Der Blaue Reiter Wassily Kandinsky og Franz Marc dannede i 1911 den ekspressionistiske gruppe Der Blaue Reiter. Kandinsky har selv fortalt om hvordan navnet opstod: Vi holdt begge af blåt, Marc til heste og jeg til ryttere. Så navnet kom faktisk af sig selv. Gruppen, der stod i opposition til den anden betydelige ekspressionistiske gruppe Die Brücke, arbejdede ikke med nogen bestemt dogme eller stil, men stræbte efter et nyt kunstnerisk udtryk, hvor farven og de åndelige værdier var i centrum. Gruppen var større og løsere sammensat end Die Brücke. Gruppens øvrige medlemmer bestod af August Macke, Alfred Kubin, Gabriele Münter og Paul Klee, sidstnævnte var dog kun løst tilknyttet gruppen.
Der Blaue Reiter arrangerede to store udstillinger i München i 1911 og 1912 med deltagelse af et stort antal internationale gæster. Den første udstilling blev vist i Galerie Thannhauser og havde deltagelse af bl.a. David og Vladimir Burliuk, Rousseau, Schönberg og ikke mindst den unge franske kunstner Robert Delaunay, hvis farveteorier øvede enorm indflydelse på gruppens medlemmer. Den anden udstilling, der blev afholdt i Galerie Goltz, koncentrerede sig udelukkende om grafik, tegninger og akvareller med deltagelse af 31 kunstnere, bl.a. Kirchner, Nolde, Pechstein, Heckel, Picasso, Braque, Arp, Malevich, Goncharova og Larionov.
Udstillingerne blev sendt rundt til flere store byer i Tyskland.
I 1911 udgav Kandinsky og Franz Marc en almanak, som de kaldte Der Blaue Reiter, med essays af malere og komponister. Almanakken viste bl.a. kunstnernes interesse for mysticisme og indeholdt billeder af gruppens medlemmer sammensat med billeder af folkekunst, kunst fra Asien og Afrika, børnetegninger og af kunstnere som Cézanne, van Gogh og Rousseau.
Første Verdenskrigs udbrud i 1914 bragte imidlertid Der Blaue Reiter i opløsning ved at sprede kunstnerne i forskellige retninger og ved at kræve nogle af dem som ofre; August Macke faldt i krigen i 1914 og Franz Marc i 1916.
Gruppen fik stor indflydelse på senere retninger som surrealisme og abstrakt ekspressionisme.
|