Maleri Der anvendes forskellige teknikker, hvor bindemidlet for farvepigmenterne varierer:
Akrylmaleri
Akrylmaling kom frem i 40´erne, og er baseret på kunstharpiks som bindemiddel. Farverne er vandopløselige og hurtigtørrende. Akrylmaling findes lige fra helt matte til højglans. Malingen kan påføres i såvel tykke, som meget tynde lag.
Akrylmaleriet har en stor udbredelse i nutidskunsten, men den har ikke fortrængt oliemaleriet.
Akvarel
Maleri udført med transparente vandfarver på papir. Med de gennemsigtige akvarelfarver udnyttes papirets hvide farve til at skabe de lysende virkninger, der er så karakteristisk for akvarelteknikken.
Akvarelmaleriet brugtes allerede i oldtiden, hvor egyptere anvendte akvarelfarver, som de opløste i gummivand. I middelalderen blev akvarelteknikken anvendt som bogmaleri.
Fra 1700-tallet er akvarelmaleriet blevet dyrket som en selvstændig kunstform.
I England skabte Turner den moderne akvarelteknik, som kom til at spille en stor rolle for britiske landskabsmalere. Herfra førtes teknikken til Frankrig, til Géricault og Delacroix, og senere til Cézanne. I Tyskland anvendte bl.a. Caspar David Friedrich og Philipp Otto Runge akvarelmaleriet, og senere kom Kokoschka, Nolde, Macke, Klee og Kandinsky.
Gouache
Maleri på papir med en vandopløselig dækfarve. Lader i modsætning til akvarelmaleriet ikke papiret skinne igennem.
Oliemaleri
En maleteknik, hvor der anvendes olie som bindemiddel. Oliemaleriet har været kendt siden starten af 1400-tallet. Den nederlandske maler Jan van Eyck menes at være den første der tog det nye materiale i anvendelse. Den nye teknik gav kunstnerne helt nye udtryksmuligheder i forhold til temperamaleriet, og det resulterede i en revolutionerende fornyelse af malerkunsten.
Fordele ved oliemaleriet er farvernes lette blandingsevne, samt oliefarvens lyskraft og dækkeevne.
I nutidskunsten spiller oliemaleriet fortsat en meget central rolle.
Tempera
Temperamaling består af knuste og vanddrevne farver blandet med et bindemiddel, som kan være enten æggeblomme, honning eller lim. Teknikken var meget udbredt i middelalderen. I dag anvendes den kun sjældent.
|