Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Rembrandt ? Mesteren og hans værksted
4. februar - 14. maj 2006

Tirsdag-søndag 10-17. Onsdag 10-22. Mandag lukket

Statens Museum for Kunst
Sølvgade 48-50
1307 København K
Statens Museum for KunstRembrandt van Rijn, Mand i orientalsk kostume, 1632. Olie på lærred, The Metropolitan Museum of Art, New York
Rembrandt van Rijn
Mand i orientalsk kostume, 1632. Olie på lærred
The Metropolitan Museum of Art, New York
SMK Foto


400-året for Rembrandt van Rijns fødsel fejres på Statens Museum for Kunst med den mest omfattende udstilling nogensinde i Danmark om møllersønnen fra Leiden, som blev en af kunsthistoriens absolut betydeligste malere. Med en række enestående lån af malerier suppleret med museets egen samling af malerier, grafik og tegninger spænder udstillingen over hele den nederlandske mesters livsværk. Samtidig sættes Rembrandts enorme indflydelse på samtidens hollandske guldalder i relief med værker af hans elever samt kunstnere i kredsen omkring ham. Museer som Nationalmuseum i Stockholm, Mauritshuis i Haag, The Metropolitan Museum of Art i New York, National Gallery of Art i Washington, National Gallery i London og Rijksmuseum i Amsterdam har bidraget med betydelige lån til udstillingen, som viser i alt 100 værker.

Rembrandt van Rijn, Selvportræt, 1669. Olie på lærred, Royal Picture Gallery Mauritshuis, Haag
Rembrandt van Rijn
Selvportræt, 1669. Olie på lærred
Royal Picture Gallery Mauritshuis, Haag
SMK Foto


Fornyeren Rembrandt
Rembrandt (1606-69) er en af kunsthistoriens største fortællere. Hans helt usædvanlige evne til at skildre mennesket gennem et alsidigt repertoire af sindstilstande og dramatiske udtryk gav ham hurtigt tilnavnet "sjælemaleren". Hvad enten det var i hans bibelske motiver eller i hans mange portrætter og selvportrætter tilførte Rembrandt maleriet såvel som grafikken et for både samtiden og eftertiden uset liv og nærvær. En særlig kompromisløs og intens realisme, som forekommer usvækket og moderne her på den anden side af det 20. århundrede. Udstillingen på Statens Museum for Kunst giver et bredt indblik i mesterens motivkreds og i en yderst bemærkelsesværdig kunstnerisk udvikling. Ved bl.a. at vise eksempler på, hvor forskelligt Rembrandt fortolkede det samme motiv tidligt såvel som sent i karrieren, tegner udstillingen et portræt af en kunstner, der frem til sin død blev ved med at sætte nye standarder mht. komposition, lys og skygge samt evnen til at delagtiggøre beskueren.

Rembrandt van Rijn, Susanna i badet, 1636. Olie på træ, Mauritshuis, Haag
Rembrandt van Rijn
Susanna i badet, 1636. Olie på træ
Mauritshuis, Haag
SMK Foto


Kredsen omkring Rembrandt
Samtidig fokuserer udstillingen på den gruppe af kunstnere, der færdedes omkring Rembrandt, heriblandt Jan Lievens, Gerard Dou, Ferdinand Bol, Govert Flinck, Willem Drost, Philips Koninck og Aert de Gelder. Flere af disse - ikke mindst Rembrandts elever - har længe været et hengemt kapitel i den hollandske guldalderkunst. I takt med at de seneste årtiers forskning har påvist, at tidligere tilskrevne Rembrandt-værker har været udført af hans elever, er interessen for disse kunstnere vokset gevaldigt. Udstillingen rummer en række fornemme eksempler på den type kopier og frie variationer over Rembrandts egne malerier, som eleverne producerede i hans værksted i Amsterdam. Mange af disse elevarbejder ligger tæt på mesterens værker, og udstillingen giver et sjældent indblik i, hvordan man i dag bl.a. røntgen- og infrarøde optagelser kan hjælpe til med at skelne Rembrandt fra ikke-Rembrandt. Ud over mesterens kolossale indflydelse viser denne del af udstillingen også, hvordan flere af eleverne senere udviklede en selvstændig stil, der var med til at tegne den hollandske guldalders varierede kunstscene.

Rembrandt van Rijn, Kristus viser sig for Maria Magdalena, 1638. Olie på træ, The Royal Collection Trust, London
Rembrandt van Rijn
Kristus viser sig for Maria Magdalena, 1638. Olie på træ
The Royal Collection Trust, London
SMK Foto


Rembrandt eller ej
Med udstillingen løftes også sløret for de seneste års forskning i museets samlinger. Her har Statens Museum for Kunst undersøgt de værker på museet, som før har været tilskrevet Rembrandt. Den nye forskning byder på en sensationel nyhed, nemlig at museet ejer to malerier af den hollandske mester.Forskningen er ledet af museumsinspektør Lene Bøgh Rønberg og er sket i nært samarbejde med et internationalt ekspertpanel bestående af leder af Rembrandt Research Project professor dr. Ernst van de Wetering, forskningstekniker ved Rembrandt Research Project Karin Groen, seniorkonservator David Bomford fra National Gallery i London, Statens Museum for Kunsts nuværende bevaringschef Jørgen Wadum, som under forskningen var chefkonservator på Mauritshuis i Haag. Fra Statens Museum for Kunst medvirker desuden museumsinspektør Eva de la Fuente Pedersen. Forskningen dokumenteres i udstillingen med en række tekniske undersøgelser, der i bogstaveligste forstand går under overfladen på de pågældende malerier.