Den frie Udstilling Danmarks ældste kunstnersammenslutning Den frie Udstilling blev stiftet i 1891 af en gruppe unge kunstnere med malerne Johan Rohde og Agnes og Harald Slott-Møller i spidsen. De unge oplevede flere gange at få deres billeder kasseret på den censurerede Forårsudstilling på Charlottenborg, og i protest mod Charlottenborgs tyranni og dominans dannede de deres egen kunstnersammenslutning.
Den første udstilling fandt sted i Kleis Kunsthandel, Vesterbrogade 58 i København. Udstillingen, der åbnede 26. marts 1891, blev modtaget meget blandet. Unge og progressive kunstnere samt den radikale presse bifaldt udstillingen som en forfriskende fornyelse, mens det etablerede kunstliv, kunstakademiet og højrepressen var imod og håbede, at det var en engangsforestilling. De mente, det var en fornærmelse og en fjendtlig handling mod Charlottenborgs Forårsudstilling. Den første udstilling havde deltagelse af bl. a. Johan Rohde, Agnes og Harald Slott-Møller, Vilhelm Hammershøj, Kristian Zahrtmann, J. F. Willumsen, Viggo Pedersen og Joakim Skovgaard. Udstillingen blev en stor succes, og blev set af mere end 20.000 betalende gæster.
I løbet af 1950erne og 60erne bliver den abstrakte kunst for alvor repræsenteret på Den frie Udstilling med kunstnere som Carl-Henning Pedersen, Richard Mortensen, Robert Jacobsen, Søren Georg Jensen, Ole Schwalbe og Sonja Ferlov Mancoba. I dag spiller den gamle og traditionsrige sammenslutning ikke længere nogen revolutionerende rolle, men har fastholdt et højt og solidt kvalitetsniveau.
|