Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Picasso til alle tider - ARKEN


Picasso - til alle tider
30. januar - 13. juni 2004
Tirsdag-søndag 10-17, onsdag 10-21, mandag lukket

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100
2635 Ishøj

http://www.arken.dk

Kvinde med håret friseret som i Arles på grøn baggrund, 1937
Kvinde med håret friseret som i Arles på grøn baggrund, 1937

For første gang i 20 år er det muligt at se en udstilling i Danmark, der favner hele Pablo Picassos værk. Oplev over 100 sjældent sete værker fra bl.a. barnebarnet Bernard Ruiz-Picassos enestående samling.

PICASSO - TIL ALLE TIDER er en unik chance for at få indblik i Picassos egne "Picasso'er". Værker, som kunstneren holdt tæt ind til kroppen. Bernard Ruiz-Picassos privatsamling indeholder nemlig de værker, som hans farfar bevarede hos sig frem til sin død, og som derfor er gået i arv til barnebarnet.

PICASSO - TIL ALLE TIDER er arrangeret af ARKEN i samarbejde med Bernard Ruiz-Picasso og Images Modernes, Paris. Udstillingen viser også værker fra Göteborg Konstmuseum, Kunstsammlungen Chemnitz, Galleri Faurschou og en række europæiske privatsamlinger.

Divan Japonais (kvinde i teatret), 1901 Divan Japonais (kvinde i teatret), 1901

Picassos kunst viser næsten et helt århundredes stilhistorie i én persons værk.

Den store variation i Picassos udtryk understreger hans sjældne evne til at gribe tidens stil: Hans værker er inspireret af fortidens store mestre. Samtidig har de vist sig at række langt ud i fremtiden. Picasso svingede mellem det grænseoverskridende eksperiment og dyb forankring i kunstens klassiske tradition.

Han øsede af sit kreative talent i over 80 år og mestrede enhver kunstnerisk stilart, genre og disciplin.

Kvinde i færd med at tråde en nål, 1921
Kvinde i færd med at tråde en nål, 1921
Picassos liv og kunst er tæt sammenvævet. Hans udgangspunkt var det nære og konkrete - det, han selv havde oplevet.

Picasso vendte gennem hele sit liv tilbage til de samme motiver: Kvinderne i sit liv, de spanske tyrefægtere, kunstnervennerne, landskaberne og utallige stilleben af ting, der omgav ham.

Vi får adgang til Picassos privatliv gennem hans motiver. Samtidig hæver hans kunst sig også til et universelt plan gennem den kreative bearbejdning. Det gør også i dag værkerne vedkommende og appellerende.


Biografi

1881-1896
Pablo Ruiz Picasso bliver født i Málaga den 25. oktober. Han er det første barn af María Picasso López (1855-1939) og José Ruiz Blasco (1838-1913). Don José er maler og underviser i tegning på den lokale kunstskole.

I 1891 flytter familien til La Coruña ved Spaniens Atlanterhavskyst, hvor Don José har fået et bedre job som underviser. Han begynder at undervise sin søn, som også følger tegnekurser hos andre lærere. Picasso viser stort talent og familien opmuntrer ham til at blive akademisk uddannet kunstner.

I 1895 flytter familien til Barcelona, hvor Picasso uden problemer optages på kunstskolen La Llotja.

1897
Picasso bliver sendt til Madrid for at begynde på kunstakademiet San Fernando. Han mister hurtigt interessen for at deltage i akademiets undervisning og udfører i stedet selvstændige studier i byen og på Prado museet.

1898-1900
Picasso melder sig ud af kunstakademiet i 1898 og forlader Madrid. Tilbage i Barcelona bliver han en del af avantgardekredsen omkring kunstnercaféen Els Quatre Gats.

I 1900 har han en soloudstilling på caféen med portrætter tegnet i kul af venner og be-kendte. Samme år besøger Picasso Paris for første gang.

1901
Picasso befinder sig i Madrid i foråret, hvor han arbejder på bladet Arte Joven. Han rejser til Paris for anden gang og udstiller i Ambroise Vollards galleri. De udstillede værker viser stor inspiration fra andre parisiske kunstnere, og flere anmeldere påpeger at Picasso mangler at finde sin egen stil.

Fra dette år bruger Picasso udelukkende sin mors navn og ændrer sin kunstnersignatur til Picasso. Tidligere har han skrevet P. Ruiz eller P.R. Picasso.

I efteråret 1901 bevæger Picassos billeder sig mod et overvejende blåt udtryk, som kommer til at dominere de næste tre år. Motiverne er fundet i samfundets yderkanter. Picasso maler bohèmerne og de udstødte og fattige. Han besøger bl.a. kvindefængslet Saint-Lazare, hvor han tegner de indsatte. I billederne skildrer Picasso personernes fø-lelser frem for deres handlinger.

1904
Picasso bosætter sig i Paris i atelierbygningen Bateau Lavoir på Montmartre. Han får mange nye bekendte i de parisiske kunstnerkredse, bl.a. Guillaume Apollinaire og søskendeparret Gertrude og Leo Stein. Picasso møder også Fernande Olivier, som bliver hans kæreste og model i de næste år.

I løbet af 1904 sker et koloristisk skift i Picassos værk. De monokrome blå billeder afløses af billeder i sarte rosa nuancer. Motiverne i denne rosa periode hentes stadig blandt samfundets marginaliserede grupper, især fra cirkus- og gøglerverdenen.

1907-15
Picasso udfører i 1907 Frøkenerne fra Avignon, som anses for at være en forløber for kubismen. Samme år møder han kunsthandleren Daniel-Henry Kahnweiler og kunstneren Georges Braque. Braque og Picasso er inspirerede af Cézanne, som arbejder i et forenklet geometrisk formsprog. De udvikler sammen kubismen, som drastisk bryder med renæssancens centralperspektiviske rum, som hidtil har været normgivende.

Kubismen kan inddeles i to faser: den analytiske (ca. 1909-11), hvor figurerne opløses og vises fra flere vinkler i samme billede og den syntetiske (ca. 1912-14), hvor collagen er i fokus, og kunstnerne bruger materialer som avispapir, træ og sand.

I 1911 slutter forholdet til Fernande. Picasso møder Eva Gouel, som er hans kæreste til hun i 1915 dør af en lungesygdom.

1916-1924
Picasso bliver i 1916 kontaktet af Sergej Diaghilev og Jean Cocteau, som planlægger en opførelse af balletten Parade med deltagelse af Ballets Russes. Picasso siger ja til at designe kostumer og scenografi. I forbindelse med projektet rejser Picasso og Cocteau til Italien i 1917. Det er på denne rejse Picasso møder den russiske balletdanser Olga Kokhlova, som han gifter sig med i 1918. Sammen får de sønnen Paolo i 1921.

Samme år tilbringer familien sommeren i Fontainebleau, hvor Picasso arbejder videre med kubistiske kompositioner såvel som monumentale, klassicistiske kvindefremstillinger.

1925-36
Picasso deltager i den første surrealismeudstilling i 1925. Han er meget inspireret af surrealistbevægelsens tanker og udtryksmåder. Alligevel bliver han aldrig fast medlem af surrealistbevægelsen.

I 1927 møder Picasso Marie-Thérèse Walter, som snart bliver hans elskerinde. Marie-Thérèses ansigt bliver et ofte benyttet motiv i de næste år. I 1935 føder hun datteren Maya. Samme år flytter Picasso fra Olga.

I 1936 møder Picasso fotografen Dora Maar, som overtager Marie-Thérèses plads som hans elskerinde.

1937
Picasso bliver bedt om at udføre et stort værk til den spanske pavillon på verdensudstillingen i Paris. Han er endnu ikke begyndt at arbejde på værket, da Francos styrker bomber den baskiske by Guernica i foråret 1937. Begivenheden påvirker Picasso stærkt, og hans bidrag til verdensudstillingen bliver en skildring af lidelserne i Guernica. I værket lader Picasso sin uforbeholdne kritiske mening om det spanske diktatur skinne igennem. Værket betragtes i dag som et af det 20. århundredes mest centrale værker.

1939-1945
I krigsårene opholder Picasso sig i Frankrig. Han afslår et tilbud om at flytte til USA, som mange andre kunstnere gør under krigen. Han bliver ofte opsøgt og udspurgt af tyskerne, men ikke voldsomt generet. I 1944 melder han sig ind i det franske kommunistparti.

1946-1953 Picasso opholder sig i disse år fortrinsvis i landsbyen Vallauris i Sydfrankrig. Han arbejder meget med keramik og køber i 1949 Fournas-værkstederne i byen. Hans keramik-værker består af små dyrefigurer, kander og tallerkener med udsmykninger. Mange af motiverne er faune og nymfer og andre sagnfigurer.

I hele perioden har Picasso et forhold til Françoise Gilot, som han har mødt i Paris under krigen. De får to børn sammen: Claude i 1947 og Paloma i 1949. Françoise og børnene flytter fra Picasso i 1953.

1954-1973
I 1955 flytter Picasso ind i villaen La Californie ved Cannes. Samme år dør Olga Picasso. De er formelt gift indtil hendes død, da hun ikke ønsker en skilsmisse. Picasso gifter sig for anden gang i 1961 med Jacqueline Roque, som han har mødt i starten af 1950erne. De opholder sig dels i La Californie, på gården Notre-Dame-de-Vie i Mougins og på slottet i Vauvenargues, som Picasso køber i 1958.

Picasso dør i Mougins den 8. april 1973, 91 år gammel. Han bliver begravet i parken ved Château de Vauvenargues.