Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
ARoS Aarhus Kunstmuseum – Åbning

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Aros Allé 2
DK-8000 Aarhus C

Tirsdag-søndag 10-17 

http://www.aarhuskunstmuseum.dk/

ARoS Aarhus Kunstmuseum – Åbning

Efter den officielle åbning 7. april med deltagelse af blandt andre museets protektor Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, Prinsen samt Hans Kgl. Højhed Kronprins Frederik, slår ARoS Aarhus Kunstmuseum 8. april dørene op for publikum til sin splinternye 17.700 kvadratmeter store og 300 mio. kr. dyre bygning i centrum af Århus. Dermed begynder en ny æra i museets næsten 150 år gamle historie: Det regionale kunstmuseum med store ambitioner bliver til det nationale kunstmuseum med internationale ambitioner. For at markere dette føjer Aarhus Kunstmuseum ARoS til sit navn.

Med sine mange kvadratmeter fordelt over ti etager bliver ARoS Aarhus Kunstmuseum ét af Nordeuropas største kunstmuseer. Det betyder, at museet i fremtiden får langt mere plads til præsentation af sin egen, omfattende samling på 1100 malerier, 400 skulpturer og installationer, 200 kunstvideoer og mere end 7.000 tegninger, fotos og grafiske arbejder. En samling der forud for åbningen er blevet suppleret med en række værker af internationale nutidskunstnere som Bill Viola, Tony Oursler, Carsten Höller, Miwa Yanagi, Pipilotti Rist og James Turrell. Det er hovedsagelig en donation på 40 mio. kr. over ti år fra Ny Carlsbergfondet, der har muliggjort indkøb af disse værker.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II foretog den officielle åbning. © Ewald Skov Jensen
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II foretog den officielle åbning.
© Ewald Skov Jensen

Det nye kunstmuseum rummer tre store sale på hver knap 1.100 kvadratmeter til permanente udstillinger, hvor publikum får mulighed for at opleve et stort udsnit af værker fra museets egen samling. Her vises både de mange nyindkøb af dansk og international kunst, som er erhvervet gennem de seneste par år og en større præsentation af museets øvrige samling. Den store udvidelse af udstillingsarealet i det nye museum i forhold til museumsbygningen i Vennelystparken giver således mulighed for at vise et langt bredere udsnit af ARoS Aarhus Kunstmuseums i alt næsten 9.000 kunstværker. Herudover vil nyerhvervelser af international lys-, video- og installationskunst blive præsenteret i det særlige udstillingsafsnit ”De 9 rum” i underetagen. Endelig råder museet over to særudstillingsgallerier: Det egentlige særudstillingsgalleri på 1.100 kvadratmeter samt det såkaldte Vestgalleriet på 350 kvadratmeter.

Dronning Margrethe, Kronprinsen og Prinsen ved
Dronning Margrethe, Kronprinsen og Prinsen ved "Boy".
© Ewald Skov Jensen
I april og maj måned vil de forventelig mange gæster på ARoS Aarhus Kunstmuseum kunne koncentrere deres oplevelse om museets særegne arkitektur, skabt af Schmidt, Hammer & Lassen. Den århusianske tegnestue vandt i 1997 den internationale arkitektkonkurrence om at tegne det nye Aarhus Kunstmuseum i konkurrence med ikke færre end 109 andre tegnestuer fra hele verden. Bygningen er formet som en kube på 52 gange 52 meter og rejser sig knap et halvt hundrede meter i højden. Gennem kuben er lagt et kurvet snit, der udgør den såkaldte museumsgade. Her kan besøgende bevæge sig uden at købe billet. Som et logistisk fikspunkt midt i museumsgaden rejser en spiralformet trappe sig, og ad den kan publikum efter at have løs billet bevæge sig rundt til de forskellige gallerier og øvrige faciliteter i museumsbygningen. Udover gallerierne rummer ARoS et Juniormuseet; et sted for videbegærlige og nysgerrige børn og unge, der har lyst til at lære mere om kunsten og opleve den på en utraditionel og spændende måde. Juniormuseet åbner officielt den 10. april, og det fejres med udstillingen ”Byens Ornamenter – en kunstvandring”.

Dronningen i Nutidsgalleriet ved James Turrel og Carsten Höllers værker. © Ewald Skov Jensen
Dronningen i Nutidsgalleriet ved James Turrel og Carsten Höllers værker.
© Ewald Skov Jensen
Med ”Boy” har Ron Mueck skabt et af hovedværkerne i ARoS Aarhus Kunstmuseums samling af international samtidskunst. Det tog kunstneren otte måneder at nå fra den ca. 40 cm høje lermodel til den nuværende næsten fem meter høje skulptur støbt i glasfiber.

Med åbningen af ARoS Aarhus Kunstmuseum i hjertet af Århus indtager museet sin tredje bygning. Efter en beskeden start i 1859 under loftet i det nybyggede rådhus på Domkirkepladsen indviede Aarhus Museum sin første egen-bygning tegnet af W. Th. Walther på Mølleengen i 1877. Her havde museet til huse, indtil man i 1967 flyttede ind i C.F. Møllers bygning i Vennelystparken.

Frk. Mary Donaldson, Kronprinsen, Prinsen og Dronning Margrethe i museumsgaden. © Ewald Skov Jensen
Frk. Mary Donaldson, Kronprinsen, Prinsen og Dronning Margrethe i museumsgaden.
© Ewald Skov Jensen


Lysshowet i museumsgaden.
© Ewald Skov Jensen

Feststemning i museumsgaden. © Ewald Skov Jensen
Feststemning i museumsgaden.
© Ewald Skov Jensen
Per Kirkeby har skænket sit arkiv til ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Aarhus Kunstmuseum har op til åbningen af den nye museumsbygning modtaget en enestående gave. Danmarks internationalt berømmede billedkunstner Per Kirkeby har skænket sit personlige arkiv til kunstmuseet. Kirkebys enorme arkiv består af flere tusinde effekter. Det drejer sig om bøger, skitsetegninger, breve, dagbogsnotater m.m. De ældste effekter er fra starten af 1960’erne.

ARoS Aarhus Kunstmuseum råder i alt over mere end et par hundrede værker af Per Kirkeby, herunder malerier, skulpturer, tegninger og grafik foruden en video. Det første værk blev købt helt tilbage i 1969, og siden er samlingen vokset stødt og roligt. I 1993 inviterede det daværende Aarhus Kunstmuseum den geologuddannede Grønlands-elsker Per Kirkeby på en kunst-ekspedition til Grønland. Det kom der en række raderinger ud af, som museet siden viste i et kunstnerisk møde mellem Kirkeby og den afdøde grønlandske fanger-kunstner Aron på udstillingen ”Aron-Kirkeby”. Per Kirkeby skænkede efter udstillingen 44 grafiske arbejder fra Grønlandsfarten til kunstmuseet. I efteråret 1998 fyldte Per Kirkeby 60 år, og i den anledning fejrede museet kunstneren med udstillingen ”Panorama”, der i tre store sale foldede Kirkebys værk ud fra starten af 1960’erne til slut-90’erne.

I det nye kunstmuseum får Per Kirkeby sin egen sal. Her vil publikum blandt andet kunne genopleve to af  kunstnerens hovedværker, malerierne ”Cossus Lignaperda" fra 1989 og ”Nach der Abnahme” fra 1988. Sidstnævnte er netop vendt hjem til Århus efter et udlån siden 1998 til Nordrhein-Westfalen Kunstmuseum i Düsseldorf.

Et af Per Kirkebys hovedværker, ”Nach der Abnahme” fra 1988 vil efter et længere ophold i Tyskland igen kunne opleves i Århus, når ARoS Aarhus Kunstmuseum viser det i en sal med værker af kunstneren.
Et af Per Kirkebys hovedværker, ”Nach der Abnahme” fra 1988 vil efter et længere ophold i Tyskland igen kunne opleves i Århus, når ARoS Aarhus Kunstmuseum
viser det i en sal med værker af kunstneren.