Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Gauguin og impressionismen
31. august - 20. november 2005

Tirsdag, torsdag, fredag 13-17, onsdag 10-20
Lørdag-søndag 11-17. Mandag lukket


Ordrupgaard
Vilvordevej 110
2920 Charlottenlund
http://www.ordrupgaard.dk



Paul Gauguin: The Little Dreamer/Den lille drømmer. Étude, 1881 - Olie på lærred, 60 x 74 cm - Ordrupgaard, København, Danmark - © Pernille Klemp
Paul Gauguin: The Little Dreamer/Den lille drømmer. Étude, 1881
Olie på lærred, 60 x 74 cm
Ordrupgaard, København, Danmark
© Pernille Klemp


Ordrupgaard genåbner med en stort anlagt udstilling om den franske kunstner Paul Gauguin og hans bidrag til impressionismen. Udstillingen er blevet til i et samarbejde med The Kimbell Art Museum, Fort Worth, Texas og har aldrig været lavet før. Den vises kun to steder - i Danmark og Texas, USA.

Udstillingen om Paul Gauguin som impressionist har aldrig været lavet før. Den store kunstner er mest kendt fra sine symbolistiske år i Bretagne og på sydhavsøerne, og i den vestlige verden er der i årenes løb arrangeret talrige udstillinger om emnet. Der har til gengæld været mindre opmærksomhed omkring Gauguins unge år i kredsen af de lidt ældre impressionister i de sene 1870'ere og tidlige 1880'ere. Det råder Ordrupgaard nu bod på.

Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark udtaler: \"Den tidlige Gauguin har hidtil været et ret uopdyrket område, og det er første gang Danmark lægger scene til en international udstilling om den store franske kunstner. Udstillingen - der er baseret på et grundigt forskningsarbejde - er museets hidtil største satsning, og i forbindelse med vores genåbning er vi meget glade for at kunne tilbyde vores publikum den usædvanlige oplevelse - som det eneste sted i Europa\". Det er lykkedes museet at samle godt 70 værker - malerier, skulpturer og keramik - fra hele verden.
Kuratorerne er Ordrupgaards direktør, Anne-Birgitte Fonsmark, og den internationalt førende ekspert i fransk impressionisme, Richard Brettell, der bl.a. stod for den store Gauguin-udstilling i Paris i 1988-1989. Udstillingen starter i Danmark og rejser derfra videre til Texas.

Paul Gauguin: Still Life with Lavals Profile/Nature morte af Lavals profil, 1886 - Olie på kanvas 46 x 38 cm - Indianapolis Museum of Art, Indianapolis, IN, USA
Paul Gauguin: Still Life with Lavals Profile/Nature morte af Lavals profil, 1886
Olie på kanvas 46 x 38 cm
Indianapolis Museum of Art, Indianapolis, IN, USA


Anne-Birgitte Fonsmark har sammen med Richard Brettell udarbejdet et meget omfattende forskningsbaseret katalog, der udgives af Yale University Press, og som ledsager udstillingen. At Yale University Press har påtaget sig ansvaret for publikationen sikrer en stor synlighed og gennemslagskraft - og er en stor anerkendelse af udstillingens kvalitative niveau og dens internationale betydning.

Gauguin blev introduceret til den impressionistiske kreds af Camille Pissaro. Påvirket heraf skulle han bidrage med vigtige værker til fire ud af i alt otte impressionist-udstillinger, der blev afholdt mellem 1874-1886. I disse år, hvor han endnu havde sit arbejde som børsmægler, gennemgik han den afgørende forvandling, der skulle blive grundlaget for hele hans senere kunstneriske virke - fra amatørkunstner til professionel, og fra familiefar til en enegænger, der evigt søgte efter kunstneriske, moralske og åndelige sandheder. Gauguin boede i årene 1884-85 i København under hans ægteskab med Mette Gad, og det var her, at kunstneren definitivt besluttede at gå sine egne veje og efterlade kone og børn for at hellige sig kunstens verden. Denne 'danske' del af hans virke er også præsenteret på udstillingen.

Paul Gauguin: Jean, 1881. - Buste - Ordrupgaard, København, Danmark
Paul Gauguin: Jean, 1881.
Buste
Ordrupgaard, København, Danmark


Et hidtil ukendt værk af Paul Gauguin er dukket op i et dansk hjem. Hos en familie, der nok havde på fornemmelsen at den skulptur af et barnehoved, som de havde arvet af noget familie langt ude, var noget særligt. Men ikke drømte om at busten var et værdifuldt værk af den verdensberømte kunstner. Familien holdt af skulpturen, og hvert år til jul kom barnehovedet frem på bordet og fik nissehue på, indtil familien i forbindelse med et indbrud fik besøg af en forsikringsmand, der opfordrede til at få en ekspert til at se på skulpturen.

Som landets førende ekspert på Gauguin blev direktør for Ordrupgaard, Anne-Birgitte Fonsmark kontaktet. Hun følte sig overbevist om, at barnehovedet var en ægte Gauguin, da hun så den. Siden har hun brugt nogle års studier på at dokumentere sin første fornemmelse af at busten er meget \"gauguinsk\" og på at indplacere værket i kunsthistorien. Blandt andet ved læsning af kunstnerens breve og litteraturen om ham. Hendes forskning har vist, at barnehovedet har spillet en stor rolle i Gauguins tidlige kunstneriske udvikling. Busten er modelleret i Paris i 1881 med sønnen Jean som model. Busten kom til Danmark da Paul Gauguin flyttede til København med sin danske kone Mette Gad og deres fem børn i 1884. Og har siden været i landet i privateje.

Zaha Hadids tilbygning - Foto: Roland Halbe
Zaha Hadids tilbygning
Foto: Roland Halbe


Udvidelsen af Ordrupgaard med den internationalt anerkendte arkitekt Zaha Hadids tilbygning er noget af det første internationale arkitektur, der er blevet bygget i Danmark i mange år. Den banebrydende bygning er tegnet med udgangspunkt i hendes personlige tolkning af det omgivende landskab. Zaha Hadid er både meget utraditionel og vidt anerkendt. Sidste år modtog hun Pritzker-prisen - den højeste udmærkelse indenfor international arkitektur.

Ordrupgaard bliver med tilbygningen dobbelt så stort som før lukningen i 2003. Sammenlagt rummer museet nu over mere end 3300 m2. De ekstra kvadratmeter går primært til kunstværkerne, herunder særligt museets samling af fransk impressionisme og danske enere som Hammershøi.
Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark udtaler: \"Hovedparten af det nye hus er til kunsten selv. Det vigtigste for mig har været at skaffe bedre forhold til samlingen og særudstillinger og dermed give publikum forbedrede muligheder for at opleve kunsten på Ordrupgaard. Der bygges i disse år en række store og imponerende museumsbygninger, men det særlige ved Ordrupgaards udbygning er, at vi har taget udgangspunkt i stedets intime særpræg. Resultatet er et fint lille hus af udsøgt arkitektonisk kvalitet\".

Med fin indlevelse er det lykkedes den internationalt anerkendte arkitekt Zaha Hadid at skabe en lille, udsøgt museumsbygning, der på én gang er i harmoni med og i kontrast til det gamle herskabshjem. Den hyper-samtidige bygning er tegnet med udgangspunkt i Zaha Hadids personlige tolkning af det omgivende landskab. Samtidig er der tilstræbt en balance i forhold til den oprindelige bygning i dimensioneringen såvel som i de nye sales proportioner, der i vid udstrækning svarer til det gamle Ordrupgaard.

Byggeriet er finansieret af Kulturministeriet, Fonden Realdania samt Augustinus Fonden.

Zaha Hadid - Foto: Roland Halbe
Zaha Hadid
Foto: Roland Halbe


Zaha Hadid er arkitekt, designer og maler. Hun er født i Bagdad, Irak i 1950, men har siden hun blev 16 år læst og arbejdet rundt omkring i verden. Efter at have taget en arkitektuddannelse i London i 1972 blev byen hendes base, hvor hun nu driver firmaet Zaha Hadid Architects.

Zaha Hadids arkitektur er meget utraditionelt og vidt anerkendt. Hun har modtaget flere internationale arkitektpriser. Den 31. maj 2004 modtog Zaha Hadid som den første kvinde nogensinde 'Pritzker prisen' - den højeste udmærkelse inden for international arkitektur. Og for nogle år siden blev hun tildelt 'Mies van der Rohe-prisen'.
Blandt Zaha Hadid bygningsprojekter er bedst kendt til dato Vitra Brandstation i Weil am Rhein, Tyskland (1993) - et kultsted for arkitekturstuderende og -entusiaster. I senere tid har Zaha Hadid også udført byggeprojekter for andre kunstmuseer - bl.a. Rosenthal Center for Contemporary Art, Cincinnati, USA samt Maxxi: National Centre of Contemporary Arts, Rome, Italy.

Zaha Hadids mange avancerede og nytænkende projekter viser en opfattelse af rum og form som bevægelser og forløb. Ved at afkode og fortolke omgivelserne arbejder hun med en dekonstruktiv strategi, der resulterer i meget opsigtsvækkende konstruktioner. Hendes projekter er altid - ligesom det ses i Ordrupgaards tilbygning - i kontakt med det aktuelle sted, men også i høj grad bygninger, der skiller sig ud fra mængden.