Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Wolfgang Tillmans - View from Above

15. januar 2003 - 21. april 2003

Udstillingsåret 2003 på Louisiana indledes 15. januar med Skandinaviens første museumsudstilling af den tyskfødte fotograf Wolfgang Tillmans (f. 1968). Tillmans er 90'er generationens mest omtalte fotograf og en markant fornyer af fotografiet i dets forhold til resten af den samtidige billedkunst. Han er i dag bosat i London og blev i 2000 som den første udlænding tildelt Englands fornemste kunstpris, The Turner Prize. Hans værk havde fra midten af 90'erne og frem til da i høj grad karakter af en art krønike over hans egen generation og dens mere eller mindre specialiserede miljøer. Der var tale om et univers spændende fra det intimt private til det anonyme og offentlige, der i en lang række sammenhænge, som f. eks. Interview og i-D, blev generationens ikoniske udtryk.

Udstillingen View from above på en gang bekræfter og nyfortolker elementer af denne "low" æstetik, samtidig med at Tillmans i de seneste år har bevæget sig ind over et mere klassisk felt af abstraktion og skønhed hidrørende fra kunsten og dens historie. Blikket ovenfra er således en fortsættelse af impulserne fra det tidlige værk, hvor de mange forskellige synsvinkler - personlige som fysiske - ganske direkte insisterer på en omverdensforståelse, der ikke nødvendigvis har tilfældet og øjeblikket som ideal.

Mental Picture # 26, 2000.  Foto © Wolfgang Tillmans

Udstillingens titel refererer til de mange blik ovenfra og ned på alt: fra det natbelyste Los Angeles til små botaniske vækster i kunstnerens vindueskarm. Tillmans værk udtrykker et humanistisk engagement i forhold til omverdenen, hvorved sociale, psykologiske og arkitektoniske mønstre bliver synlige. View from above er således en bevidst markering af et kunstnerisk tilhørsforhold til verden som et væv af synsvinkler og forbindelser - altså ikke et overblik i gængs forstand - samtidig med at den markerer en interesse for fænomener som landskab og abstraktion. Udstillingen viser således en af tidens betydeligste, yngre kunstnere i dialog med sin egen tid og den anden form for tid, kunsten altid bearbejder.

De udstillede fotografier og inkjet print, der i størrelse veksler mellem A4-format og formater som spænder ud mellem rummenes gulv og loft, er specielt sammenstillede af kunstneren til udstillingen på Louisiana. Ophængningen foretages af kunstneren selv, og typisk for Tillmans' udtryk vil den få karakter af en stedsspecifik installation. Et udtryk der kendetegner hans tilknytning til billedkunst-miljøet snarere end et særskilt foto-miljø.

I ophængningen indgår i øvrigt museets tre nyerhvervelser: Ice Storm, 2002, Water & Wine, 2002 og Alex & Lutz, looking at crotch, 1991.

Icestorm, 2001.  Foto© Wolfgang Tillmans

Et udvalg af udstillingen har tidligere været vist i Hamburg, Milano og Paris.

Engelsk særkatalog: Wolfgang Tillmans - View from above og Louisiana Magasin

Udstillingens katalog Wolfgang Tillmans - View from above er udgivet i et samarbejde mellem Deichtorhallen, Hamburg, Museo d'Arte Contamporanea, Rivoli, Palais de Tokyo, Paris og Louisiana Museum for Moderne Kunst, Danmark med forord af Zdenek Felix, Ida Gianelli, Jerôme Sans og Nicolas Bourriaud samt Poul Erik Tøjner. Kataloget indeholder desuden et interview med Wolfgang Tillmans af Nathan Kernan, med titlen What They Are: A Conversation with Wolfgang Tillmans og artiklen Wolfgang Tilmans: View from above af Giorgio Verzotti, en værkliste samt kunstnerens biografi.

Shaker Rainbow, 1998.  Foto© Wolfgang Tillmans

Udstillingen er desuden omtalt i Louisiana Magasin nr. 7 i artiklen Sokkerne på radiatoren af Peter Eriksen. I det kommende Louisiana Magasin nr. 8, som udsendes i februar 2003, vil interviewet med Tillmans i det engelske særkatalog blive bragt i uddrag.