Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

Documenta fifteen
Gruppeudstilling - Documenta fifteen
18. jun. 2022 - 25. sep. 2022

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Else Alfelt - Else Alfelts livsværk
19. mar. 2022 - 18. sep. 2022

Ordrupgaard
Peter Hansen - Jeg maler det, jeg ser
18. maj. 2022 - 4. sep. 2022

Skagens Museum
Gruppeudstilling - Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner
13. maj. 2022 - 18. sep. 2022

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Gruppeudstilling - MARMOR
4. mar. 2022 - 21. aug. 2022

Copenhagen Contemporary
Gruppeudstilling - Light & Space
3. dec. 2021 - 4. sep. 2022

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Paul Gernes, Per Kirkeby - Gernes x Kirkeby
11. feb. 2022 - 18. sep. 2022

Glyptoteket
Paul Gauguin - Paul Gauguin og den danske forbindelse
1. maj. 2022 - 28. aug. 2022

La Biennale di Venezia
Gruppeudstilling - Venedigbiennalen
23. apr. 2022 - 27. nov. 2022

Schirn Kunsthalle Frankfurt
Ugo Rondinone - LIFE TIME
24. jun. 2022 - 18. sep. 2022

Kunstmuseum Basel
El Greco, Pablo Picasso - Picasso - El Greco
11. jun. 2022 - 25. sep. 2022

Gropius Bau
Louise Bourgeois - The Woven Child
22. jul. 2022 - 23. okt. 2022

Nyheder

SEAN SCULLY MATERIAL WORLD
Til september kan publikum opleve en international udstilling af hidtil usete dimensioner på Thorvaldsens Museum, når verdensstjernen Sean Scully skaber monumentale, stedsspecifikke skulpturer specielt til museet med sin første danske soloudstilling. Et af udstillingens centrale værker, den 7,5 meter høje skulptur Oak Stacks, vil som noget helt særligt kunne opleves på Bertel Thorvaldsens Plads foran museet.

Hele museet bringes i spil, når Sean Scully til efteråret udstiller værker, der går i dialog med Thorvaldsens Museums arkitektur, farver og omgivelser i udstillingen SEAN SCULLY MATERIAL WORLD, der vil kunne opleves fra 2. september til 5. marts. Udstillingen er kurateret af Per Haubro Jensen i samarbejde med Thorvaldsens Museum, herunder direktør Annette Johansen og udstillingsleder Siri Buric.

Kunstneren har nøje udvalgt sine materialer til udstillingens nye værker med reference til Bertel Thorvaldsens liv og kunst samt Danmarks historie. Tre af værkerne er skabt specielt til museet og vil kunne opleves i helt stor skala: En 9 meter høj skulptur i museets forhal, en 4 meter høj skulptur til museets gård af sort marmor fra Carrara i Italien, og et 7,5 meter højt værk af lokalt dansk egetræ, der vil kunne opleves på pladsen foran museet. Udstillingen byder desuden på en række andre skulpturer og Scullys ikoniske malerier og tegninger.

Læs mereALEX DA CORTE - MR. REMEMBER
14. juli 2022 - 8. januar 2023

Louisiana præsenterer en stor udstilling, den første i Europa, med den venezuelansk-amerikanske kunstner Alex Da Corte (f. 1980). Da Corte indtager rum med farver, og til Louisianas Vestfløj har han udarbejdet en altomfattende og exceptionel scenografi med specialdesignede gulve, farvestrålende vægge, neonlys og karakteristiske dufte - og inviterer os ind i en parallel virkelighed, til en intens visuel oplevelse.

Læs mere om udstillingenDet nye Vejen Kunstmuseum - nu dobbelt så stort!
Lørdag d. 2. juli inviterer Vejen Kunstmuseum alle fra nær og fjern til indvielse af museets nybyggeri og genåbning af de ældre sale. Åbningsudstillingen præsenterer aspekter af museets samling i en fusion af malerier, tegninger, møbler, grafik, keramik, bøger og skulpturer. Tilsammen giver de et unikt indblik i kunsten omkring år 1900.

Vejen KunstmuseumGogo - Kirsten Ortwed, Rosemarie Trockel & Lawrence Weiner
Den Frie
22. juni - 14. august 2022

Flydende mexikansk onyx, manipulerede digitale prints og sætninger skaleret til facader i byrummet sammenfiltres i udstillingen Gogo med tre berømte og internationalt anerkendte kunstnere - Kirsten Ortwed, Rosemarie Trockel og Lawrence Weiner - som på hver sin måde har medvirket til at definere, hvad vi forstår ved samtidskunst.
Udstillingen Gogo er den anden i udstillingsserien Valgslægtskaber, der undersøger forbindelser mellem kunstnere på tværs af tid, sted og medier. Den Frie Udstillingsbygning har inviteret skulptøren Kirsten Ortwed, som præsenterer et stort udvalg af sine værker fra 1989 til i dag med hovedvægt på skulpturer og installationer fra de seneste år. Ortwed har også inddraget den tyske kunstner Rosemarie Trockel og den amerikanske kunstner Lawrence Weiner, som hun begge har kendt og arbejdet med i flere årtier. Rosemarie Trockel vil på udstillingen vise nye værker, herunder to store fotoinstallationer fra 2019 og 2021. Lawrence Weiner (som døde under udstillingsforberedelserne i december 2021) deltager med seks monumentale tekst-"skulpturer", lavet mellem 1988 og 2012, udformet specifikt til Den Frie Udstillingsbygnings kantede arkitektur. Det er tilsammen blevet en udstilling og en kunstnerisk samtale, der kredser om grænsen mellem fysik og metafysik, om det almene og det obskure.

Læs mereNy donation til The Next Level
Med en ny donation på 15 millioner kroner støtter Salling Fondene den yderligere udvikling af udbygningsprojektet af ARoS. Dermed er Salling Fondenes samlede donation til The Next Level nu på 95 millioner kroner.

Om The Next Level og James Turrell
The Next Level er en udvidelse af ARoS, der består af flere elementer: Et underjordisk udstillingsgalleri på 1000 kvadratmeter og det gigantiske værk The Dome af James Turrell. The Dome vil med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter, et kig til det uendelige himmelhvælv, og en inderside af rummet, der oplyses af skiftende farvet lys, byde på en international unik kunstoplevelse. The Dome bliver det største skyspace af sin slags i verden. Derudover bygges der en plads, som kommer til at hedde Art Square, som bliver en platform for kunst og kultur.
Den amerikanske kunster James Turrell (f. 1943) arbejder med lys, farver og ruminstallationer. Han har skabt permanente installationer i over 26 lande, hvor Roden Crater er det mest kendte, en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der i dag udgør verdens største kunstværk, som også er et skyspace. Mest af alt minder Turrells ofte farvestrålende ruminstallationer om tredimensionelle lysmalerier, hvor han, som en moderne Michelangelo, forbinder det jordiske med det himmelske samt krop og følelse med sind og tanke.

Udbygningen af ARoS forventes at åbne i løbet af 2025.

The Next LevelStor donation på over 100 værker til Sorø Kunstmuseum
Sorø Kunstmuseum har modtaget en stor samling værker af den danske billedkunstner Leif Lage (1933-2020). Det fejrer museet med udstillingen "Leif Lage: Liv og værk", der viser både malerier, akvareller og grafiske tryk. Det er en fokuseret, væsentlig repræsentation af en enkelt kunstner, der var lokalt forankret i Sorø, og som havde nationalt udsyn. En maler, der skabte kunst af høj kvalitet, og med stor betydning i sin tid.

Læs mereMaleri af Warhol sætter ny rekord
Andy Warhols ikoniske maleri af Marilyn Monroe fra 1964 er blevet solgt for 195 millioner dollar, det svarer til 1,37 milliarder danske kroner hos auktionshuset Christie's i New York, det er det dyreste værk fra det 20. århundrede, som nogensinde er blevet solgt på auktion.

Læs mereStørste internationale satsning på Skagens Kunstmuseer nogensinde
Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner

P.S. Krøyer er blevet kaldt lysets elsker af anmeldere og sidste år tog hans værker Paris med storm. Nu er malerens mesterværkerne tilbage i Danmark til en anderledes udstilling, hvor de udstilles sammen med en perlerække af internationale værklån. Udstillingen åbner 13. maj.

Kom helt tæt på Krøyer og hans franske inspiration i den kommende udstilling, når Skagens Museum denne sommer kan slå dørene op til museets hidtil største og mest prestigefyldte internationale udstilling, Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner. I udstillingen hænger Krøyers malerier side om side med en perlerække af den franske kunstscenes mest betydningsfulde malere og værker fra slutningen af 1800-tallet. Fra Claude Monets imponerende mesterværk, Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) fra 1872, til hele syv sjældne værker af en af Krøyers største idoler: Jules Bastien-Lepage.

Ikke siden den første store udstilling af fransk kunst i Danmark i 1888 har det været muligt at opleve så mange af den franske kunstscenes hovedværker fra slutningen af 1800-tallet samlet i Danmark. Udstillingen rummer foruden en række af Krøyers egne hovedværker en stribe spektakulære indlån fra en række internationale museer. Med navne som Bastien-Lepage, Léon Bonnat, Paul-Albert Besnard, Léon Pelouse, Jules Breton, Aimé Morot, Auguste Rodin og Alfred Philippe Roll - foruden Krøyer selv - er der tale om en særudstilling i, ja, særklasse. Men det er også muligt at opleve den af de danske kunstnere så beundrede realist Jean-François Millet og flere andre kunstnere, der har haft betydning for Krøyer. Dertil kommer en gruppe af den franske impressionisme, der præsenteres af bl.a. Monet, Caillebotte, og Sisley.

Læs mereMarie Nipper ny direktør for kunstmuseet ARKEN
Copenhagen Contemporarys (CC) direktør Marie Nipper fratræder sin stilling d. 1. august 2022 for at tiltræde som ny direktør for kunstmuseet ARKEN.Venedig Biennalen åbner 23. april
80 lande deltager når verdens ældste og mest prestigefulde kunstbegivenhed, Venedig Biennalen, åbner lørdag den 23. april. Kunstner Uffe Isolotto er udpeget af Statens Kunstfond til at repræsentere Danmark med sin installation "We Walked the Earth".

Uffe Isolotto (f. 1976) er født og opvokset nær Fjerritslev. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2007 og bor i København. Uffe Isolotto har deltaget på talrige udstillinger, navnlig i Danmark, men også i udlandet. I Danmark har han vist værker på ARKEN, Overgaden Institut for Samtidskunst, Nikolaj Kunsthal og Statens Museum for Kunst. I udlandet bl.a. på Malmø Kunsthal og den 14. Mediekunstbiennale i Santiago, Chile. Uffe Isolotto er repræsenteret med værker på SMK - Statens Museum for Kunst og Holstebro Kunstmuseum.

Læs mere om udstillingenNyt værk af William Kentridge på Louisiana
Et spektakulært værk af den sydafrikanske kunstner William Kentridge (f. 1955) indgår nu i den aktuelle udstilling Nye værker i samlingen på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk. Udstillingen præsenterer et stort udvalg af de over 200 værker, der er erhvervet til museets samling de seneste fem år. Værket Black Box / Chambre Noire (2005) er et af William Kentriges hovedværker. En hel forestilling i en teatermodel med mekaniske dukker, lys, lyd, filmprojektioner og tæpper, der går op og ned. Værket kan opleves i museets Sydfløj.

Nye værker i samlingen på LouisianaSean Scully skaber monumentale værker specielt til Thorvaldsens Museum
Til september kan publikum opleve en udstilling af hidtil usete dimensioner på Thorvaldsens Museum, når verdensstjernen Sean Scully gæster Danmark og skaber kæmpemæssige, stedsspecifikke skulpturer specielt til museet med sin første soloudstilling på dansk jord.

Hele museet bringes i spil, når Sean Scully til efteråret udstiller værker, der går i dialog med Thorvaldsens Museums arkitektur, farver og omgivelser i SEAN SCULLY MATERIAL WORLD. Kunstneren har nøje udvalgt sine materialer til udstillingens nye værker med reference til Bertel Thorvaldsens liv og kunst samt Danmarks historie.

SEAN SCULLY MATERIAL WORLD kan opleves på Thorvaldsens Museum i perioden
2. september 2022 - 5. marts 2023.Louisiana præsenterer Diane Arbus
24. marts - 31. juli 2022

New York, 1971: Efter en karriere på kun 15 år, hvor hun har søgt at indfange spændvidden af menneskelig forskellighed - par, børn, nudister, cirkusartister, high society-fruer og outsidere - vælger fotografen Diane Arbus at tage sit eget liv. Hun har opnået en vis anerkendelse, men er brændt ud. Året efter vises hun, som den første fotograf nogensinde, på Venedig Biennalen og præsenteres på MoMA. Hendes værk betegnes som "en sensation" og udstillingen bliver den hidtil mest sete i museets historie. I dag står Arbus som en af foto- og portrætkunstens sande mestre, og fra på torsdag kan du på Louisiana komme helt tæt på 150 af hendes sort-hvid billeder, der brænder igennem med et nærmest dirrende nærvær og en uafrystelig intensitet.

Læs mereElse Alfelts livsværk på ARKEN
Den første store Else Alfelt-udstilling i mere end 20 år åbner snart på ARKEN. Udstillingen fortæller historien om en banebrydende kvindelig kunstner, hvis lysende bjerge og indre landskaber har en særlig aktualitet i vores tid.

Fra den 19. marts udfolder ARKEN Else Alfelts fascinerende livsværk i en stor retrospektiv udstilling med fokus på kunstnerens stærke vision om at skabe heling i verden gennem kunsten. Med en særlig følsomhed viser Else Alfelt med sine akvareller og oliemalerier af indre og ydre landskaber, hvordan vi alle er del af en større helhed.

Else Alfelt var en central og banebrydende avantgardekunstner i tiden omkring anden verdenskrig, hvor dansk kunst definerede sig selv på ny. Hun slog igennem på den internationale scene, udstillede i både USA, Frankrig og Holland og deltog i flere kunstnergrupper sammen med Carl-Henning Pedersen, som hun dannede par med.

Læs mereKunsten fylder 50 år og viser stjernespækket udstilling
Som en del af jubilæumsfejringen åbner Kunsten nu sin hidtil tungeste udstilling, hvor kunstnere som Auguste Rodin, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Robert Jacobsen, Jeff Koons og Marc Quinn er repræsenteret.

Marmor bærer magi med ind i verden. Især når materialet har været i hænderne på nogle af verdens mest anerkendte kunstnere.

Og det er naturligvis ikke tilfældigt, at marmor bliver centralt i jubilæumsåret. Materialet er synonymt med Kunsten, hvis marmorbygning af Alvar Aalto i 2022 fejrer 50-års fødselsdag.

Læs mereNy udstilling med Gernes og Kirkeby på Kunsten
Gernes x Kirkeby 11. februar - 18. september 2022

Som unge vendte de op og ned på den etablerede kunstverden og satte et markant aftryk på dansk kunsthistorie med deres vilde eksperimenter. Nu åbner Kunsten en udstilling med værker af Paul Gernes og Per Kirkeby.

Ud med akademiet, parnasset og kunstnerens status som geni. Ind med geometri, kitch, kulørte blade og demokratisk kunst.
De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterer den nye kunst i en opbrudstid samt utallige eksperimenter. Samtidig havde de to kunstnere vidt forskellige udtryk og forståelser af det kunstneriske eksperiment.

Gernes og Kirkeby var en del af kernen i Den Eksperimenterende Kunstskole i 1960erne (Eks-skolen). Skolen var tænkt som en form for kunstnerisk laboratorium og som et nytænkende modstykke til kunstakademiet. Eks-skolen står stadig som et fænomen i dansk kunsthistorie.

Paul Gernes var med til at grundlægge skolen i 1961, og ikke længe efter deltog den unge geologistuderende, Per Kirkeby. Gernes, der underviste i materialebrug og eksperimenter, udbredte idéen om, at kunstnerne i fællesskab skulle dyrke det upersonlige og kollektive. Dermed var kunstneren som enestående geni og maleri i traditionel forstand dømt ude.
Gernes udviklede en minimalistisk og geometrisk stil, mens Kirkeby malede på masonitplader med referencer til kitsch og kulørte blade.

Fra avantgarde til folkeeje
Gernes og Kirkeby var som unge progressive og avantgardistiske kunstnere, der siden blev nogle af de mest ophøjede og berømte, danske kunstnere. Gernes har lavet adskillige dekorationer af blandt andet offentlige bygninger, og Kirkeby er berømt langt ud over Danmarks grænser.

KunstenLouisiana præsenterer Sonia Delaunay
12. februar 2022 - 12. juni 2022

Lørdag den 12. februar åbner forårets store udstilling på Louisiana med en af modernismens mest originale stemmer, Sonia Delaunay (1885-1979). Det er den hidtil største præsentation af den russisk-franske kunstner i Skandinavien, og den viser hendes arbejde på tværs af billedkunst og design med præsentationer af blandt andet maleri, tegning, grafik, tekstildesign og beklædning.

Sonia Delaunay hører til blandt pionererne i den abstrakte kunsts udvikling i 1910erne og i høj grad også i dens udbredelse. Hun arbejdede ikke alene med maleriet men svingede frit ind og ud af ismer og roller - på tværs af skellet mellem kunst og håndværk og både som avantgardist og iværksætter. Hendes værk peger frem mod nutidens eksperimenterende samarbejder inden for billedkunst og design.

Sonia Delaunay tilhører den første generation af kunstnere, der rendyrkede det nonfigurative formsprog i 1910erne, hvor den abstrakte kunst løb som en steppebrand på den vestlige kunstscene i et væld af retninger. I sin kobling af abstrakt kunst og beklædning var hun med til at komponere 1920ernes moderne kvinde, og hun inkarnerede selv en sådan i et livslangt kunstnerisk projekt, der handlede om at forbinde det nye, abstrakte formsprog med den pulserende virkelighed.

Hendes værk er et lysende eksempel på, hvordan det abstrakt-geometriske formsprog fra starten udviklede og udbredte sig på tværs af forskellige medier og materialer, og trak på adskillige inspirationskilder - hos Sonia Delaunay eksempelvis både russiske kunsthåndværkstraditioner, den moderne storby, samt naturligvis de eksperimenterende strømninger i billedkunst, litteratur, musik, scenekunst, reklame og beklædning, som hun stod midt i og var en del af.

Hendes vidtfavnende praksis har i lang tid dømt hende delvist ude af modernismens kanon, der især har haft fokus på udviklingen af det abstrakte maleri og på forskellene mellem ismerne - mens Sonia Delaunay netop har et ben i mange lejre.

Louisiana Museum of Modern ArtBertha Wegmann. At male på mange sprog
Den Hirschsprungske Samling
9. februar - 29. maj 2022

Bertha Wegmann (1847-1926) er en af dansk kunsts bedst bevarede hemmeligheder. Hun var kendt og anerkendt i sin samtid, hvor hun deltog i store udstillinger i ind- og udland, fik tildelt poster i Akademiets centrale organer og var en efterspurgt portrætmaler. På trods af en imponerende karriere er Wegmann stort set et ubeskrevet blad i dag. Glemslen trådte allerede ind i hendes egen levetid, hvor hun hverken fik plads i kunsthistorien eller kunne sælge sine værker til de danske kunstmuseer. Denne skæbne deler Wegmann med mange andre samtidige kvindelige kunstnere.

Bertha Wegmann var født i Schweiz og flyttede med familien til Danmark som femårig. Som kvinde var det vanskeligt at få en professionel uddannelse som kunstner i Danmark og i store dele af sit liv rejste og uddannede Wegmann sig i Europa. Ikke mindst et 13 år langt ophold i München skulle få stor betydning for hendes kunstneriske og menneskelige udvikling. Hjemme i Danmark hæftede kritikerne sig ved hendes internationale stil. At hun ikke var født i Danmark, gjorde ikke sagen bedre - også selvom hun følte sig som dansk. Skønt hun udstillede flittigt i Danmark såvel som udlandet, var det i høj grad et netværk af private samlere, der købte hendes værker. Salg til de danske museer skete først efter hendes død.

Udstillingen vises efterfølgende på Skovgaard Museet.

Læs mereArken præsenterer udstillingen Kvinder i opbrud
Udstillingen Kvinder i opbrud udfolder den vestlige kunsthistories skildringer af kvinder fra det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet til den nyeste samtidskunst. I et væld af kunstværker af danske og internationale kunstnere kan du gå på opdagelse i, hvordan kunstnere gennem de seneste 150 år har spejlet og svaret igen på skiftende tiders opfattelser af både kvinder og køn: Fra impressionistiske portrætter til performativ kropskunst. Fra frodige nøgenstudier til kritiske undersøgelser af historieskrivningen.

Udstillingen præsenterer værker af Marina Abramovic, Genesis Belanger, Bolette Berg og Marie Høeg, Dara Birnbaum, Benedikte Bjerre, Louise Bourgeois, Elina Brotherus, Nancy Burson, Arvida Byström, Claude Cahun, Sophie Calle, Cassils, Franciska Clausen, Kate Cooper, Anne Katrine Dolven, Marlene Dumas, Ditte Ejlerskov og EvaMarie Lindahl, Paul Gauguin, Guerrilla Girls, Gudrun Hasle, Lea Guldditte Hestelund, Astrid Holm, Olivia Holm-Møller, Sophie Holten, Kirsten Justesen, Lena Johanson, Birgit Jürgenssen, Marie Krøyer, P.S. Krøyer, Johannes Larsen, Marie Laurencin, Sarah Lucas, Vilhelm Lundstrøm, Ana Mendieta, Lee Miller, Carla Colsmann Mohr, Berthe Morisot, Emilie Mundt, Wangechi Mutu, Kai Nielsen, Astrid Noack, Frida Orupabo, Lene Adler Petersen, Laure Prouvost, Paula Rego, Tabita Rezaire, Pipilotti Rist, Niki de Saint Phalle, Luna Scales, Tschabalala Self, Cindy Sherman, Apolonia Sokol, Alina Szapocznikow, Vibeka Tandberg, Mickalene Thomas, Andy Warhol, Gerda Wegener, Sif Itona Westerberg, J.F. Willumsen, Francesca Woodman, Kristian Zahrtmann og Cajsa von Zeipel.

Læs mereGauguin og hans venner
Den 26. januar åbner Ordrupgaard gruppeudstillingen "Gauguin og hans venner", og det sker med exceptionelle udlån fra førende museer og private kunstsamlere i hele verden. Udstillingen viser, hvordan Paul Gauguin og kunstnerkredsen omkring ham skabte et helt nyt malerisk udtryk i slutningen af det 19. århundrede. Et symbolistisk maleri hvor drømme, steder og forestillinger blev flettet sammen i farvestærke og dristige kompositioner uden dybdevirkning. Gauguin ønskede at befri kunsten fra naturalismens lænker, og han længtes tilbage til en uspoleret tid forud for civilisationens dogmer. Inspirationen fandt han i Bretagne i de afsondrede byer Pont-Aven og Le Pouldu, hvor landbefolkningens primitive livsførelse, dybe religiøsitet og folklore var med til at sætte hans kunst fri. Nybruddet kom til at danne skole for en kreds af yngre kunstnere, som går under gruppebetegnelsen Pont-Aven-skolen. Med på udstillingen er flere hovedværker af Gauguin, som aldrig før har været vist i Danmark.

Læs mere