Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Arshile Gorky - Retrospektiv

MOCA Museum of Contemporary Art
Los Angeles
6. juni - 20. september 2010
http://www.moca.org/

Tate Modern
Bankside, London
10. februar - 3. maj 2010
http://www.tate.org.uk

Philadelphia Museum of Art
21. oktober 2009 - 10. januar 2010
http://www.philamuseum.org/


Arshile Gorky
The Artist and His Mother, 1926-36

Oil on canvas, 60 x 50 in.
Whitney Museum of American Art, New York,
Gift of Julien Levy for Maro and Natasha Gorky in memory of their father.
© 2010 Estate of Arshile Gorky


Arshile Gorky hyldes med en omfattende retrospektiv udstilling, der viser malerier og tegninger fra hele kunstnerens karriere og en håndfuld sjældent sete skulpturer. Arshile Gorky (1904-1948) er sammen med Jackson Pollock, Willem de Kooning og Mark Rothko den mest centrale og indflydelsesrige amerikanske maler i det tyvende århundrede og en skelsættende figur i dannelsen af den abstrakte ekspressionisme.
Arshile Gorkij (født Vosdanik Manoog Adoian) emigrerede sammen med familien til Amerika i 1920 efter at den tyrkiske regering havde begået et brutalt folkemord på armeniere i 1919, hvor millioner af mennesker døde. Hans egen mor døde af sult allerede i 1918. I Amerika tog han pseudonymet Arshile Gorky efter den russiske forfatter Maksim Gorkij, der var en af datidens store helte. I Amerika boede han de første år i Boston og fra 1924 i New York, hvor han blev indskrevet på National Academy of Design og Grand Central School of Art og studerede de moderne europæiske mestre i bøger og gallerier.


Arshile Gorky
Waterfall 1943
Painting, 1537 x 1130 mm
Tate © Tate


Gorky kendte sin kunsthistorie og hentede stor inspiration fra gamle mestre, som Paolo Uccello og Ingres. Hans tidlige billeder var under stor indflydelse af især Paul Cézanne, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky og Joan Miró. I 1926 malede han det første af to versioner af "Kunstneren og hans Mor", der stilmæssigt var inspireret af Picasso. Sidst i 1920’erne og først i 1930´erne malede han i en kort periode i en syntetisk kubistisk stil, der bragte ham i kontakt med de amerikanske malere Stuart Davis og John Graham, der ligeledes eksperimenterede med en abstrakt og kubistisk stil.

I 1930’erne knyttede han især nært venskab med maleren Willem de Kooning, som var emigreret fra Holland, og i begyndelsen af 1940’erne stødte Gorky på surrealisterne Max Ernst og Roberto Matta, som var forvist fra krigen i Europa. Inspireret af deres idéer om automatisme, udviklede han hurtigt et nyt og mere spontant og fabulerende maleri. I den sidste periode fra 1942 til 1948 skabte han sine karakteristiske, landskabsinspirerede abstraktioner med planter og dyreformer, baseret på hans intense studier af naturen under ophold i Connecticut og Virginia, blandet med vigtige nostalgiske erindringer om sit hjemland, Armenien. Værkerne fra denne sidste periode er kraftfulde og dobbelttydige og blev kulminationen i hans kunstneriske udvikling.


Arshile Gorky
Landscape Table 1945
Painting
© ADAGP, Paris and DACS, London 2010 © Arshile Gorky Estate


Gorkys indsats blev af uvurderlig betydning for moderne kunst i Amerika. Han blev et bindeled mellem europæisk surrealisme og abstrakt ekspressionisme i Amerika. New York School med Willem de Kooning og Jackson Pollock i spidsen blev stærkt inspireret af Gorky. Netop som han havde indtaget rollen som den begavede og første store figur i den abstrakte ekspressionisme, blev hans karriere afbrudt af en række personlige tragedier. Han blev ramt af cancer, kom ud for en trafikulykke, mistede mange værker i en brand, hang fast i dyb fattigdom og forladt af sin kone. Det sluttede med, at han begik selvmord i sommeren 1948, 44 år gammel.

Udstillingen "Arshile Gorky: A Retrospective" er arrangeret i et samarbejde mellem Philadelphia Museum of Art; MOCA Museum of Contemporary Art, Los Angeles og Tate Modern, London.