Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Carnegie Art Award 2008
http://www.carnegieartaward.com/

Kunstnerne 2008
Thórdís Aðalsteinsdóttir, Torsten Andersson, Nathalie Djurberg, Gardar Eide Einarsson, Anette H Flensburg, Jens Fänge, Else Marie Hagen, Ellen Hyllemose, Jarl Ingvarsson, Kristina Jansson, Jesper Just, Pertti Kekarainen, Jukka Korkeila, Ferdinand Ahm Krag, John Kørner, Tor-Magnus Lundeby, Jussi Niva, Fie Norsker, Allan Otte, Vesa-Pekka Rannikko, Silja Rantanen, Kirstine Roepstorff, Thorbjørn Sørensen, Anna Tuori, Þór Vigfússon og Karin Wikström.

Udstillingen
Museet for Nutidskunst Kiasma, Helsinki, 26. oktober 2007 – 6. januar 2008
Henie Onstad Kunstcenter, Høvikodden, Oslo, 1. februar – 30. marts 2008
Den Frie Udstillingsbygning, København, 17. april – 18. maj 2008
Listasafn Kópavogs, Kópavogur / Reykjavík, 18. juni – 10. august 2008
Konstakademien, Stockholm, 5. september – 26. oktober 2008
Royal College of Art, London, 15. november – 23. november 2008
Göteborgs Konstmuseum, Gothenburg, 5. december 2008 – 1. februar 2009
Centre International d’Art Contemporain, Carros, marts – april 2009

Juryen 2008
Formand Tuula Arkio, Kulturrådet, æresdoktor i billedkunst, museumsdirektør Emerita, Helsinki
Gunnar J. Árnason, Lektor, Islands Kunstakademi og kunstkritiker, Reykjavik
Ina Blom, Førsteamanuensis, IFIKK, afdelingen for kunsthistorie, Oslo Universitet
Mikkel Bogh, Rektor, Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, København
Maaretta Jaukkuri, Kunstnerisk leder, Kunstnernes Hus, Oslo
Lars Nittve, Museumsdirektør, Moderna Museet, Stockholm
María de Corral, kunstkritiker og freelance kurator, Madrid

Torsten Andersson
Pinnaskulptur – Personlighet som språk


Torsten Andersson tildeles Carnegies pris på 1.000.000 svenske kroner for et bogstaveligt talt mageløst maleri, hvor to absolutte modsætninger mødes – det almindelige og det personlige. Torsten Andersson har i over 40 år kæmpet for at kunne formulere dette paradoks, dette personlige sprog. De malerier, han viser, giver syn for sagen – det er lykkedes! Resultatet er energifyldt og herligt materielt og fuldstændigt enestående.

Jesper Just
A Vicious Undertow


Jesper Just tildeles Carnegies pris på 600.000 svenske kroner for videoværket A Vicious Undertow. Tiden og rytmen i Justs film er præget af en tøvende historie. Det visuelle i filmen fremkalder følelsen af, at der er mere på færde, end filmen egentlig viser os. Just er en mester i at skabe visuelle scener, som er forbløffende og følelsesmæssigt intense. Vi sidder helt opslugt i fortællingen, men overraskes hele tiden af filmens hændelsesforløb.

John Kørner
Yellow Gallery


John Kørner tildeles Carnegies pris på 400.000 svenske kroner for en række nye malerier, som på samme tid legende let og præcist udforsker maleriets udtryksmuligheder i dag. Med et suverænt håndelag, et stort overblik og en god portion ironi trækker John Kørner i sit maleri linier op igennem billedkunstens nyere historie og formår på sin vej gennem dette store stof at forene en paradoksal visuel humor med omfattende eksistentielle og metafysiske spørgsmål.

Nathalie Djurberg
New Movements in Fashion


Nathalie Djurberg tildeles Carnegies stipendium på 100.000 svenske kroner for den animerede film New Movements in Fashion, som på en unik måde sammenkobler maleriet og modebranchens forskellige form- og stilverdner. Med sin sylespidse fantasi og groteske humor fremmaner hun de mørke sider i nutidens visuelle kultur.


Carnegie Art Award er indstiftet med det formål at støtte fremtrædende nordiske kunstnere og fremme nutidig malerkunst. Denne begivenhed, som havde premiere i efteråret 1998, har fra efteråret 2003 fundet sted hver andet år i stedet for som tidligere hvert år.

35 eksperter inden for nutidig nordisk malerkunst har hver nomineret op til fem efter deres mening fremtrædende nordiske kunstnere i dag til Carnegie Art Award 2008. De, der har nommineret, er dels repræsentanter for kunstmuseer og kunstuddannelser i Norden, dels kunstkritikere og kunstskribenter samt andre kunstkendere.

Til Carnegie Art Award 2008 er 143 kunstnere blevet nomineret og juryen udvalgte på baggrund af de indsendte værker den gruppe på 26 kunstnere, som udgør årets udstilling. Årets priser blev uddelt i forbindelse med den officielle åbning af udstillingen på Museet for Nutidskunst Kiasma i Helsinki, Finland den 25. oktober 2007. Foruden prisen modtager pristagerne en statuette formet i massiv grønsten af billedhugger Jene Highstein, USA.

Pristagerne 2008

Torsten Andersson

Torsten Andersson
Torsten Andersson er født i 1926 i Östra Sallerup og bosat i Benarp. Han studerede ved Konstakademien i Stockholm i årene 1946-50 og ved Kunstakademiet i København i 1947. I 1960 blev han udnævnt til professor ved Konstakademien i Stockholm, men forlod stillingen i 1966 efter at have forsøgt at reformere undervisningen.

Torsten Andersson har siden midten af 1980erne arbejdet med todimensionelle former af tredimensionelle objekter og dermed erobret og skabt sit eget sprog. Dette brud med det traditionelle maleri har han siden da forsøgt at føre videre i sit arbejde. På udstillingen præsenteres der to sæt værker, der er meget forskellige i deres udtryk. Det ene sæt værker føjer sig til en lang række portrætter af skulpturer, hvis intense nærvær og volumen trodser lærredets flade ydre. De andre to værker er af en mere arkitektonisk karakter og knytter sig til hans seneste malerier med referencer til nogle mere personlige oplevelser.

Andersson har udstillet på gallerier og museer siden midten af 50erne. I 1959 deltog han i Sao Paulo Biennalen og i 1964 i Venedig Biennalen. Han repræsenteres af Brändström og Stene i Stockholm. Andersson er repræsenteret på bl.a. Moderna Museet i Stockholm og Malmö Konstmuseum. Torsten Andersson deltog også i Carnegie Art Award 1998, hvor han modtog tredjeprisen.

Jesper Just

Jesper Just
Jesper Just er født i 1974 i København, hvor han også bor. I årene 1997-2003 studerede han ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København.

Jesper Just skaber narrative film med et forførende magisk billedsprog, som behandler og udforsker temaer som identitet og menneskelige relationer – i særdeleshed mandlige kønsroller og relationer mellem mænd. Just fungerer både som instruktør og editor, og bruger professionelle skuespillere, sangere og teknikere i produktionen af sine værker. Filmens fortællinger finder sted i forskellige eksisterende miljøer. De refererer til forskellige filmgenrer, så som musical, drama og film noir, og den suggestive musik spiller altid en vigtig rolle. Med en tæt atmosfære og et udtalt spændingsforhold mellem objekt og subjekt får man som seer følelsen af at opleve et gådefuldt fragment af en kompleks historie, hvis omfang man kun kan gisne om.

Just har udstillet over hele verden siden 2002. Han repræsenteres af Galleri Christina Wilson i København og Perry Rubenstein Gallery i New York. Just er repræsenteret på flere vigtige museer og samlinger som Arken i Ishøj, ARoS i Aarhus, Malmö Konstmuseum, Carnegie Museum i Pittsburgh, Castello di Rivoli i Torino og Tate Modern i London.

John Kørner

John Kørner
John Kørner er født i 1967 i Aarhus og bor i København. Han studerede ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i årene 1992-98.

Med en åben attitude til maleriet og dets traditioner arbejder John Kørner først og fremmest med malerkunsten. Hans karakteristiske og ekspressive malerier indlemmes ofte i komplekse installationer eller iscenesætninger, hvor de bliver en del af en større helhed, og hvor den besøgende i allerhøjeste grad gøres til en del af værket. Selv om udgangspunktet for hans malerier kan være af politisk eller social karakter, er selve maleriet en intuitiv proces, hvor følelsen spiller en stor rolle. Ved at vælge alternative miljøer eller skabe nye situationer for mødet med hans kunst, undersøger Kørner, hvad og hvordan hans værker kan kommunikere med beskueren, og hvordan man møder den udfordring, det er at skabe et værk, som et stort publikum kan relatere til.

John Kørner har siden han forlod Kunstakademiet deltaget i adskillige udstillinger, mest i Europa. Han repræsenteres af Victoria Miro Gallery i London. Kørner er repræsenteret på flere museer og samlinger i både Danmark, England og USA, f.eks. Arken i Ishøj, AroS i Aarhus, The Saatchi Collection i London og Rubll Family Collection i Miami.

Nathalie Djurberg

Nathalie Djurberg
Nathalie Djurberg er født i 1978 i Lysekil og bor til daglig i Berlin. Hun er uddannet ved Konsthögskolan i Malmö i årene 1997-2002, Hovedskous Malerskole i Göteborg i årene 1995-97 og ved Folkuniversitetets kunstlinie i Göteborg i 1994-95.

Nathalie Djurberg arbejder med særprægede animerede film, som svinger mellem det absurd legesyge og det ubehageligt truende. De tilsyneladende komiske figurer af modellervoks lokker til at begynde med et stort smil frem hos beskueren, men snart stivner smilet, og en følelse af ubehag breder sig. Den traditionelle teknik og den fantasifulde munterhed leder tankerne hen på dukketeater og stumfilm – noget der bliver forstærket af musikken, der er specielt komponeret af Hans Berg. De kritiske og de i de senere år politiske film berører emner som forbudte fantasier, seksualitet, vold og skyld, men selv om de behandler de mørke sider af menneskets adfærd, rummer de dog altid en god portion humor, og den svage slutter oftest som sejrherre. På udstillingen præsenteres New Movements in Fashion – en film der indeholder usædvanligt mange referencer til maleriet.

Djurberg har deltaget i udstillinger i Europa, USA og Asien siden hun forlod Konsthögskolan. Hun repræsenteres af Galleria Gio Marconi i Milano. Djurberg er repræsenteret på Moderna Museet i Stockholm.
Historie
Carnegie er initiativtager til Carnegie Art Award. Carnegie er en førende nordisk investment bank. Navnet Carnegie blev introduceret i svensk erhvervsliv allerede i 1803, da den skotske adelsmand David Carnegie sammen med en svensk partner stiftede D. Carnegie & Co. i Gøteborg. Firmaet udviklede sig siden hen til at blive Gøteborgs største handelshus og rederi. Efter århundredeskiftet begyndte firmaets aktiviteter at udvikle sig i retning af kredit- og finansmarkedet. I 1960erne erhvervedes Bankierfirmaet Langenshjöld, der senere skiftede navn til Carnegie.
Pristagere
Carnegie Art Award 2008
Førstepris: Torsten Andersson, Sverige
Andenpris: Jesper Just, Danmark
Tredjepris: John Kørner, Danmark
Stipendie: Nathalie Djurberg, Sverige


Carnegie Art Award 2006
Førstepris: Karin Mamma Andersson, Sverige
Andenpris: Eggert Pétursson, Island
Tredjepris: Petra Lindholm, Finland
Stipendie: Sirous Namazi, Sverige


Carnegie Art Award 2004
Førstepris: Nina Roos, Finland
Andenpris: Anette H. Flensburg, Danmark
Tredjepris: Olav Christopher Jenssen, Norge
Stipendie: Elina Brotherus, Finland


Carnegie Art Award 2002
Førstepris: Troels Wörsel, Danmark
Andenpris: Lena Cronqvist, Sverige
Tredjepris: Tal R, Danmark
Stipendie: David Svensson, Sverige


Carnegie Art Award 2001
Førstepris: Jan Håfström, Sverige
Andenpris: Carolus Enckell, Finland
Tredjepris: Johan Scott, Finland
Stipendie: Jens Fänge, Sverige


Carnegie Art Award 2000
Førstepris: Mari Slaattelid, Norge
Andenpris: Hreinn Friðfinnsson, Island
Tredjepris: Petri Hytönen, Finland
Stipendie: John Kørner, Danmark


Carnegie Art Award 1999
Førstepris: Rolf Hanson, Sverige
Andenpris: Silja Rantanen, Finland
Tredjepris: Clay Ketter, Sverige
Stipendie: Tal R, Danmark


Carnegie Art Award 1998
Førstepris: Ulrik Samuelson, Sverige
Andenpris: Nina Roos, Finland
Tredjepris: Torsten Andersson, Sverige
Stipendie: Jussi Niva, Finland