Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Lucian Freud
28. september 2007 - 27. januar 2008
Alle dage 10-17. Onsdag 10-22


Louisiana Museum for Moderne Kunst
Gl. Strandvej 13
3050 Humlebæk
http://www.louisiana.dk/


Lucian Freud i sit atelier med værket Night Portrait, Facing Down, 2000, Foto: ©Bruce Bernard
Lucian Freud i sit atelier med værket Night Portrait, Facing Down, 2000
Foto: ©Bruce Bernard


”Jeg maler, hvad jeg ser, ikke hvad I håber jeg ser.” Lucian Freud

Lucian Freud (f. 1922) er barnebarn af psykoanalysens pionér Sigmund Freud, og han regnes i dag for at være den vigtigste nulevende figurative maler, der med sit røntgenblik kommer tættere på den menneskelige krop og væsen i sine malerier end fotografiet kan.

Uddrag fra Poul Erik Tøjners forord i Louisiana Revy: ”Freuds værk rummer på den ene side en følelse af fortrolighed, på den anden side hvad der kan opleves som det totale tab af kontakt med medmennesket. Det ene øjeblik har man et umiddelbart forhold til de afbillede personer – det er som om man har mødt dem før, i bussen eller i toget, disse almene rum – i det næste er der pludselig en mur mellem dem og os. Og den falder først, når vi tager os sammen og spejler os i det vi ser; når vi identificerer os med den, vi ser på – ellers er det bare voyeurisme. Gnisten springer først for alvor når portrættet slår tilbage i én som selvportræt. Vi ved, at også maleren har det sådan – ”Everything is autobiographical, and everything is a portrait, even if it’s a chair,” siger han et sted.”

Stort interiør Paddington, 1968-69, Olie på lærred, Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid
Stort interiør Paddington, 1968-69
Olie på lærred
Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid


Udstillingen omfatter ca. 60 malerier og 20 arbejder på papir udført gennem de sidste tres år. De tidligste værker i udstillingen er fra 1940erne. Flere tegninger og malerier viser, hvordan kunstneren i den periode eksperimenterer med drømmelignende ideer med mennesker og planter i sære sammenstillinger, hvorefter han fra 1950erne begynder at male portrætter og nøgenstudier i mere afdæmpede farver. Han forkaster sin ellers urokkelige tillid til tegningen og maler med mindre kontrol, står op i stedet for at sidde ned og lægger malingen på i tykkere, mere løse lag. Det ændrer hans arbejder til den konsekvente og personlige vinkling, der har været karakteristisk i nu 40 år, hvor mennesker, han kender særlig godt, bliver afbildet som et portræt og ikke som et mimisk billede.
Karakteristisk for Freuds billeder er, at det aldrig er det ydre smukke, han afbilder, men det iboende smukke. Bedst er han kendt for sine portrætter og nøgenstudier, der i fremstillingen har en næsten eksistentiel karakter; hud, krop og ansigtsudtryk virker så sanseløst ærlige, at de fremstår nærmest som ”hudløse”. Hans modeller er mennesker, som han føler sig tæt knyttet til: familie, venner, elskerinder og kunstnerkolleger, men som en sand engelsk gentleman er han ligeledes optaget af heste og hunde, hvilket en række af udstillingens værker demonstrerer. Der er en stor hengivenhed i heste- og hundebillederne – noget blidt og nænsomt er i fokus, mens hans studier af kvindekroppe og portrætter er mere skulpturelle; det er som om kroppen snarere er modelleret end malet.

Kunstnerens moder, hvilende, I, 1976, Olie på lærred. Privateje
Kunstnerens moder, hvilende, I, 1976
Olie på lærred. Privateje


Lucian Freud er barnebarn af psykoanalysens grundlægger Sigmund Freud.
Uddrag fra Annika Nordins artikel ”Freudiansk” i Louisiana Magasin: ”Der findes en mærkelig parallel mellem farfar og sønnesøn. Besatheden af at søge, at beskrive menneskets sjæl. Sigmund Freud ville finde og forklare den menneskelige psykes struktur og måde at fungere på. Hans jagtmark var det flygtige og flygtende ubevidste. Med samme intensitet og kliniske skarphed, men med udgangspunkt i sit eget udforskende øje, maler Lucian Freud, indtil ”der ikke findes mere at se”. Altid tro over for virkeligheden. Det er en intensivering af virkeligheden, han søger, ”ikke mystifikation.”
Med anerkendelse nævner Lucian, at farfaderen altid også undersøgte patienterne medicinsk. Sine egne besøg på kunstmuseer sammenligner han med ”at gå til lægen”. Han går rundt med et problem, søger en løsning på noget, han ikke har fået til at fungere. Sigmund tilbragte helst tiden i sit arbejdsværelse, Lucian gerne dag og nat i sit atelier. ”Når jeg ikke maler, tænker jeg over at male”, forklarer Lucian Freud på videobåndet. Derefter tilføjer han stilfærdigt: ”Jeg føler mig ret livløs, når jeg ikke maler.”
Der er lidt af en Pygmalion over Lucian Freud, og han indrømmer, at selve processen er vanedannende. Under skabelsesakten bæres maleren igennem et stærkt håb. Men når værket er færdiggjort, indser han, at det bare er et maleri. Indtil da, skriver Lucian Freud i en af sine få udtalelser om kunst, har kunstneren næsten turde håbe på, at billedet vil blive til liv. Men den evindelige kommen til kort, utilstrækkeligheden, driver kunstneren videre. På den måde bliver skabelsesprocessen og ikke billedet i sig selv det vigtigste for maleren.”

Leigh Bowery skifter stilling, mens han står model til værket Leigh under the Skylight, 1994, Foto: ©Bruce Bernard
Leigh Bowery skifter stilling,
mens han står model til værket Leigh under the Skylight, 1994
Foto: ©Bruce Bernard


Lucian Freud blev født i Berlin i 1922. Han voksede op i en velhavende sekulariseret jødisk familie og var omgivet af såvel barne- som tjeneste- og kokkepige. Allerede i 1933, ved Hitlers magtovertagelse, flyttede han med sin familie fra Berlin til London og bliver seks år senere britisk statsborger. Han er uddannet under Cedric Morris ved East Anglian School of Painting and Drawing i Dedham, og hans første separatudstilling finder sted i Lefevre Gallery, London i 1944. I 1954 er Lucian Freud en af de tre engelske kunstnere, der repræsenterer England på Venedig Biennalen. Han er i dag 85 år gammel, stadig en aktiv kunstner, bor i London og har registreret 12 børn, hvoraf flere er blevet designere, forfattere og lyrikere.

Udstillingen på Louisiana er kurateret af Freud-specialisten, ven af kunstneren, tidligere direktør for Whitechapel Art Gallery i London, Catherine Lampert, og den er organiseret af Irish Museum of Modern Art (IMMA) i samarbejde med Louisiana og Gemeentemuseum, Den Haag, hvortil den skal videre efter Louisiana.

I udstillingen vises filmen ”Lucian Freud – Portraits” af Jake Auerbach. Filmen portrætterer Lucian Freud gennem interviews med hans børn, omgangskreds og partnere.