Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Kunsthistorisk nedslag - Bertha Wegmann


Bertha Wegmann
En ung pige. Portræt af kunstneren Marie Triepcke, 1885
Olie på lærred
Den Hirschsprungske Samling
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner


Bogen - Bertha Wegmann (1847-1926) - sætter fokus på en af dansk kunsts bedst bevarede hemmeligheder. Bertha Wegmann var anerkendt i sin samtid, hvor hun deltog i store udstillinger i ind- og udland. Ved P.S. Krøyers død i 1909 stod hun som tidens mest efterspurgte portrætmaler herhjemme. På trods af en imponerende karriere er Wegmann stort set et ubeskrevet blad i dag. Glemslen trådte allerede ind i hendes egen levetid, hvor hun hverken fik plads i kunsthistorien eller kunne sælge sine værker til de danske kunstmuseer. Denne skæbne deler Wegmann med mange andre samtidige kvindelige kunstnere.

Bogen er udgivet af Strandberg Publishing.




Bertha Wegmann
Opstilling med markbuket og kunstnerens palet, 1880'erne
Olie på lærred
Den Hirschsprungske Samling
Foto: Den Hirschsprungske Samling / Foto: Ole Akhøj


Bertha Wegmann var født i Schweiz og flyttede med familien til Danmark som femårig. Som kvinde var det vanskeligt at få en professionel uddannelse som kunstner i Danmark og i store dele af sit liv rejste og uddannede Wegmann sig i Europa. Ikke mindst et 13 år langt ophold i München skulle få stor betydning for hendes kunstneriske og menneskelige udvikling. Hjemme i Danmark hæftede kritikerne sig ved hendes internationale stil. At hun ikke var født i Danmark, gjorde ikke sagen bedre - også selvom hun følte sig som dansk. Skønt hun udstillede flittigt i Danmark såvel som udlandet, var det i høj grad et netværk af private samlere, der købte hendes værker. Salg til de danske museer skete først efter hendes død.




Bertha Wegmann
En ung mor med sit barn i en have, 1882
Version nr. 1. Olie på lærred
Privateje
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner


Som kunstner kunne Bertha Wegmann male det hele: Portrætter, landskaber, bybilleder, genrebilleder, opstillinger, blomster og interiører. Og hun kunne male på mange måder i et rigt og nuanceret formsprog. I den første forskningsbaserede udstilling om kunstneren viser Den Hirschsprungske Samling ikke alene hendes hovedværker men giver et bredt indblik i hendes vidtfavnende kunstneriske produktion. Et oeuvre, som blev til under det moderne gennembrud, hvor verden udvidede sig, og kvinderne fik større handlerum.

Udstillingen giver således mulighed for at følge en kunstner, som i store dele af sit liv bevægede sig dynamisk mellem lande og fællesskaber, og som modtog inspiration fra de steder, hvor hun arbejdede, og fra de mennesker, hun mødte.



Fotografisk portræt af Bertha Wegmann
Ikke dateret
Det Kgl. Bibliotek
Foto: Det Kgl. Bibliotek - Kunstbiblioteket