Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Edvard Munch og Danmark

4. september 2009 - 3. januar 2010
Tirsdag-fredag 13-17, weekend og helligdage 11-17. Mandag lukket
Ordrupgaard
Vilvordevej 110
2920 Charlottenlund
www.ordrupgaard.dk

21. januar – 18. april 2010
Munch-museet
Tøyengata 53
0578 Oslo
www.munch.museum.no

Den norske maler Edvard Munch (1863-1944) er Nordens stærkeste bidrag til modernismen. Munch er anerkendt verden over og har en central plads i kunsthistorien og betragtes som en radikal fornyer på linje med Cézanne, van Gogh og Gauguin. Munch er den mest fremtrædende nordiske kunstner på den internationale scene og færdedes på tværs af grænser allerede i sin samtid. Udstillingen på Ordrupgaard stiller skarpt på Munchs venskaber med danske kunstnere og digtere som J.F. Willumsen og Emanuel Goldstein og ser nærmere på Munchs ophold i København i hans kriseår, fra hans ophold i det idylliske Tårbæk til han lader sig indlægge syv måneder på en nerveklinik på Frederiksberg.

Edvard Munch og Danmark fortæller gennem mere end 100 malerier, grafiske værker og fotografier historien om Edvard Munch og hans forhold til Danmark under hans kamp- og kriseår i tiden omkring 1900. Udstillingens fire afsnit skildrer Munchs impressionistiske periode; den inspiration han fandt i Danmark hos J.F. Willumsen og Paul Gauguin; hans første skandaleombruste år i København og til sidst hans frivillige ophold på den frederiksbergske nerveklinik.

Udstillingen er kurateret af den internationale Munch-ekspert Dieter Buchhart i samarbejde med Anne-Birgitte Fonsmark og Gry Hedin.


Edvard Munch
Aften, Melankoli, 1891
Olie, blyant og farvekridt på lærred, 73 x 101 cm.
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo
© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / billedkunst.dk. MR 241


1888-1892 Munchs impressionistiske periode
Edvard Munch deltog i sommeren 1888 med tre malerier på Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København. Munch så udstillingen og indledte under opholdet et mangeårigt venskab med den danske kunstner Johan Rohde. København blev for Munch en bro til Europa i forbindelse med hans rejser til kontinentet, men København fik også betydning som mål i sig selv. I den moderne storby hentede han nye impulser og inspiration. Han fulgte byens livlige udstillingsliv, knyttede vigtige kontakter og fik nære venskaber. Munch så Den Franske Kunstudstilling i København i 1888, der var arrangeret af brygger Carl Jacobsen. Den Franske Kunstudstilling viste værker af bl.a. Claude Monet, Alfred Sisley, Carmille Pissarro, Edouard Manet og Puvis de Chavannes. Munch blev stærkt inspireret af den franske kunst og skabte en række værker i en impressionistisk inspireret stil.

I 1889-90 opholdt han sig i Paris og i Saint-Cloud uden for Paris på et kunstnerstipendium. I efteråret 1889 modtog han undervisning på Léon Bonnats kunstskole. I Paris lærte han blandt andet den danske digter Emanuel Goldstein at kende. Goldstein havde et godt kendskab til samtidens symbolistiske litterære strømninger, og han fik stor indflydelse på Munchs videre kunstneriske udvikling. Munch begyndte nu at male ud fra en idé om, at figurerne skulle være levende, og at deres stemning skulle kunne fornemmes. Munch skriver i det såkaldte St. Cloud-manifest "Det skulde ikke lenger males interiører, folk som læser og kvinder som strikker. Det skulde være levende mennesker som puster og føler, lider og elsker". Fra opholdet i Frankrig hører mesterværket Nat i Saint-Cloud. I maj 1890 vendte Munch tilbage til Norge, senere på året stiftede han bekendtskab med den danske digter Helge Rode, der havde tilbragt flere år i Norge.


Edvard Munch
Kys, 1892
Olie på lærred, 72 x 59 cm.
Privateje. MR 267
© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / billedkunst.dk. MR 241


1892-1898 Inspiration fra J.F. Willumsen og Paul Gauguin
I 1892 hjalp Munch den danske kunstner J.F. Willumsen med dennes retrospektive udstilling i Kristiania. Willumsen havde forinden stiftet bekendtskab med Paul Gauguin i Frankrig og blev en central formidler af Gauguins kunst. Gauguin fik i flere år enorm indflydelse på Munchs kunst.
I september blev Munch inviteret af Verein der Berliner Künstler til at udstille i Berlin. Udstillingen åbnede den 8. november og fremkaldte voldsomme diskussioner og blev stemplet som en forhånelse mod kunsten. Efter en afstemning blandt kunstforeningens medlemmer blev ustillingen lukket efter en uge. Skandaleudstillingen gjorde med ét slag Munchs navn kendt. Skandaleudstillingen blev dog senere på året genåbnet i Berlin, forinden havde den været på turne i München og Köln. Værkerne blev året efter vist i Kleis’ kunsthandel i København, hvor han blev sammenlignet med den danske pioner inden for symbolismen, J.F. Willumsen.

I 1894-95 udførte Munch sine første raderinger og litografier. I 1896-97 arbejdede Munch for det meste i Paris, hvor han arbejdede indgående med den grafiske kunst. Han udførte flere farvelitografier hos den kendte litograf Auguste Clot, Munch skabte blandt andet det litografiske mesterværk Det syge barn. Munch udførte tillige sine første træsnit hos Clot. De første træsnit var tydeligt inspireret af Gauguin, men han udviklede et personligt udtryk, der fik stor betydning for Brücke-gruppens ekspressionistiske grafik.

I Paris udstillede han endvidere flere hovedværker på Salon des Indépendants og udførte blandt andet programplakater til Ibsen-forestillinger for Theatre de l’Oeuvre.

I 1898 havde Munch et ophold i København, hvor han deltog på Den frie Udstilling i marts måned med fire malerier og syv grafiske blade.


Edvard Munch
Det syge barn, 1907
Olie på lærred 118,7 x 121 cm.
Tate, London. Gave fra Thomas Olsen 1939. MR 791
© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / billedkunst.dk. MR 241


1898-1908 Kriseårene
I 1898 indledte Munch et forhold til Mathilde Larsen, kaldet Tulla. I foråret rejste Munch sammen med Tulla til Italien, hvor Munch studerede renæssancens monumentalkunst. Han sendte imidlertid hurtigt Tulla til Paris og forholdet var i realiteten over. I 1902 havde Munch og Tulla et forsoningsmøde i sommerboligen i Åsgårdstrand. Der var en revolver i huset og ved et uheld blev Munch såret i venstre hånd. Han brød derefter al kontakt med hende.

Kriseårene mellem 1898 og 1908 er som følge af Munchs alvorlige psykiske problemer præget af kunstneriske stilskift. Hans arbejder blev mere dekorative og mindede til dels om Gauguins brug af farve, linie og flade. I disse år hørte de danske forfattere Holger Drachmann og Helge Rode, samt kunstnerne Johan Rohde og J.F. Willumsen til hans nære kreds af venner.

I 1904 afholdt Munch sin første separatudstilling på Den frie Udstilling. Her viste han for første gang en større værkgruppe med portrætter, hvor blandt andet portrættet af Henrik IbsenGrand Café indgik. Munch havde inden udstillingen været i slagsmål med den norske forfatter Andreas Davidsen Haukland og var ikke til stede ved selve åbningen af udstillingen. Postyret med Haukland havde imidlertid skabt stor opmærksomhed, og udstillingen blev en stor publikumssucces.

I januar 1905 viste Winkel & Magnussen på Højbro Plads i København en mindre grafikudstilling af Munch. Sommeren 1905 tilbragte Munch i det idylliske Taarbæk lidt nord for København. Han indlogerede sig på Taarbæk Badehotel og malede motiver fra byens haver og havn. Taarbæk blev stedet, hvor han fandt ro.

I 1906 deltog Munch med otte værker på Den norske Udstilling på Charlottenborg. Samme år udførte han dekorationsudkast til Max Reinhardts opsætning af Ibsens Gengangere.


Edvard Munch
Professor Daniel Jacobson,, 1908-09
Olie på lærred, 204 x 111,5 cm
Munch-museet, Oslo
© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / billedkunst.dk. MR 822


1908-1909 Ophold på dr. Daniel Jacobsons klinik på Frederiksberg
På trods af, at Munch opnåede megen succes, led han af alvorlige psykiske problemer. Da han ankom til København i august 1908, nåede hans fysiske og psykiske krise sit højdepunkt. Efter et nervesammenbrud oplevede Munch hallucinationer og forfølgelsesvanvid, og i oktober 1908 lod han sig indlægge på neurologen dr. Daniel Jacobsons klinik på Frederiksberg. I syv måneder blev han behandlet af dr. Jacobson. Munch forvandlede sin sygestue til atelier og udførte adskillige malerier, grafiske værker samt fotografier. Foruden sig selv gjorde han sin læge og sygeplejerskerne til sine modeller, og hovedværker som Selvportræt på klinikken og portrætterne af dr. Jacobson og Helge Rode opstod. I foråret 1909 udførte Munch den grafiske serie Alfa og Omega, som regnes for et af hans hovedværker. Munch foretog flere studier i Zoologisk Have til seriens dyremotiver.

Under klinikopholdet blev der afholdt en separatudstilling i Kunstforeningen i København. Munch var på dette tidspunkt anerkendt som kunstner og blev under klinikopholdet også slået til ridder af Den kongelige St. Olavs Orden. I maj 1909 kunne Munch vende rask tilbage til Norge. Han slog sig ned i den lille kystby Kragerø i det sydlige Norge.

I november deltog han på AKunstnernes Efterårsudstilling i København. Her udstillede han værker, der alle var udført i København, bl.a. den store litografiske serie Alfa og Omega og portrætter af dr. Jacobson og Helge Rode. I december udstillede han endvidere på Det grafiske Kunstnersamfunds udstilling i København.


Edvard Munch
Selvportræt i stolen på dr. Jacobsons klinik,, 1908-09
Fotografi, 90 x 90 mm.
Munch-museet, Oslo
© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / billedkunst.dk. MR 241


Edvard Munchs biografi

1863
Edvard Munch fødes den 12. december i Løten, Hedmark i Norge.

1864
Familien flytter til Kristiania.

1868
Moderen dør i december af tuberkulose, 30 år gammel.

1877
Munchs ældste søster Johanne Sophie dør af tuberkulose, 15 år gammel.

1881-83
Elev på Den kgl. Tegneskole i Kristiania.

1884
Kontakt med Hans Jæger og kredsen omkring Kristianiabohemen.

1885
Første udenlandsrejse. Udstiller på Verdensudstillingen i Antwerpen. Tre ugers ophold i Paris, hvor han studerede samlingerne på Louvre og ser Salonen, en udstilling af samtidskunst.

1886
Maler første version af Det syge barn, Pubertet og Dagen derpå.

1888
Besøger København, hvor han deltager på Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling og ser Den Franske Kunstudstilling.

1889
Munchs første separatudstilling i Det norske Studentersamfund i Kristiania, hvor han udstiller 63 malerier og et stort antal tegninger. Pressen forholdt sig kritisk til værkerne, men Christian Krohg skrev i en begejstret artikel, at Munch "forstår at vise os, hvad han har følt og hvad der har grebet ham og underordner alt andet". Munch modtager Statens stipendium. Om sommeren lejede Munch-familien et hus i Åsgårdstrand ved Kristianiafjorden. Rejser til Paris i oktober, elev på Léon Bonnats kunstskole. Ser værker af de franske impressionister. Faderen døde i november.

1890
Bor i Saint-Cloud uden for Paris sammen med den danske digter Emanuel Goldstein. Munch skriver i det såkaldte St. Cloud-manifest "Det skulde ikke lenger males interiører, folk som læser og kvinder som strikker. Det skulde være levende mennesker som puster og føler, lider og elsker". I maj vender Munch tilbage til Norge.

1891
Rejser i Frankrig og Italien. Han udføre skitser til en række af hovedmotiverne til Livsfrisen. Han tog nye ophold i Frankrig og Italien og kom i denne periode under indflydelse af Georges Seurats pointillistiske stil.

1892
Munch besøger malervenen Christian Skredsvig i Nice. Her udføre han Fortvilelse, som en forløber for Skrig. Munch inviteres af Verein der Berliner Künstler til at udstille i Berlin. Udstillingen fremkalder voldsomme diskussioner og efter en afstemning blandt kunstforeningens medlemmer bliver udstillingen lukket. Skandaleudstillingen blev dog senere på året genåbnet i Berlin, forinden havde den været på turne i München og Köln.

1893
Munch lejede et atelier i Berlin, hvor han arbejdede de følgende fire vintre. Han omgås bl.a. August Strindberg, Holger Drachmann, Dagny og Stanislaw Przybyszewski. Arbejder på Livsfrisen og maler mesterværkerne Skrig og Madonna. I foråret viser Kleis’ kunsthandel i København malerier fra skandaleudstillingen i Berlin.

1894
Munch udføre sine første grafiske blade i Berlin.

1896
Rejser igen til Paris, udstiller på Salon des Indépendants og i galleriet Salon de l´Art Nouveau. Skaber illustrationer til Baudelaires Les Fleurs du Mal. I Paris arbejder Munch indgående med den grafiske kunst. Han udføre flere farvelitografier og skære de første træsnit hos den kendte litograf Auguste Clot, Munch skaber blandt andet det litografiske mesterværk Det syge barn.

1897
Udstiller LivsfrisenSalon des Indépendants og mødes med Pont-Aven malerne.

1898
Indledte et forhold til Mathilde Larsen, kaldet Tulla. I foråret rejser Munch sammen med Tulla til Italien, hvor Munch studerede renæssancens monumentalkunst. Han sender hurtigt Tulla til Paris og forholdet var i realiteten over. Om sommeren køber Munch eget hus i Åsgårdstrand, hvor han boede næsten hver sommer i 20 år.

1902
Munch og Tulla havde et forsoningsmøde i Åsgårdstrand. Der var en revolver i huset og ved et uheld blev Munch såret i venstre hånd. Han brød derefter al kontakt med hende. Samme år fik Munch sit helt store gennembrud i Berlin. Ti år efter skandaleudstillingen bliver Livsfrisen udstillet på Berliner-secessionen, billederne blev vist som en frise rundt på alle fire vægge. Udstillingen blev året efter vist i Leipzig. Han får kontakt til øjenlægen Max Linde i Lübeck, der bliver hans første mæcen. Linde udgiver bogen Edvard Munch und die Kunst der Zukunft.

1903
Medlem af Société des Artistes Indépendants.

1904
Arbejder bl.a. på Livsfrisen til Max Lindes hus i Lübeck.

1906
Dekorationsudkast til Max Reinhardts opsætning af Ibsens Gengangere. Munch er tynget af nervøse lidelser.

1907
Udføre en frise til foyeren i Kammerspielehaus i Berlin.

1908
Efter et længere ophold i Berlin og Warnemünde tager Munch til København. Han får et nervesammenbrud og i oktober lod han sig indlægge på neurologen dr. Daniel Jacobsons klinik på Frederiksberg. Munch forvandlede sin sygestue til atelier og udførte adskillige malerier, grafiske værker og fotografier. Munch blev under klinikopholdet slået til ridder af Den kongelige St. Olavs orden.

1909
I foråret udføre Munch den grafiske serie Alfa og Omega, som regnes for et af hans hovedværker. I maj vender Munch rask tilbage til Norge. Han slog sig ned i den lille kystby Kragerø i det sydlige Norge. Udføre de første udkast til udsmykning af Universitetets aula i Kristiania.

1912
Munch deltager på Sonderbund-udstilling i Köln med 32 værker, han får egen sal ligesom Cézanne, van Gogh og Gauguin.

1913
Munch og Picasso fik, som de eneste udlændinge, tildelt hver sin sal på efterårsudstillingen i Berlin.

1916
Erhverver eiendommen Ekely ved Kristiania. I september afsløres udsmykningen af Universitetets aula i Kristiania, et hovedværk i norsk monumentalmaleri.

1922
Retrospektiv udstilling i Kunsthaus Zürich.

1927
Retrospektive udstillinger i Nationalgallerierne i Berlin og Oslo.

1928
Udkast til udsmykning af Oslo rådhus.

1933
Tildeles Storkorset af St. Olavs orden.

1937
I Tyskland får Munch beslaglagt 82 værker som Entartete Kunst.

1943
I vinteren pådrog han sig lungebetændelse.

1944
Munch dør den 23. januar på Ekely, 81 år gammel. Testamenterede ca. 1.100 malerier og mere end 20.000 grafiske blade og tegninger til Oslo kommune.

1963
Indvielse af Munch-museet i Oslo.