Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
J.F. Willumsen – over grænser
2. marts - 4. juni 2006

Tirsdag, torsdag, fredag 13-17
Onsdag 10-20
Lørdag-søndag 11-17.
Mandag lukket

Ordrupgaard
Vilvordevej 110
2920 Charlottenlund
http://www.ordrupgaard.dk

En bjergbestigerske, 1904 206 x 169 cm, Olie på lærred G.A. Hagemanns Kollegium Foto: Simon Lautrop, Rammen ASB
En bjergbestigerske, 1904
206 x 169 cm, Olie på lærred
G.A. Hagemanns Kollegium
Foto: Simon Lautrop, Rammen ASB


Exceptionel, enestående og original. Jens Ferdinand Willumsen er en af de mest grænseoverskridende personligheder i dansk kunst. Han brugte en stor del af sit liv på at nedbryde grænser og rejse over dem. Alligevel er han den dag i dag så godt som ukendt udenfor Danmark. Det råder Ordrupgaard og det parisiske kunstmuseum Musée d'Orsay nu bod på. Sammen har de to museer arrangeret en udstilling med en perlerække af Willumsens værker. Udstillingen vises først i Danmark. Herefter drager den til Paris, hvor den vises hele sommeren.

To bretagnekoner skilles efter en passiar, 1890 100,4 x 93,2 cm, Olie på lærred Nordjyllands Kunstmuseum Foto: Poul Pedersen
To bretagnekoner skilles efter en passiar, 1890
100,4 x 93,2 cm, Olie på lærred
Nordjyllands Kunstmuseum
Foto: Poul Pedersen


Mange hovedværker
”Over grænser”, er titlen på udstillingen, der er tilrettelagt sammen med Danmarks fremmeste kender af Willumsens værk, nemlig Leila Krogh, der til daglig er direktør for J. F.Willumsens Museum i Frederikssund. Udstillingen viser kunstnerens søgende værk som både maler, keramiker, grafiker og arkitekt. I alt godt 100 værker - heraf mange hovedværker - udlånt fra museer og samlinger.

Med vilter frisure, stort skæg og slængkappe iscenesatte Jens Ferdinand Willumsen sit liv som kunstner. Han arbejdede indenfor de fleste kunstneriske medier, skiftede stil omkring hvert tiende år og opfandt konstant nye udtryk til de forskellige udfordringer, han satte sig selv.

Willumsen blev 94 år (1863-1958) og var skabende i omkring 70 år. I hovedparten af sit liv opholdt han sig uden for Danmarks grænser blandt andet i Frankrig, hvor han boede de sidste 30 år af sit liv.

Familievasen, faderen, moderen og det nyfødte barn, 1891 Højde 52 cm, Glaseret stentøj Kunstindustrimuseet Foto: Pernille Klemp
Familievasen, faderen, moderen og det nyfødte barn, 1891
Højde 52 cm, Glaseret stentøj
Kunstindustrimuseet
Foto: Pernille Klemp


Internationalt gennembrud
”J.F. Willumsen - over grænser” er opstået i kølvandet på udstillingen om Vilhelm Hammershøi, som Ordrupgaard i 1997 arrangerede i samarbejde med Musée dÂ’Orsay. Udstillingen, der også blev vist på Guggenheim Museum i New York, blev et internationalt gennembrud for den store danske maler og har iværksat en sand Hammershøi-bølge, hvis dønninger stadig breder sig. Med stadig nye udstillinger og film til følge. Da muligheden for et nyt samarbejdsprojekt med Musée dÂ’Orsay tegnede sig efter Hammershøi-udstillingen, var J.F.Willumsen det selvfølgelige valg. Som ved Hammershøi-udstilling i Paris og New York er det Ordrupgaards og Musée d´Orsays mål at bidrage til et internationalt gennembrud for J. F. Willumsen - en af Danmarks mest enestående kunstnere.

Aftensuppen, 1918 160 x 231 cm, Olie på lærred Willumsens Museum Foto: Bent Ryberg
Aftensuppen, 1918
160 x 231 cm, Olie på lærred
Willumsens Museum
Foto: Bent Ryberg