KunstOnlineButik.dk - Kunst, malerier, litografier mm.
Kunsthistorie 1870-1905

1300-1600    1600-1770    1770-1870    1870-1905    1905-1940    1940-1970    1970-2010


L.A. Ring
Født 1854 Ring, Danmark; død 1933 Skt. Jørgensbjerg

Laurits Andersen Ring kom fra meget små kår fra den sydsjællandske landsby Ring, som han tog sit efternavn efter – akkurat som Brendekilde på Fyn. Ring så som ung P.C. Skovgaard male i naturen, og han kom på Kunstakademiet, men fuldendte aldrig studierne. Han svigtede aldrig sin fattige oprindelse og skildrede landbobefolkningen med en utrolig detaljerig realisme, som næsten er fotografisk. Men selvom han som ung var socialistisk, maler han ikke propagandistisk.

Ring var fritænker, han var inspireret af tidens forfattere som Pontoppidan og J.P. Jacobsen, han havde læst Nietzsche og gjort sig overvejelser om, hvorvidt Gud stadig er det altskuende øje, eller om vi står i en verden, hvor individet er frit i forhold til Gud.

Omkring århundredskiftet sker der noget nyt i hans maleri, her skaber han en række af sine hovedværker. Et af hans berømteste malerier er "I havedøren. Kunstnerens hustru" fra 1897. Her skildres den frugtsommelige kvinde i en symbolsk sammenhæng med udsynet til de blomstrende frugttræer i haven.

Han blev også en af vore betydeligste landskabsmalere, og i landskabet ses ofte en vej, der fører beskueren hinsides maleriet, hvorfor hans maleri også er blevet beskrevet med symbolistisk indhold. Han bevæger sig væk fra den meget ydre virkelighed til at arbejde med det eksistentielle. Det ser man i "Sommerdag ved Roskilde Fjord" fra 1900. Den vindstille fjord er skildret på det tidspunkt af morgenen, hvor solen lige er ved at stå op, men endnu ikke har fået varme og kraft. Himlens kolde blå lys gennemsyrer farveholdningen i hele billedet. Ring lægger i det her maleri vægt på de mere abstrakte kvaliteter i landskabet, og han arbejder med spillet i lyset, der går i vandoverfladen. Der er mange små detaljer i billedet, der rummer både det nøgternt registrerede og det abstrakte, det uendelige.
Billedet regnes blandt hovedværkerne i dansk kunst. Ring er 46 år og nybagt fader, da han maler billedet. Den nye tilværelse med hustruen Sigrid Kähler og børnene får skelsættende betydning for den midaldrende kunstners liv og kunst. Det er en ny tid der indvarsles, en ny dags komme, en ny verdens tilsynekomst.