Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Kunsthistorie 1870-1905

1300-1600    1600-1770    1770-1870    1870-1905    1905-1940    1940-1970    1970-2010


<
Kunstnerindeks
Paul Gauguin
Født 1848 Paris, Frankrig; død 1903 Marquesas-øgruppen

Paul Gauguin er en usædvanlig skikkelse i den moderne kunst. Han forkastede den europæiske malertradition til fordel for en kunst baseret på enkle former og farver fra primitive folkeslag.
Gauguin blev født i Paris, men tilbragte sin barndom i Lima i Peru. Som ung arbejdede han i handelsflåden og fra 1872 som succesrig børsmægler i Paris.
I fritiden beskæftigede hans sig med hobbymaleri og mødte i 1874 den impressionistiske maler Pissarro. Samme år så han den første impressionist-udstilling og begyndte at samle på kunst.

Gauguin fik antaget et maleri på Salonen i 1876 og deltog senere på de fire sidste impressionistudstillinger i 1880´erne. I 1883 stoppede han som børsmægler for at hellige sig kunsten, men uden succes og han måtte sælge sin kunstsamling på en auktion. I 1884 flyttede han med sin danske hustru Mette Gad til København. Han udstillede i Kunstforeningen, Gl. Strand i 1885, men mødte ingen interesse og rejste samme år tilbage til Frankrig.

I 1886-90 arbejdede han hovedsagelig i Pont-Aven i Bretagne. Her blev han inspireret af bøndernes enkle kunst og udviklede et personligt, ekspressivt og symbolsk billedsprog, der afgørende brød med impressionismen. Der samlede sig en hel gruppe symbolistiske malere omkring Gauguin, der fik betegnelsen Ecole de Pont-Aven med bl.a. Émile Bernard, Henry Moret og Paul Sérusier. I 1888 havde han et kort, men frugtbart samarbejde med van Gogh i Arles, men de kom i totterne på hinanden og det udviklede sig til et katastrofalt skænderi, og i et anfald af sindssyge skar van Gogh sit ene øre af. Van Gogh døde to år efter i 1890.

Gauguin forlod Frankrig i 1891 og slog sig ned på Tahiti. Han blev fascineret af den primitive kultur og Tahitis fabelagtige skønhed. Her skabte han med de simpleste former og farver nogle af sine betydeligste billeder. De var skabt af drømme og ekstase. Gauguin sagde: "Arbejd frit og som en rasende, og du vil gøre fremskridt. Men fremfor alt, lad være med at overarbejde dit billede. En stor følelse kan omsættes øjeblikkeligt, drøm over den og søg den simpleste form". Trods hans kunstneriske succes kom han ikke ud af fattigdommen, og i 1893 tvang sygdom ham til at vende tilbage til Frankrig.

I 1895 kom han uventet til penge, da en onkel døde. Samme år vendte han tilbage til Tahiti, hvor han to år efter udførte sit store hovedværk "Hvor kommer vi fra? Hvad er vi? Hvor er vi på vej hen?", som i dag befinder sig på Museum of Fine Arts, Boston. Samme år forsøger han at begå selvmord efter nyheden om sin yndlingsdatters død.
I 1901 flyttede han til Marquesas-øgruppen, hvor han arbejdede de sidste år. Gauguin opnåede aldrig den store anerkendelse og døde i dyb fattigdom i 1903. Samme år afholdes en stor mindeudstilling på nystiftede Salon d´Automne´s åbningsudstilling i Paris, som viste 227 af hans værker. Udstillingen blev det store vendepunkt for hans anseelse.

Gauguins farverige og revolutionerende værk blev en stor inspirationskilde for modernismens største mestre Matisse og Picasso.
Foruden de mange malerier skabte Gauguin et betydeligt antal fremragende træsnit og skulpturer.

Herhjemme er han rigt repræsenteret på Ny Carlsberg Glyptotek og Ordrupgaard.