Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

Louisiana Museum of Modern Art
Pablo Picasso - Keramik
1. feb. 2018 - 27. maj. 2018

Tate Modern
Pablo Picasso - LOVE, FAME, TRAGEDY
8. mar. 2018 - 9. sep. 2018

Tate Modern
Amedeo Modigliani - Retrospective
23. nov. 2017 - 2. apr. 2018

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Isaac Julien - Western Union: small boats
3. feb. 2018 - 27. maj. 2018

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Alphonse Mucha - ALPHONSE MUCHA
3. feb. 2018 - 3. jun. 2018

ALBERTINA
Keith Haring - The Alphabet
16. mar. 2018 - 24. jun. 2018

Fondation Beyeler
Georg Baselitz - Retrospektive
21. jan. 2018 - 29. apr. 2018

Kunstmuseum Basel | Neubau
Bruce Nauman - DISAPPEARING ACTS
17. mar. 2018 - 26. aug. 2018

Schirn Kunsthalle Frankfurt
Jean-Michel Basquiat - Basquiat. Boom for Real
16. feb. 2018 - 27. maj. 2018

Whitechapel Gallery
Mark Dion - Theatre of the Natural World
14. feb. 2018 - 13. maj. 2018

Moderna Museet
Gruppeudstilling - Concrete Matters
24. feb. 2018 - 13. maj. 2018

Munchmuseet
Paul Gauguin, Edvard Munch - Med lukkede øyne
17. feb. 2018 - 22. apr. 2018

Tate Modern
Joan Jonas - A pioneer of performance
14. mar. 2018 - 5. aug. 2018

Moderna Museet Malmö
Katarzyna Kobro, Wladyslaw Strzeminski - Ny konst i turbulenta tider
10. mar. 2018 - 2. sep. 2018

Statens Museum for Kunst
Ursula Reuter Christiansen - Skarpretteren
8. feb. 2018 - 10. jun. 2018

Hamburger Kunsthalle
Thomas Gainsborough - The Modern Landscape
2. mar. 2018 - 27. maj. 2018

Guggenheim Bilbao
Michael Snow - Closed Circuit
23. mar. 2018 - 1. jul. 2018

Museum Frieder Burda
Gruppeudstilling - AMERICA! AMERICA! HOW REAL IS REAL?
9. dec. 2017 - 21. maj. 2018

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
William Kentridge - The Refusal of Time
21. mar. 2018 - 19. aug. 2018

Hirschsprung
Fritz Melbye - Mod fjerne horisonter. Anton Melbye - 200 år
8. mar. 2018 - 17. jun. 2018

 Nyhedsbrev
Bliv opdateret om nyheder fra KunstOnline.dk
Navn:
E-mail:


Nyheder

ARoS erhverver Grayson Perry-værk
I 2016 kunne man opleve engelske Grayson Perrys farverige univers på ARoS i udstillingen Hold Your Beliefs Lightly. Med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet har museet nu erhvervet ét af udstillingens populære værker.

Det internationale hovedværk Expulsion from Number 8 Eden Close fra 2012 er kommet tilbage til ARoS og kan allerede nu opleves i museets galleri for installationskunst på niveau 0.

- Grayson Perrys historier om identitet, køn og sociale klasser vedkommer og berører os alle. Med erhvervelsen af værket sikrer vi, at et absolut centralt værk fra denne toneangivende kunstner går til en dansk samling. Det vil, som et af kunstnerens hovedværker, være en betydningsfuld og central tilføjelse til museets samling af international samtidskunst, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

Læs mereLouisiana viser værker på Kunsten
Kunstmuseerne Louisiana og Kunsten har tidligere annonceret et udstillingssamarbejde, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark. Nu er der sat navn på den første større udstilling, der åbner den 21. marts. The Refusal of Time præsenterer værker af den verdenskendte, sydafrikanske kunster William Kentridge. Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden.

Louisiana har valgt Kunsten, da de altid har haft et svagt punkt for det arkitektoniske mirakel, som museet er. Hvert år i de næste tre år vises derfor en række udstillinger i de unikke rammer på Kunsten i Aalborg, der er tegnet af den finske stjernearkitekt Alvar Aalto.

Læs mereNyt hovedværk i ARKENs samling
Sydafrikanske Candice Breitz er en af de stærkeste stemmer i samtidskunsten lige nu. Hendes højaktuelle og tankevækkende videoinstallation Love Story var et af de mest omtalte værker på Venedig Biennalen i 2017. Med støtte fra Ny Carlsbergfondet bliver værket nu et nyt hovedværk i ARKENs samling.

De ansigtsløse og de berømte
Love Story sætter spot på, hvordan populærkulturen og populismen let fortrænger den ubehagelige sandhed om de humanitære katastrofer, der præger verdensbilledet og påvirker millioner af menneskeliv. Candice Breitz konfronterer publikum med stærke spørgsmål: Hvornår bliver en fortælling virkelig og vedkommende? Er der grænser for solidariteten? Breitz' installation er både rørende og rystende, fordi den peger på de psykologiske mekanismer, der aktiveres, når en historie fortælles af enten en berømt skuespiller eller en ukendt flygtning. I selskab med kunstnerens kærlighedshistorie er man på én gang underholdt, medskyldig og betroet medsammensvoren.

Det nye værk i samlingen kan opleves på ARKEN allerede fra den 10. marts og frem til den 9. september 2018.Den Hirschsprungske Samling sætter fokus på overset maler
Mod fjerne horisonter. Anton Melbye - 200 år
8. marts - 17. juni 2018

I 200 året for Anton Melbyes fødsel viser Den Hirschsprungske Samling i samarbejde med Altonaer Museum i Hamburg en stor udstilling om kunstneren. Melbye var vidt berømt i sin egen levetid, og hans værker var i høj kurs både hos det danske kongehus og hos adelen, ligesom hans værker også var internationalt efterspurgte fra Hamburg over Paris til Istanbul. Melbyes vigtigste motivkreds fandt han ved havet, og han skildrede det gerne med sans for dramatiske stemninger.

Melbye er i dag først og fremmest kendt som marinemaler, men blandt hans værker findes også en række landskaber, særligt fra egnen omkring Paris, men også Tyrkiets dramatiske landskaber udforskede han i tegninger og olieskitser. Kunstnerens internationale karriere og en motivkreds med bud til internationale strømninger gjorde ham med tiden mindre velset i et dansk kunstpolitisk klima, der i midten af 1800-tallet var præget af fronterne mellem de "nationale" og "europæerne". Kunstkritikken kategoriserede Melbye som en af "europæerne". I en tid, hvor fortællingen om, hvad Danmark var for en nation, og hvad det ville sige at være dansk, var under etablering, forekom Melbyes og de øvrige "europæeres" værk ude af trit med den dominerende nationale fortælling.

Udstillingen om Anton Melbye præsenterer en i dag næsten glemt kunstner. Med den første udstilling nogensinde om kunstneren i Danmark sætter Den Hirschsprungske Samling fokus på en overset, men vigtig historie, hvor havet er scene for fortællinger om internationale forbindelser og alliancer, udsyn, følelser og dramatiske politiske begivenheder.

Den Hirschsprungske SamlingHidtil ukendte billeder fra det befriede Danmark
Det Nationalhistoriske Museum
9. marts - 24. juni 2018

I maj 1945 ankom amerikanske Lee Miller (1907-1977) til Danmark fra Tyskland som krigskorrespondent for magasinet Vogue. I Tyskland havde hun været vidne til og fotograferet krigens rædsler, kapitulationen og befrielsen af koncentrationslejrene i Dachau og Buchenwald. I Danmark fotograferede hun blandet andet nogle af de allersidste tyske tropper, britiske soldater, hjemvendte flygtninge fra Sverige, den kongelige familie og officielle begivenheder.

Lee Millers hidtil ukendte billeder kan opleves for første gang på Det Nationalhistoriske Museum.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot udstiller næsten 100 hidtil ukendte billeder fra det befriede Danmark i maj-juni 1945. Fotografen er Lee Miller, der kom til Danmark som krigskorrespondent for magasinet Vogue. Lee Millers billeder fra Danmark har aldrig tidligere været udstillet, og kun et fåtal af dem har været bragt i britisk og amerikansk Vogue. Billederne tilhører i dag Lee Miller Archives.

Lee Miller kom til Danmark fra Tyskland i bil, og hendes billeder og noter fra opholdet i Danmark fortæller, at hun ankom den 20. maj og rejste igen den 10. juni. De fleste af hendes fotografier er optaget i København, men fotos af idylliske danske bondegårde bevidner, at hun også færdedes uden for byen, og det kan dokumenteres, at hun har været ved Ledreborg Slot ved Lejre, samt at hun besøgte Korsør.

Lee Millers bemærkelsesværdige historie

Historien om Lee Miller er først og fremmest en begivenhedsrig og spændende historie om en af det 20. århundredes mest bemærkelsesværdige kvinder. Historien tager sin begyndelse foran kameraet, men det er utvivlsomt Lee Millers arbejde bag kameraet - som modefotograf, kunstner og krigskorrespondent - der har givet hende en stor plads i eftertiden.
I 1920ernes New York bliver Lee Miller model for Vogue efter at være blevet castet af selveste Conde Nast, og hun bliver hurtigt en populær model blandt byens toneangivende fotografer. Efterfølgende arbejder Lee Miller som modefotograf, blandt andet for Vogue, og i 1929 drager hun til Paris. Her danner hun par med surrealisten Man Ray og etablerer sit eget studie, hvor hun arbejder med portræt- og modefotografi, men det er hendes surrealistiske kunstfotografier, der står klarest for eftertiden.
I 1932 vender Lee Miller retur til New York og etablerer sig succesfuldt som fotograf. Efter et par år møder hun den egyptiske forretningsmand Aziz Eloui Bey, og sammen med ham bosætter hun sig i Ægyptens hovedstad Cairo. I slutningen af trediverne træffer hun den britiske surrealist Roland Penrose, der senere bliver hendes anden ægtemand, og hun lever sammen med ham i London, da 2. Verdenskrig bryder ud.
I London trodser hun hjemrejseordrerne fra den amerikanske ambassade og begynder at arbejde som freelancefotograf for magasinet Vogue. Det blev starten på mere end fem års dokumentation af livet i Europa under 2. Verdenskrig. I 1944 bliver Lee Miller akkrediteret fotograf til den amerikanske hær og følger blandt andet de amerikanske tropper på D-dag og de tyve efterfølgende dage. Ved fronten vel af mærke. Senere er hun førstehåndsvidne ved en række øvrige dramatiske fronter, og hun skaber stor opmærksomhed omkring sig selv, da hun i slutningen af krigen lader sig fotografere i Hitlers badekar af fotografen David E. Scherman, der arbejder for magasinet Life.
I ugerne inden hun kommer til Danmark er Lee Miller også ved frontlinjen, da koncentrationslejrene Dachau og Buchenwald bliver befriede, og efter den tyske kapitulation befinder hun sig i Flensborg, hvor Rigspræsident Karl Dönitz havde slået sig ned med sin regering og kortvarigt gjorde Flensborg til regeringsby.

Det Nationalhistoriske MuseumJesper Justs værk Servitudes er solgt til Metropolitan Museum of Art
En generøs donation fra Ny Carlsbergfondet har været med til at sikre, at den danske kunstner Jesper Justs mest ambitiøse projekt til dato "Servitudes" er blevet solgt til samlingen på det prestigefyldte Metropolitan Museum of Art i New York. Det omfattende værk vises over sommeren 2019 for et dansk publikum på Kunsthal Charlottenborg i København.

Formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt, udtaler: "Når Ny Carlsbergfondet har skærpet støtten til dansk kunst på den internationale scene, er det ud fra erkendelsen af, at hele verden er arbejdsplads og inspirationsbank for danske kunstnere. Og når vi støtter museer som Metroplitan Museum of Art, Tate Modern, Centre Pompidou og Guggenheim Museum med bevillinger til at erhverve, formidle og forske i dansk kunst, er det netop for at styrke den store internationale interesse, danske kunstnere helt fortjent oplever for tiden."HAITI - ERIK A. FRANDSEN
Randers Kunstmuseum
10. februar - 29. juli 2018

Udstillingen viser for første gang kunstnerens samlede værker med afsæt i rejser til det caribiske Haiti i 2016 og 2018, og giver et udstrakt indblik i samtidskunsten og de mange mediale former den antager - fra farverige fresker og sanselige pasteller til monumentale lysskulpturer af kunstnerens dagbogsnotater fra rejserne.

Læs mereIsaac Julien - Western Union: small boats
ARoS
3. februar 2018 - 27. maj 2018

Den britiske instruktør og filmkunstner Isaac Julien, bliver årets første udstilling i 2018, i Focus galleriet. Fra og med 2018 skifter vi til et andet fokus end det nordiske. Vi åbner horisonterne og udvider sanser ved at koncentrere os om kunst, der arbejder med andre sanser end synssansen. Serien hedder INTERMEZZO og viser kunst, hvor perceptionen og forståelsen af kunstværkerne sker gennem mere og andet end synssansen. Dermed arbejder værkerne med en anden form for sanselig rumlighed. Isaac Julien viser, i et helt omsluttende blåt rum, sit 3-skærms værk Western Union: small boats fra 2007. Værket har vundet utallige priser og skildrer menneskers forsøg på at krydse kontinenter, blandt andet havet mellem Afrika og Europa. Selv om filmen er fra 2007, og tragedien også kendt som den Sicilianske Holocaust, er det en højaktuel problematik der i dag er mere presserende end nogensinde før.

Læs mereARKENs store udstilling udfolder Muchas kunst i al dens bredde
3. februar - 3. juni 2018

Planter, kvinder og ornamenter smyger sig om hinanden i Muchas smukke billedverden. Den tjekkiskfødte art nouveau-kunstner Alphonse Mucha (1860-1939) opnåede stor berømmelse i Paris i tiden omkring forrige århundredeskifte. Hans plakater indtog det offentlige rum, og han skelnede ikke mellem maleri, design og reklame. Hans store produktion var en hyldest til skønheden, den fysiske og den åndelige, ud fra ønsket om at forbedre mennesket og verden. I Muchas værker smelter natur og storby sammen, planter og mennesker, godhed og forbrug. Higer man efter mindfulness og slow living, er Muchas æstetiske univers det rigtige sted at søge til.

ARKENs store udstilling udfolder Muchas kunst i al dens bredde med både maleri, plakater, reklamer, fotografier, design, smykker og interiør. Samtidig præsenteres eksempler på 1960erne og 1970ernes psykedeliske kunst, der fandt inspiration i Muchas kunstneriske univers.

ARKENGL STRAND præsenterer Jesper Christiansen
3. februar - 22. april 2018

Kunstforeningen GL STRAND præsenterer den anerkendte danske billedkunstner Jesper Christiansen i en stor udstilling af værker fra de sidste ti år, samt helt nye malerier skabt specielt til GL STRAND. Udstillingen "Forbillede" sammensætter billeder og tekst; maleri og litteratur - og lader de to kunstarter indgå i en nøje komponeret iscenesættelse, hvor den hvide museumskube udskiftes med et intimt og farverigt interiør, der leder tankerne hen på et herskabeligt hjem med for eksempel et bibliotek og salon.

GL STRANDPICASSO KERAMIK
1. februar -27. maj 2018

Louisiana markerer begyndelsen på sit 60 års jubilæumsår med en præsentation af Pablo Picassos originale keramiske arbejder. Med mere end 150 værker fra årene 1947-1964 er der tale om den første store udstilling i Skandinavien af en knap så kendt side af denne højt skattede kunstners virke.

I sommeren 1946 opholder Picasso sig i Golfe-Juan i Sydfrankrig. Sammen med en ven tager han til en keramikudstilling i Vallauris, et område kendt for sine mange keramiske værksteder. Den oplevelse bliver et vendepunkt for Picasso, der livet igennem søgte nye kunstneriske udfordringer i alle mulige slags materialer. Picasso kaster sig straks ud i eksperimentere med de forskellige keramiske materialer, oxider og glasurer, og det viser sig, at de keramiske processer og teknikker - specielt det uforudsigelige i selve brændingsprocessen, hvor særligt farverne er vanskelige at styre - virker som en stor og interessant udfordring for ham.

I 1948 får Picasso en fast plads i værkstedet Madoura og beslutter sig for at flytte permanent til Sydfrankrig. Den lysfyldte Middelhavsnatur, som i disse år definerer hans kunst, kommer også til at afspejle sig i de keramiske værker. Her producerer han - sideløbende med sine malerier, tegninger, skulpturer og grafiske arbejder - ca. 4.000 keramiske objekter. Nogle er bemalinger og bearbejdninger af tallerkener, kander og fade, som allerede var i produktion på Madoura-værkstedet, andre er mere skulpturelle figurer, dyr, fauner og kvindefigurer, der vokser ud af Picassos fantasi, når det våde ler bliver formet.

Læs mereStor udstilling af stjernefotografen Søren Solkærs portrætter
Den 22. januar 2018 åbner Det Nationalhistoriske Museum en stor udstilling med stjernefotografen Søren Solkærs portrætter. Søren Solkær er internationalt anerkendt for nærmest ikoniske portrætter af nogle af verdens allerstørste personligheder inden for især musikkens verden.

Den danske fotograf Søren Solkær har arbejdet professionelt med portrætfotografiet i mere end to årtier. Listen over internationale musik- og filmstjerner, som han har arbejdet med, er imponerende lang og rummer også mange danske navne. Derudover har Søren Solkær skabt fire markante portrætprojekter, der er udgivet i bogform og udstillet i store dele af verden.

Udstillingen på Det Nationalhistoriske Museum er Søren Solkærs første retrospektive udstilling, og gæsterne kan glæde sig til at opleve ikke færre end 235 værker.

Det Nationalhistoriske MuseumChristiansen i høj sø
19. januar - 22. april 2018

TV-kunst, kommunistmusik og valsende melodier. Ny udstilling på Museet for Samtidskunst sætter fokus på overset periode i kunstneren og komponisten Henning Christiansens arbejde.

Udstillingen Christiansen i høj sø udfolder komponisten Henning Christiansens oversete kunstneriske arbejde fra 1970erne og sætter fokus på et årti med nyromantik og håb for en bedre fremtid. For Christiansen var den smukke musik tæt knyttet sammen med en bidende politisk bevidsthed og moralsk stillingtagen til verden. "Kunsten skal være sådan at folket tror på sig selv", skrev Christiansen i sin notesbog. Musikken skulle bidrage til både den indre og ydre revolution - til at omforme verden efter kommunistisk forbillede.

I 1970erne begyndte Henning Christiansen at skabe musik, der var helt anderledes fortællende, smuk og let at nynne med på, end alt det han ellers var kendt for i 1960erne. Samtidig vendte han København og kunstscenen ryggen og flyttede til en gård på Møn med sin hustru Ursula Reuter Christiansen. Her komponerede han ræve-røde kommunistiske sange, filmmusik og værker til TV.

Men historien om årtiet med den nyromantiske musik stoppede tragisk og brat, da det ambitiøse TV-værk, operaen Den otteøjede skorpion, fik en meget hård modtagelse. Værket blev vist i bedste sendetid og skulle samle nationen omkring Hans Scherfigs opbyggelige historie. I stedet blev værket mødt med hård kritik, og Christiansen blev genstand for en offentlig skandale om brug af licensmidler. Ønsket om en bred folkelighed brast på forsiden af landets aviser. Tilbage står et årtis værker med boblende glæde og oprigtigt håb for menneskeligt fællesskab og kunstens samlende kraft. Christiansens ønske om at tro på det gode, på sammenhold og medmenneskelighed virker ikke mindre tiltrængt eller visionært i dag.

Du kan læse mere om udstillingen herGULD OG GRØNNE SKOVE. ORDRUPGAARD 100 ÅR
Danske mesterværker på Holstebro Kunstmuseum.

Den 20. januar 2018 åbner Holstebro Kunstmuseum udstillingen "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år". Udstillingen viser et forment udvalg af Ordrupgaards danske mesterværker.

Værker af C.W. Eckersberg, L.A. Ring, Theodor Philipsen og Peter Hansen er blot nogle af de mange skatte, der fra den 20. januar kan tages i øjesyn på Holstebro Kunstmuseum. Med på udstillingen er også hele ni værker af Vilhelm Hammershøi - blandt dem ét af den senere tids mest omtalte danske kunstværker, nemlig Ordrupgaards nyerhvervelse Hvide døre. Strandgade 30 (1899).

I 1918 åbnede forsikringsdirektøren Wilhelm Hansen og hans hustru Henny deres hjem Ordrupgaard for kunstelskende medborgere, der kunne tage ægteparrets fornemme samling af franske impressionister og danske malere fra guldalderen til det moderne gennembrud i øjesyn.

2018 markerer således 100-året for åbningen af Ordrupgaard. Men en nært forestående udbygning betyder, at Ordrupgaard ikke kan markere jubilæet med en udstilling i eget hus. I stedet fejres jubilæet med en slags omvendt fødselsdagsfest, hvor museets danske samling kommer ud til gæsten. Og festen starter i Holstebro.

Wilhelm Hansen var forsikringsuddannet. Og optaget af internationale forhold og en moderne tilgang til fremtiden. I 1892 begyndte han og Henny at samle kunst. I første omgang danske kunstnere som vennen Peter Hansen samt bl.a. L.A. Ring og Vilhelm Hammershøi - dristige køb af kunstnere, der ikke var etablerede i samtiden.

Under 1. verdenskrig voksede samlingen med enestående værker af franske impressionister, som Wilhelm Hansen var i stand til at købe, både fordi økonomien blomstrede i det neutrale Danmark, og fordi store privatsamlinger på grund af krigen blev sat til salg i blandt andet Frankrig.

Wilhelm Hansen døde i 1936 og efter Hennys død i 1951, overgik Ordrupgaard til Staten. I 1956 åbnede Ordrupgaard som museum ? et museum der i dag - helt i stifterfamiliens ånd - er en levende institution med mange strenge at spille på: en stor samling dansk og international kunst, spændende arkitektur og en kunstpark med værker af samtidskunstens verdensstjerner.

Det er første gang Ordrupgaards danske samling vises udenfor København. På den måde giver "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år" publikum i Nordvestjylland en enestående mulighed for at opleve værker fra populære perioder i dansk kunsthistorie og fra én af Danmarks fineste kunstsamlinger - værker der ellers ikke er tilgængelige på vores egn. Og for at opleve historien om en familie af livsnydere og fremsynede samlere, der byggede en villa i skoven til sig selv og deres kunst - og bagefter inviterede offentligheden inden for på besøg.

"Vi håber rigtigt mange danskere får glæde af samlingen - udtaler Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark. Turnéen er en unik mulighed for at dele én af Danmarks fineste kunstsamlinger med resten af landet, og vi glæder os meget til mødet mellem vores kunstværker og gæsterne landet rundt".

"Ordrupgaard 100 år" er tilrettelagt i nært samarbejde med Ordrupgaard. Efterfølgende skal udstillingen vises på Ribe Kunstmuseum, Sorø Kunstmuseum og Skovgaardmuseet i Viborg.

Holstebro KunstmuseumKunst med jordforbindelse
Visionær udstilling om malerkunst og klima åbner på Faaborg Museum
14. januar - 21. maj 2018

Udstillingen Jordforbindelser viser, hvordan landskabet har ændret sig de seneste 200 år. Vi lever i en tid, hvor klimaet forandrer sig, og mennesket sætter spor overalt. Udviklingen tog fart i 1800-tallet. Dengang fik vi ny viden om landskabets historie og de ressourcer, det gemte. Landskabsmaleriet blev til og sammen med videnskaben formede kunsten vores måde at se naturen på. På udstillingen hjælper kunsten os med at forstå naturen på ny og anerkende vores egne medskabende kræfter.

Udstillingen byder på en perlerække af landskabsmalerier af C.W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye, Vilhelm Hammershøi og Fynboerne fra 1800-tallet og ind i starten af 1900-tallet, alle indlånt fra danske museer og private samlere. Disse kunstnere fortolkede landskabernes store forandringer i tæt dialog med naturvidenskaben, og sammen med naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling fortæller malerierne historien om menneskets aftryk i landskabet. Kunsten i dag tilfører nye perspektiver på landskabsmaleriet, idet to samtidskunstnere, Camilla Berner og Rune Bosse, er blevet inviteret til at skabe værker til udstillingen.

Faaborg MuseumDanmark i ambitiøs kultursatsning med Tyskland
De kulturelle bånd mellem Danmark og Tyskland på kulturområdet bliver fra 2018 til 2020 markant styrket. En intensiv treårig periode med kulturudveksling sættes nu i gang.

Det konkrete mål for Danmarks indsats for kulturudveksling med Tyskland i 2018-2020 er at styrke og opprioritere kulturudvekslingen mellem de to lande med henblik på at etablere nye og langsigtede samarbejdsrelationer. Formålet med kultursamarbejdet er også at sikre større synlighed i befolkningerne om hinanden i de to lande og om værdifællesskab- og forskelle.

Indsatsen er opdelt i to dele:
1. 2018: Fokus på det europæiske perspektiv i dansk-tyske kulturelle forbindelser. Det sker i forbindelser med en række dansk-tyske samarbejdsprojekter, der bidrager til bl.a. markeringen af det Europæiske Kulturarvsår.
2. 2018-2020: Danmark vil skabe større kunstnerisk fodfæste i de tyske delstater og optimere allerede etablerede kunstneriske platforme. Samtidig skal dansk kulturturisme intensiveres i forhold til det tyske marked, og dansk kulturturisme skal markedsføres i Tyskland.OVER 1,5 MILLION HAVDE EN ARoS-OPLEVELSE I 2017
Besøgstallene for 2017 er gjort op, og det har været et ekstraordinært år for ARoS. I alt besøgte 980.909 museet, mens ARoS Triennial The Garden - End of Times, Beginning of Times havde ca. 563.500 besøgende i byrummet og langs kysten syd for Aarhus. Det betyder, at over halvanden million mennesker i løbet af 2017 har haft en ARoS-oplevelse.

Over 23 procent af de besøgende kom i 2017 fra udlandet. De fleste af disse lå i løbet af sommerperioden, hvor udlændinge i perioden juni-september udgjorde omkring 42 procent af det samlede antal besøgende. Derudover har ARoS i 2017 fået stor mediedækning i både ind- og udland med en annonceværdi på over 208.000.000 kroner ligeligt fordelt mellem ind- og udenlandske medier.

UDSTILLINGSPROGRAM 2018LEGO House på BBC-verdensliste over bedste bygninger 2017
Gennem årene er moderne arkitektur fra tid til anden blevet affærdiget med at bygningen "ligner LEGO klodser". Den påstand er fremover ikke en fornærmelse. Tværtimod. LEGO House i Billund er igen røget til tops på anerkendt liste for arkitektoniske mesterværker.

BBCs Best buildings of 2017 fremhæver blandt andet Yves Saint Laurent museet i Marrakech, Louvre i Abu Dhabi og Zaha Hadids Napoli-Afragola station i Napoli.

LEGO House er på listen med blandt andet følgende begrundelse:

"En dristig, udtryksfuld bygning (...) der giver perfekt mening for et farvestrålende LEGO besøgscenter, som kan bestiges og udforskes på en kunstnerisk, vidende og legende måde".

LEGO House er et unikt oplevelseshus, der er placeret midt i Billund - klodsens hjemsted. Her kan LEGO fans i alle møde 25 millioner LEGO klodser og masser af legemuligheder. Både børn og voksne får en række nye LEGO oplevelser og muligheden for at slippe sin kreativitet løs.

Hjertet i det 12.000 m2 LEGO House er oplevelseszonerne, som består af fire farvede legeområder, et spektakulært Masterpiece Gallery, hvor fans udstiller deres imponerende kreationer og en History Collection, hvor gæsterne oplever virksomhedens og LEGO varemærkets udvikling gennem tiden.

Se BBC-verdensliste herNy udstilling i x-rummet: SÅ LÆNGE DET VARER
Fra 7. december 2017 viser x-rummet på SMK udstillingen SÅ LÆNGE DET VARER af den internationalt anerkendte kunstner Nairy Baghramian. Med en installation skabt specielt til x-rummet, reflekterer Baghramian over den institutionelle ramme som et eksperimentelt rum, der stilles til rådighed for samtidskunsten.

I sin mangefacetterede skulptur implementerer Nairy Baghramian en arkitektonisk reminiscens fra det vigtige udstillingssted The Renaissance Society i Chicago og refererer dermed til den amerikanske institutions historie og betydning. Skulpturen til SMK er baseret på loftsgitteret i The Renaissance Society, og med overflytningen til x-rummet sætter hun fokus på den gensidige afhængighed mellem den kunstneriske skabelse og den institutionelle repræsentation.

Den oprindelige loftskonstruktion i stål fungerede som et strukturelt arkitektonisk element, der bar lamper med mere. Gennem årtier blev den bearbejdet af kunstnere og inddraget i deres udstillinger. I dag er konstruktionen taget ned, men Baghramian har sikret sig et stykke af det originale gitter og brugt det til at støbe sin skulptur fra. Gitteret fungerer som grundform for Baghramians skulpturelle indgreb i x-rummet, men i hendes version er den oprindelige solide og vægtbærende struktur transformeret til lette, semi-transparente former understøttet af tynde polerede metalstænger.

Gitterværket i stål kan ses som en støttekonstruktion for The Renaissance Society og er blevet et ikon for institutionen, som har været en generel inspiration for kunstinstitutioner, der samarbejder med samtidskunstnere. Baghramians skulptur bugter sig gennem x-rummet og peger på det eksperimentelle potentiale, som rum som dette understøtter. Baghramian er generelt interesseret i "støtter" - i det, som holder noget oppe; det, som noget står på; det som understøtter og afstiver funktioner i vores kroppe, i vores rum og i vores tilværelse som sådan.

Som det ofte er tilfældet med Baghramians installationer, bruger hun fotos til at tilføje et ekstra betydningsniveau. På denne udstilling viser hun selvportrættet Smart Water, som er en reference til den offentlige skulptur Uden titel fra 1991 af den amerikanske konceptkunstner Michael Asher, der er opstillet ved University of California, San Diego. Fotoet viser Baghramian, der drikker af Ashers skulptur, der er udformet som den type drikkefontæne, som findes overalt i officielle amerikanske bygninger - men Ashers er lavet i sten og til et udendørs rum.

Udstillingens titel SÅ LÆNGE DET VARER er en oversættelse af tekst-værket AS LONG AS IT LASTS af kunstneren Lawrence Weiner, som i 1994 malede en version af værket på væggen i The Renaissance Society.

Om Nairy Baghramian
Den tyske kunstner Nairy Baghramian (født i 1971 i Isfahan, Iran) bor og arbejder i Berlin, Tyskland. Udstillingen i x-rummet er hendes første soloudstilling i Skandinavien.

SMKCool, Calm and Collected
Fra lørdag den 25. november præsenterer ARoS dansk samtidskunst i udstillingen Cool, Calm and Collected. De 80 værker, der udgør udstillingen, er skabt af 47 kunstnere eller kunstnergrupper, som er optaget af form og æstetik og af aktuelle problemstillinger i samfundet. Cool, Calm and Collected inkluderer blandt andet en performanceinstallation af Christian Falsnaes, skulpturen He (gold) af Elmgreen & Dragset samt flagserien Native, Exotic, Normal / State of Emergency af Hesselholdt & Mejlvang.

Udstillingen præsenterer de seneste års mest dominerende tendenser inden for dansk samtidskunst og giver et indblik i de emner og udtryksformer, der driver de danske kunstnere i dag. Det handler ikke kun om æstetik, men også om det indhold, der bobler lige under overfalden, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

I sin helhed er udstillingen et udtryk for den formorienterede og æstetiserende tendens, som mange danske kunstnere har været optaget af de seneste 15 år. Samtidig viser udstillingen, hvor forskelligt kunstnerne arbejder i deres valg af materialer, medier og tematikker.

Indholdsmæssigt omhandler værkerne vidt forskellige emner - fra det okkulte, posthumane, samfundsdebatterende og videnskabelige til det psykologiske med inspiration hentet fra andre dele af verden og fra tidligere kunstretninger som minimalisme, surrealisme og konceptkunst, siger museumsinspektør og kurator for udstillingen, Maria Kappel Blegvad, ARoS.

ARoS