Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Marc Chagall – Kærlighedens univers
8. oktober 2005 – 15. januar 2006

Tirsdag-søndag 10-17, onsdag 10-21, mandag lukket


ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100
2635 Ishøj
http://www.arken.dk/


”Det er banalt at gentage den sandhed, som har været kendt længe. At verden kun kan reddes af kærlighed. Uden kærlighed vil den dø lidt efter lidt.”
Fra Chagalls tale i 1963, ”Why are We so Anxious?”, University of Chicago.

Marc Chagall - Le gant noir, (Den sorte handske) - 1923-48
Marc Chagall
Le gant noir, (Den sorte handske)
1923-48


Efterårets Chagall-udstilling på ARKEN handler om kærlighed og tolerance. De mere end 180 malerier, tegninger, litografier og raderinger giver en enestående mulighed for at møde den store russisk-jødiske maler, der i sine poetiske billeder byggede bro mellem kulturer og religioner. Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Chagalls barnebarn, Meret Meyer.

Verden blev ifølge jødisk mystik skabt ved, at Gud kom til at overfylde de kar, der skulle indeholde hans lys og kærlighed. Karrene bristede og splintredes i millioner af stykker. Derfor besidder selv den mindste ting i vor verden en gnist af guddommelig kærlighed. Den allestedsnærværende kærlighed gør alt i tilværelsen – og dermed også kunsten – poetisk, magisk og guddommelig.

Marc Chagall folder sit budskab om kærlighed ud i udstillingen ”CHAGALL – Kærlighedens univers”. For den russisk-jødiske maler var verden langt fra ideel. Med udgangspunkt i sine egne kulturelle rødder baserede han sit liv og sin kunst på, at der er noget, der binder alle mennesker sammen og giver håb: kærligheden.

Marc Chagall - Nu au-dessus de Vitebsk, (Nøgenmodel over Vitebsk) - 1933
Marc Chagall
Nu au-dessus de Vitebsk, (Nøgenmodel over Vitebsk)
1933


Chagall troede på kærligheden som et universelt, guddommeligt livsvilkår. Han voksede op i den jødiske bydel i Vitebsk i Hviderusland. Med ønsket om at blive kunstner emigrerede han i 1911 til Frankrig. Men han måtte vende tilbage til Vitebsk i forbindelse med 1. verdenskrig. Her giftede han sig med Bella, sit livs kærlighed. I 1924 rejste han via Berlin tilbage til Frankrig, hvor han levede indtil 1941. Her måtte han flygte til Amerika for at undgå koncentrationslejrene. Eksilet varede til 1947. Derefter vendte han tilbage til Frankrig, hvor han boede resten af sit liv. Én eneste gang, i 1973, besøgte Chagall sit russiske hjemland. Men han genså aldrig sit elskede Vitebsk.

På trods af sorger og konflikter viste Chagall sin livsglæde og kærlighed til verden gennem sin kunst. ARKENs udstilling viser, hvordan han byggede bro mellem et væld af kulturer, religiøse som verdslige. Hans værker vrimler med motiver fra Vitebsk; bibelscener fra Det Gamle og Det Nye Testamente; cirkusartister og musikanter; Jean de la Fontaines Fabler; 1001 Nats Eventyr som tilhører arabisk kultur; samt udsmykninger af synagoger, katolske kirker og forskellige verdslige institutioner.

Marc Chagall - Autoportrait à la pendule, (Selvportræt med ur) - 1947
Marc Chagall
Autoportrait à la pendule, (Selvportræt med ur)
1947


Med mere end 180 værker fra hele Chagalls produktion – 48 malerier, gouacher og tegninger, samt 135 litografier, raderinger og skulptur – giver ARKEN et omfangsrigt og eksklusivt billede af Chagalls verden af kærlighed og tolerance.
”CHAGALL – Kærlighedens univers” er produceret af ARKEN i samarbejde med Chagalls barnebarn, Meret Meyer. Det er lykkedes at låne værker til udstillingen fra nogle af de vigtigste museer i Europa og i Rusland: Centre Georges Pompidou (Paris), Musée national Message Biblique (Nice), Sprengel Museum Hannover, samt State Tretyakov Gallery (Moskva). Desuden er der lånt en lang række betydningsfulde værker fra private samlinger. Udstillingen vises kun på ARKEN.

Marc Chagall - La nuit verte, (Den grønne nat) - 1952
Marc Chagall
La nuit verte, (Den grønne nat)
1952


Kort biografi
1887Chagall bliver født 7. juli i den jødiske shtetl i Vitebsk, Hviderusland.
1907Forlader den lokale kunstskole og bosætter sig i Skt. Petersborg for at opsøge en friere og mere moderne undervisning.
1909Besøger Vitebsk og møder sin kommende hustru, Bella Rosenfeld.
1911Drager til Paris for at få inspiration og nye indtryk. Får atelierplads i kunstnerkollektivet La Ruche og møder mange af de store modernistiske malere.
1914Første soloudstilling afholdes i Berlin på galleriet Der Sturm. Chagall rejser tilbage til Vitebsk for at besøge Bella, men udbruddet af 1.verdenskrig forhindrer ham i at vende tilbage til Paris.
1915Bella og Chagall bliver gift og flytter til Skt. Petersborg.
1916Datteren Ida fødes.
1918Udnævnes til kommissær for billedkunst i Vitebsk.
1919Chagall åbner et kunstakademi i Vitebsk og inviterer bl.a. Kasimir Malevitj og El Lissitzky til at undervise. En konflikt bryder ud på skolen, og Chagalls elever vælger i stedet at følge Malevitj.
1922Utilfredshed med det kunstneriske miljø får Chagall og familien til at forlade Rusland og flytte til Berlin.
1923Chagall længes efter Frankrig og de flytter til Paris.
1931Inviteres til Palæstina og besøger en række gammeltestamentlige steder.
Chagalls selvbiografi ”Mit Liv” udkommer for første gang i en illustreret udgave.
1937Chagall og familien får under store besværligheder fransk statsborgerskab. Antisemitismen vokser og nazisterne konfiskerer 59 Chagall-værker fra de tyske museer.
1941Via Emergency Rescue Committee i New York modtager Chagall en anmodning om at udstille på Museum of Modern Art. Sådan opnår han det eftertragtede amerikanske visum og får foræret en flugtvej.
Nødtvungent flytter familien til New York.
1944Bella dør kort tid efter befrielsen af Paris. En ulykkelig Chagall maler ikke i 9 måneder og vælger at blive i sit eksil.
1946Chagall får sønnen, David, med sin assistent og husholderske Virginia Haggard.
1948Familien forlader USA og flytter til Orgeval i Frankrig.
1952Gifter sig med russiskfødte Vava Brodsky.
1957Skaber sine første glasmosaikvinduer.
1973Sovjetunionens kulturminister inviterer Chagall til at besøge sit hjemland, som han forlod permanent i 1922. Chagall accepterer invitationen, men vælger ikke at besøge sin fødeby Vitebsk. På hans fødselsdag åbner Musée national Message Biblique Marc Chagall i Nice, et museum viet til hans bibelske værker.
1977Udnævnes til æresborger i Jerusalem.
1985Chagall dør 97 år gammel i Saint-Paul de Vence.