Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Danske Kunstnersammenslutninger

<
Den frie Udstilling
Grønningen
Decembristerne
Corner
Koloristerne
Den Fynske Forårsudstilling
M59
PRO
Den Gyldne
Transit
Jylland
Den frie Udstilling

Hjemmeside: http://www.denfrie.dk/

Danmarks ældste kunstnersammenslutning Den frie Udstilling blev stiftet i 1891 af en gruppe unge kunstnere med malerne Johan Rohde og Agnes og Harald Slott-Møller i spidsen. De unge oplevede flere gange at få deres billeder kasseret på den censurerede Forårsudstilling på Charlottenborg, og i protest mod Charlottenborgs tyranni og dominans dannede de deres egen kunstnersammenslutning.

Den første udstilling fandt sted i Kleis Kunsthandel, Vesterbrogade 58 i København. Udstillingen, der åbnede 26. marts 1891, blev modtaget meget blandet. Unge og progressive kunstnere samt den radikale presse bifaldt udstillingen som en forfriskende fornyelse, mens det etablerede kunstliv, kunstakademiet og højrepressen var imod og håbede, at det var en engangsforestilling. De mente, det var en fornærmelse og en fjendtlig handling mod Charlottenborgs Forårsudstilling. Den første udstilling havde deltagelse af bl. a. Johan Rohde, Agnes og Harald Slott-Møller, Vilhelm Hammershøj, Kristian Zahrtmann, J.F. Willumsen, Viggo Pedersen og Joakim Skovgaard. Udstillingen blev en stor succes og blev set af mere end 20.000 betalende gæster.

Den frie Udstilling fik i 1893 egen bygning på det gamle Halmtorv ved Vesterport Passage, hvor nu Rådhuset ligger. Det var en midlertidig træbarak tegnet af Thorvald Bindesbøll. Til åbningsudstillingen i den nye bygning havde Den frie Udstilling inviteret den internationale kendte kunstner Paul Gauguin til at udstille, desuden lykkedes det Johan Rohde, at låne 27 billeder af Vincent van Gogh, der havde skudt sig tre år før, 37 år gammel. Udstillingen vakte utrolig opsigt og blev overvejende modtaget positivt af pressen, dog fandt Nationaltidende Gauguin og van Goghs billeder ubehagelige. På udstillingen deltog desuden 17 danske kunstnere, deriblandt Vilhelm Hammershøj, Julius Paulsen, Viggo Pedersen, Theodor Philipsen, Johan Rohde, Joakim og Niels Skovgaard, Kristian Zahrtmann, P.S. Krøyer og Fritz Syberg.

Den frie Udstilling kunne på 7-års fødselsdagen 26. marts 1898 åbne årets udstilling i deres eget og nuværende hus tegnet af J.F. Willumsen. Gruppen var blevet sagt op i den midlertidige træbarak på grund af rådhusets opførelse, og da indtjeningen de første syv år havde været god, var der råd til at opføre eget hus på en grund i Aborreparken overfor den daværende Nordbanegaard. Bygningen bliver i 1913-14 flyttet til sin nuværende placering ved Østerport Station. Udstillingen i 1898 havde bl. a. deltagelse af de to nordmænd Edvard Munch og Christian Krogh, hvor navnlig Edvard Munch fik en ublid medfart af pressen. Nationaltidende mente, at han var udstillingens dårligste, og Berlingske Tidende skrev, at det var af tvivlsom berettigelse at kalde Edvard Munch for kunstner.

En ny stor generation begyndte omkring 1910-12 at gøre sig bemærket på Den frie Udstilling, det var kunstnere som Oluf Hartmann, Karl Isakson, Sigurd Swane, Harald Giersing og Edvard Weie. Men allerede i 1915 forlod hovedparten af de unge kunstnere Den frie Udstilling for at starte en ny kunstnersammenslutning, der fik navnet Grønningen. De unge fik følgeskab af Johannes Larsen, Peter Hansen, Fritz Syberg og Karl Schou. Den frie Udstilling var nu blevet den etablerede gruppe i dansk kunstliv, mens Grønningen som den nye gruppe skulle stå for fornyelse og forandring.

I løbet af 1950'erne og 60'erne bliver den abstrakte kunst for alvor repræsenteret på Den frie Udstilling med kunstnere som Carl-Henning Pedersen, Richard Mortensen, Robert Jacobsen, Søren Georg Jensen, Ole Schwalbe og Sonja Ferlov Mancoba. I dag spiller den gamle og traditionsrige sammenslutning ikke længere nogen revolutionerende rolle, men har fastholdt et højt og solidt kvalitetsniveau.