Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Action and Remains
Al Hansen & Arthur Køpcke

21. juni – 24. august 2008
Tirsdag-søndag 12-17, torsdag 12-21. Mandag lukket

Kunsthal Charlottenborg
Nyhavn 2
1051 København K

www.kunsthalcharlottenborg.dk

Arthur Køpcke og Al Hansen
Performance "Music while you work" i Galerie Block, Berlin 1970
Foto: Hermann Kiessling


”Man sammenstykker dele på samme måde, som man laver en collage”
– Al Hansen om happenings

”Enhver kommunikation er en collage af signaler af forskellig karakter”
– Arthur Køpcke

Kunsthal Charlottenborg er fyldt med collager, assemblager, film, lyd, maleri og skulptur af Al Hansen og Arthur Køpcke i hver sin fløj af kunsthallen. Action and Remains er dobbeltudstillingens titel. ’Action’ fordi begge kunstnere arbejdede med aktioner, performances samt kunstværker, der på forskellig vis inviterede beskueren til aktiv deltagelse. ’Remains’ fordi dét, vi har tilbage, er efterladenskaber af disse projekter, performances og aktioner, men også fordi de begge anvendte dagligdagens affaldsprodukter i deres værkproduktion.

Al Hansen og Arthur Køpcke delte samtid, kolleger og tidsånd. De bragte internationale strømninger til Danmark på tidspunkter, hvor der for den danske kunstscene var langt til metropolerne i Europa og USA, både fysisk og mentalt. Begge kunstnere havde et uprætentiøst og løssluppent forhold til publikum, idet de opfordrede til aktiv deltagelse – og de var hermed med til at skabe fundamentet til vores samtidskunsts tværmediale værker, såvel som interventioner, performances og socialt design.

Al Hansen
Lick Me! Venus, 1969. Collage med Hershey bar papir, 28 x 36 cm
Foto: Anders Sune Berg


Al Hansen (1927-1995) havde som amerikaner sit primære virke i New York, men som den nomade han var, opholdt han sig i længere perioder i Danmark, Tyskland, Italien og Holland. Han var en central figur i fluxus-netværket, idet han om nogen opløste grænsen mellem det liv han levede, og den kunst han skabte. Hansen VAR fluxus – altid på vej og altid med materialerne til værkerne ved hånden. Hans værker er et humoristisk og intelligent konglomerat af neo-dada, fluxus og popkunst.

Arthur Køpcke
A good piece No. 68, 1965. Vejskilt med collage, ø 70 cm
Foto: Anders Sune Berg


Arthur Køpcke (1928-1977) var tysker, blev dansk gift og bosatte sig i København. Gennem godt fem år, frem til 1963 drev han i det indre København Galerie Køpcke, som, næret af hans radikale nytænkning og udfarende energi, blev centrum for den europæiske avantgarde. Her kom blandt andre Robert Filliou, Diter Rot, Jean Tinguely, Daniel Spoerri og Piero Manzoni. Fra den hjemlige kunstscene kom Albert Mertz, Gunnar Aagaard Andersen, Preben Hornung m.fl. I Galerie Køpcke blev der skabt vigtige udstillinger, men galleriet var også et markant samlingssted for en alternativ kunstpraksis som fandt fuld udfoldelse i fluxus-miljøet i København såvel som i udlandet.

Udstillingen om Al Hansen er koncentreret om de værker han ’efterlod’ i Danmark, suppleret med værker fra to centrale samlinger i New York og Berlin. Kurator er Maria Gadegaard, Kunsthal Charlottenborg.
Udstillingen om Arthur Køpcke er den mest omfangsrige til dato og består af værker fra mere end 40 samlere og seks kunstinstitutioner fra Danmark og Tyskland. Kuratorerne er billedkunstner Claus Carstensen og Helle Bøgelund, Kunsthal Charlottenborg.