Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Joseph Mallord William Turner - Sun is God
16. okt. 2021 - 6. mar. 2022

Louisiana Museum of Modern Art
Jens Adolf Jerichau - JERICHAU
28. okt. 2021 - 6. mar. 2022

Glyptoteket
Anne Marie Carl-Nielsen - ANNE MARIE CARL-NIELSEN
7. okt. 2021 - 27. feb. 2022

Louisiana Museum of Modern Art
Mika Rottenberg - BOWLS BALLS SOULS HOLES
25. sep. 2021 - 9. jan. 2022

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gruppeudstilling - Blomsten i kunsten
4. sep. 2021 - 9. jan. 2022

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Gruppeudstilling - Work it Out
24. sep. 2021 - 16. jan. 2022

Statens Museum for Kunst
Giovanni Battista Piranesi - Piranesi - syner og sandhed
4. nov. 2021 - 27. feb. 2022

Ordrupgaard
Anders Zorn - DET BEDSTE UNDER SOLEN
1. okt. 2021 - 9. jan. 2022

Trapholt
Verner Panton - Farver en ny verden
30. sep. 2021 - 14. aug. 2022

Kunsthaus Zürich
Walter De Maria - The 2000 Sculpture
27. aug. 2021 - 23. feb. 2022

ALBERTINA
Amedeo Modigliani - The Primitivist Revolution
17. sep. 2021 - 9. jan. 2022

Gl Holtegaard
Franciska Clausen, Fernand Léger & Gösta Adrian-Nilsson - MÈCANIQUE MODERNE
27. aug. 2021 - 9. jan. 2022

Munchmuseet
Tracey Emin, Edvard Munch - The Loneliness of the Soul
22. okt. 2021 - 2. jan. 2022

National Gallery
Nicolas Poussin - Poussin and the Dance
6. okt. 2021 - 2. jan. 2022

Nyheder

Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag
Gennembrud - Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag.
Strandberg Publishing A/S

Gennembrud er den første bog, der giver et overblik over
kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag. Med udgangspunkt
i mange års interesse og viden om kvinder i dansk kunst
præsenterer kunsthistoriker Eva Pohl et personligt og
perspektiverende oversigtsværk. Bogen byder på godt 100
kunstnerportrætter og giver et indblik i pionerernes kamp for
at kunne træde ind på kunstens scene og bryde igennem. Den
præsenterer også vigtige bevægelser samt forbindelsestråde
mellem generationer og inspirerende kunstnerfællesskaber:
Fra traditionelle blomstermalerier, modelstudier og portrætter
til eksperimenterende værker, der arbejder med krop, rum og
erindring.
Siden de første generationer er kvindelige kunstnere blevet
mødt af ringe uddannelsesmuligheder, manglende accept
og ofte fordomsfuld modtagelse. Talent og værker er blevet
overset, og kunstværker af høj kvalitet har i mange tilfælde ikke
mødt et publikum og har befundet sig under radaren, hvad
angår eksponering og indkøb til museerne. Værkerne er derfor
ikke blevet indskrevet i kunsthistorien.

Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dagStorslået udstilling om rum- og lyskunst til Danmark
Light & Space
03.12.2021 - 04.09.2022

For første gang i Europa samler Copenhagen Contemporary (CC) en lang række af den internationale kunsts absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.

Den enestående udstilling er CCs største til dato og strækker sig over alle kunstcentrets fem udstillingshaller og foyer, hvor den blænder op for en verden af lys, farver og gigantiske installationer i årets mørkeste måneder.

Træd ind i en verden af lys, farver og monumentale installationer i Light & Space, når CC for første gang i Europa samler en lang række af den internationale kunstscenes absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.
Gå på opdagelse i historiske værker af James Turrell, Doug Wheeler, Helen Pashgian, Robert Irwin, Larry Bell, Bruce Nauman og Mary Corse og mange flere, der udstilles side om side med europæiske samtidskunstnere, hvis praksis går i dialog med den banebrydende kunstbevægelse som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens og Jeppe Hein.
Den enestående udstilling - CCs største til dato - strækker sig over alle CCs fem udstillingshaller og ender i et interaktivt laboratorie, hvor I selv kan eksperimentere med lys, farve og rum samt bygge med gennemsigtigt LEGO og lys.

B&Ws gamle giganthaller lægger ramme om en række storslåede værker, som på tværs af skala og materialer eksperimenterer med kunstoplevelsen: Fra Robert Irwins 16×8 meter store værk oplyst af 115 lysstofrør til Anish Kapoors berømte sorte tomrum, der suger lyset til sig. Fra Connie Zehrs sirligt skulpturerede landskab af sandtoppe til Doug Wheelers over 20 meter store kuppelformede installation, hvor rummets grænser opløses i en lysende horisont. Fra Larry Bells menneskehøje glaskuber inspireret af tågen, der ruller ind over Venice Beach til James Turrells endeløse rum af lys og atmosfære, Aftershock, som er et af hans verdensberømte Ganzfeld-værker, skabt særligt til udstillingen på CC.

Light & Space viser både historiske og helt nye værker fra den amerikanske lys- og installationskunst, der opstod i Californien i 1960erne. Det var en tid, hvor en række unge kunstnere eksperimenterede med at skabe kunst af lys og nye industrielle materialer inspireret af Californiens særegne blanding af sol, surferkultur, Hollywood-glamour, spiritualitet, ørkenlandskab og bilkøer. I tiden arbejdede kunstnerne hver for sig, men kaldes i dag for Light and Space bevægelsen, og flere af dem er blevet nogle af de mest eftertragtede i verden.

De nye materialer, som vandt frem efter 2. Verdenskrig, satte gang i undersøgelser af rum og lys, og Light and Space kunstnerne bidrog på hver deres måde til et radikalt skift i kunsten fra et fokus på objekt til en opmærksomhed på det at erfare kunsten kropsligt. I deres søgen efter nye kunstneriske muligheder og udtryk indgik de samarbejder med Californiens voksende rumindustri og med forskere ved University of California, hvor fælles eksperimenter med lys, rum og materialer fandt sted.
Glasfiber, epoxy og tonet glas gjorde det bl.a. muligt at skabe glatte og reflekterende overflader, som banede vejen for en ny kunstnerisk stil, der udvidede traditionelle kategorier som maleri og skulptur, og deres arbejde med rum forandrede den måde, vi oplever kunsten på.

De nybrud og eksperimenter, som Light and Space kunstnerne introducerede i anden halvdel af det 20. århundrede, har inspireret og formet flere af vor tids populære arkitekter og samtidskunstnere. Bevægelsens medlemmer har ageret foregangsmænd og -kvinder for europæiske kunstnere som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, AVPD, Ann Veronika Janssens, Jeppe Hein og mange flere, som også deltager med værker i Light & Space.

Udstillingen belyser forbindelserne mellem kunsten fra den amerikanske vestkyst og den europæiske samtidskunst på tværs af tid og sted. Den viser nye perspektiver på den ofte oversete kobling mellem Light and Space bevægelsens kunst og den fænomenologisk orienterede europæiske samtidskunst.

Copenhagen ContemporaryNy direktør til ARoS
ARoS har fundet museets næste direktør. Nuværende direktør for Glasmuseet i Ebeltoft Rebecca Matthews overtager stillingen som museumsdirektør pr. 1. januar 2022. Hun er blevet udvalgt blandt et stærkt felt af ansøgere fra både ind- og udland.

Læs mereLouisiana præsenterer Jens Adolf Jerichau
28.oktober 2021 - 6. marts 2022

Jens Adolf Jerichau (1890-1916) er en enestående figur i dansk kunsthistorie, som, på trods af en kort karriere nåede at skabe et meget betydningsfuldt og intenst værk. Han blev en inspiration for senere generationer af danske malere, ikke mindst de to centrale figurer, Asger Jorn (1914-1973) og Per Kirkeby (1938-2018).

Udstillingen beskriver Jerichaus rivende kreative udvikling sideløbende med, at hans korte og tragiske livshistorie foldes ud (Jerichau begik selvmord i Paris i 1916).

Herigennem er det blandt andet muligt at beskrive en række væsentlige venskaber og bekendtskaber, som har både personlig og kunstnerisk betydning - eksempelvis venskabet med Axel Salto (1889-1961) og det sene møde med Pablo Picasso (1881-1973), som inviterede Jerichau med på en rejse til Bretagne for, at de kunne male sammen.

Louisianas udstilling om Jens Adolf Jerichau er den største præsentation af kunstnerens værker til dato og er, som klassisk udstilling, et bidrag til fortællingen om den moderne kunsts fødsel, som Louisiana adskillige gange over årene har interesseret sig for.

Dette har de senere år udmøntet sig i en slags "uofficiel" serie med malere netop fra den tidlige modernisme, der af en eller anden grund er blevet overset eller nedprioriteret i kunsthistorien: Marsden Hartley, Gabriele Münter, Paula Modersohn-Becker m.fl. Nu er det håbet, at denne omfattende præsentation af Jerichau vil bidrage til at øge interessen for og forskning i hans enestående værk.

Læs mereDet nye Munch-Museum åbner 22. oktober
Munch-museet flytter ind i en ny museumsbygning i havneområdet Bjørvika i Oslo.

Museet er et af verdens største museer tilegnet en enkelt kunstner. Munchs kunst vises på tre permanente udstillinger, hvilket betyder, at mange af hans 28000 værker er fremme hele tiden. Midlertidige udstillinger præsenterer værker af kendte norske og internationale kunstnere samt innovative samtidskunstnere. Samlet set kan museumsgæsterne bevæge sig gennem elleve udstillingssale på syv af bygningens tretten etager.

Siden 1963 har Munchs værker befundet sig på et mindre museum øst for centrum. Men nu er tiden endelig kommet til, at Munchs værker kan komme til sin ret i en del af en 13 etagers høj og 26.000 kvm stor bygning. Bygningen er skabt af det spanske arkitektfirma Estudio Herreros.

Munch-museets hjemmesideARoS præsenterer den britiske maler J.M.W. Turner
16. oktober 2021 - 6. marts 2022
Med over 100 malerier og akvareller af den britiske maler J.M.W. Turner tager ARoS publikum med på en enestående tour de force gennem romantiske landskabsmalerier og malerier af atmosfæriske fænomener, der opfordrer os til at se langsomt.

J.M.W. Turner var sin generations mest revolutionære kunstner og den betydeligste fornyer af malerkunsten i 1800-tallet. Han beherskede maleteknikkerne som ingen anden, og hans abstrakte formsprog foregreb den abstrakte ekspressionisme med mere end 100 år.

J. M. W. Turner - Sun is God - ARoSANDERS ZORN. DET BEDSTE UNDER SOLEN
1. oktober 2021 - 9. januar 2022

Publikum kan opleve en af svensk kunsthistories største navne på Ordrupgaard.
Udstillingen, der samler 50 værker af Zorn samt enkelte møbler fra Emma og Anders Zorns hjem i Mora, er et led i rækken af udstillinger om nordiske kunstnerhjem på Ordrupgaard. I 2014 præsenterede Ordrupgaard Carl Larssons farverige verden, og nu er turen kommet til Larssons nære ven og kunstnerkollega Anders Zorn. Zorns repertoire er bredere end Larssons, idet han som internationalt ombejlet portrætmaler og distingveret verdensmand kom vidt omkring. Alligevel har Zorn på lige fod med Larsson fået stor betydning for opfattelsen af svensk kultur gennem sine skildringer af livet i Dalarne. Med udgangspunkt i det nære liv - naturen, hjemmet og de lokale traditioner - fremmaner han tidløse idealbilleder af det gode liv. Værkerne vidner endvidere om et lokalt samfundsengagement og en tro på fælleskabets betydning. Temaer der netop nu er blevet højaktuelle igen.

OrdrupgaardBOWLS BALLS SOULS HOLES
25. september 2021 - 9. januar 2022

Louisiana præsenterer den argentinsk-israelske kunstner Mika Rottenberg (f. 1976) i en stor udstilling, der viser hendes virke over de seneste 20 år. På tværs af film, installation, skulptur og tegning kan hendes kunst ses som kritiske og absurde allegorier over den tilstand, verden befinder sig i.

I 2017 var Louisiana medproducent, da Mika Rottenbergs filmværk Cosmic Generator havde premiere på Skulpturen Projekte Münster, og værket er i dag en del af museets samling. Værkets arkitektur udgøres af en slags Kina-butik, hvorfra vi med filmen accelereres frem og tilbage mellem en støvet by ved den mexicansk-amerikanske grænse og et gigantisk grossistmarked i Kina. Overraskende scenerier leder os på vej tværs gennem tunneller og digitale kanaler, igennem Jorden simpelthen. Men ingen vil være i tvivl om, at virkeligheden ligger til grund for fantasien hos Rottenberg.

I en slags moderne skæbnefortællinger spejler Mika Rottenberg den globale tilstand og måden, vi (over)lever i den på. Og væver sandhed med fiktion. Udstillingens titel, Bowls Balls Souls Holes (Skåle kugler sjæle huller), er hentet fra et af værkerne og dækker over de absurde og mirakuløse forvandlinger, Rottenbergs univers præsenterer. Huller og portaler er genkommende motiver, der illustrerer åbninger til nye forbindelser i verden mellem steder og mennesker.

Louisiana Museum of Modern ArtSMK og MoMA i enestående samarbejde om Matisse-hovedværk
Til næste efterår præsenterer Statens Museum for Kunst en ny udstilling med værker af Henri Matisse. Udstillingen bygger på et samarbejde med The Museum of Modern Art og forener værkerne i maleriet Det røde atelier for første gang i over 100 år.

I 1911 malede den franske kunstner Henri Matisse (1869-1954) værket Det røde atelier. Han anses for at være en af de helt store mestre i det 20. århundredes kunst, og maleriet regnes for et nøgleværk, ikke bare i Matisses kunst, men i vestlig modernisme i det hele taget. Billedet tilhører The Museum of Modern Art i New York og er et af museets vigtigste værker, højt værdsat af både kunstnere og publikum.

Det store lærred viser Matisses atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux fyldt med hans egne malerier og skulpturer sammen med møbler og dekorative genstande. Det mest bemærkelsesværdige træk ved Det røde atelier er Matisses beslutning om at overmale vægge, gulv og møbler med en ensartet rød farve - et radikalt greb, hvis betydning stadig diskuteres i dag.

I efteråret 2022 kommer værket til København som del af et samarbejde mellem SMK og MoMA, der i en fælles udstilling sensationelt forener Det røde atelier med de værker, der er gengivet i maleriet. Det er første gang, værkerne samles, siden de forlod kunstnerens atelier for over 100 år siden.

Henri Matisse - Det røde atelierFremtidens Palads er fundet
København, kærlighed & candyfloss
12. september - 24. oktober 2021

Vinder af stor idékonkurrence om Palads Teatret afsløres med åbning af en udstilling dedikeret til konkurrencens mange bud på fremtiden for en af Københavns mest ikoniske bygninger. Sammen med de håndbyggede modeller, skitser og plantegninger vil udvalgte Poul Gernes værker blive udstillet på Copenhagen Contemporary (CC) under titlen København, kærlighed & candyfloss.

På udstillingen vil man kunne gå på opdagelse i de innovative og kreative projektforslag skabt af alt fra danske og udenlandske arkitekter og kunstnere til den menige københavner. Projektforslagene rammesættes af Gernes' originale plantegninger lavet i forbindelse med facadeudsmykningen af Palads i 1989 samt hans farverige masonitter; en installation af lakridskonfekt, lagkager og marengstoppe i gips.

Poul Gernes - En billedkunstens Robin Hood
Gernes var velfærdsstatens fortaler og iværksætter på det æstetiske felt. En billedkunstens Robin Hood. Han viede sit og familiens liv til at omfordele de æstetiske ressourcer, så disse ikke blot tilfaldt de privilegerede, men blev en gave til alle uanset køn, alder, etnicitet og forudsætninger.

Klare farver, en let-aflæselig motivkreds og en usnobbet og umiddelbar materialetilgang var centrale elementer i hans æstetik. Med kendetegnende for Gernes virke står hans eget spørgsmål tilbage:
"Når det forholder sig sådan, at en godt udført udsmykning er et absolut plus for en by, er det så ikke under alle omstændigheder for fattigt at lade være med at udsmykke. Hvorfor skal vore omgivelser ikke stå så smukke som muligt?"

Læs mereBilledhuggeren Lone Høyer Hansen er død
Lone Høyer Hansen er død, 71 år gammel. Hun har gennem hele sit virke arbejdet med relationen mellem krop, rum og beskuer. Hun blev uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1980-85, og blev i 1994 cand.mag. i kunstformidling og filmvidenskab. Hun debuterede i 1980, hvor hun var en del af det nybrud i dansk kunst som fandt sted, både indenfor maleriet og skulpturen. Lone Høyer Hansen har lige fra begyndelsen gået sine egne veje og holdt fast i sit syn på skulpturen som noget der ér, hvilende i sig selv og sit eget rum, men også altid er i relation til rummet, kroppen og beskueren.

Læs portræt af Lone Høyer HansenMÉCANIQUE MODERNE
Gl. Holtegaard
27. august 2021 - 9. januar 2022

Gl. Holtegaard hylder de tre banebrydende modernister - danske Franciska Clausen, svenske Gösta Adrian-Nilsson og franske Fernand Léger med udstillingen MÈCANIQUE MODERNE. De tre markante billedkunstnere krydser hinandens veje i 1920ernes Paris, hvor de bliver en del af det internationale avantgardemiljø. Det er første gang de tre kunstnere vises sammen på en udstilling med fokus på deres kunstneriske arbejde op igennem 1920erne.

Gl. HoltegaardSnøhettas nye bygning til Ordrupgaard åbner
Den 14. august starter et nyt kapitel på Ordrupgaard. Dagen markerer genindvielsen af en af Nordeuropas vigtigste samlinger af fransk kunst i en ny tilbygning af det prisvindende norske arkitektfirma Snøhetta. Tilbygningen giver plads til hele den franske samling, mens værkerne fremtidssikres for kommende generationer. Snøhettas bygning slutter sig mesterligt til det eksisterende Ordrupgaard, hvor den går i dialog med samlingerne, naturen og de øvrige bygninger. Samtidig fremstår den som et selvstændigt arkitektonisk værk, der tilføjer noget nyt og væsentligt, så Ordrupgaard genopstår som en museumsdestination i international særklasse.

Snøhettas bygning er opført med Slots- og Kulturstyrelsen som bygherre, og hele museet er blevet energirenoveret. Hovedentreprenørerne på projektet er konsortiet Juul & Nielsen A/S og Barslund A/S, HSM Industri har leveret den skulpturelle stålkonstruktion, og G4S har stået for de sikringsmæssige installationer på museet.

Bygge- og energirenoveringsprojektet har i alt kostet 131,5 millioner kroner, som er finansieret af A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Realdania, Det Obelske Familiefond samt Knud Højgaards Fond.

Det prisbelønnede arkitektfirma Snøhetta står tillige bag bygninger som for eksempel Operaen i Oslo, Bibliotheca Alexandrina i Egypten og The National September 11 Memorial Museum & Pavilion i New York, USA.

Læs mereKunst-stien ARKENWALK indvies
Den 18. august foregår den officielle indvielse af kunst-stien ARKENWALK. Det bliver en indvielse, der bliver lige så kreativ som de kunstfærdige røde lygter, der viser vejen fra Ishøj Stationsforplads til ARKEN.

Ishøj Kommune har gjort det nemt at finde vej fra Ishøj Stationsforplads til ARKEN. På den 2,2 km lange rute skal du blot følge de 32 kunstfærdige knaldrøde lygter, der er designet af den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein.

Jeppe Hein har formgivet hver lygte med dens helt egen karakter, sådan at de slynger og bugter sig gennem Ishøj og lyser vejen op som trædesten til ARKEN.

ARKENPia Arke - Drøm og fortrængning
15. juli 2021 - 2. januar 2022
Louisiana

Louisiana præsenterer udstillingen Pia Arke - Drøm og fortrængning, der bliver den første store museumsudstilling med Pia Arke (1958-2007). Pia Arke leverede markante bidrag til det iscenesatte fotografi, og hun var den første kunstner, der fremkaldte billeder af den tavshed, som prægede historien om Grønlands og Danmarks koloniale forhold.

Trods en alt for tidlig død og i realiteten kun at have virket som kunstner i 15 år anses Pia Arke i dag som en meget betydningsfuld kunstner, og hun er med 15 værker den næstbedst repræsenterede kunstner i Louisianas samling af nyere kunst. Pia Arke - Drøm og fortrængning indgår i serien Louisiana on Paper.

Pia Arkes værk er koncentreret omkring fotografiet. Det var med det, hun hjemme i lejligheden i København tidligt iscenesatte sig selv i tableauer med et stort print af et grønlandsk landskab som bagtæppe: Udsigten fra barndomshjemmet i Narsaq. Med en dansk far og en grønlandsk mor blev Arkes dobbelte tilhørsforhold hendes drivkraft. Nysgerrig, humoristisk, men også med kritisk stillingtagen undersøger hun identitet - en praksis hos flere kvindelige kunstnere, der også er repræsenteret i museets samling - eksempelvis Cindy Sherman, Ana Mendieta, Birgit Jürgenssen og Francesca Woodman.

Pia Arkes virke var billedkunstnerens, men hun var i udvidet forstand optaget af alle de overbragte kilders verden af skrift og billeder: De videnskabelige formater og metoder, hvormed danske og andre opdagelsesrejsende - geologer, zoologer og geodæter af hankøn - havde beskrevet og fastlagt det, der udefra tegner Grønland. Arkes respons på denne opmåling af verden blev med overlæg og underfundighed at mikse repræsentationerne, nedbryde faggrænser og udsætte dem for kunstnerens nysgerrige blik. Den slags blikke, der ved en omvending lader os fornemme de udenforståendes blikke på Grønland og dets mennesker.

Arke lod ofte fotografisk materiale i form af egne billeder og dem, hun fiskede op fra arkiver og private samlinger, lande på kortene, og forenede dermed, som et dominerende træk i hendes kunst, landskabet med kroppen. Sådanne genkomster fandt fx udtryk i de fem store collageværker Legende I-V fra 1999 og ved kunstnerens egen fysiske situering oven på landskabet fra Narsaq som i hovedværket Arktisk hysteri fra 1996. Begge værker er i Louisianas samling.

Louisiana Museum of Modern ArtMagisk møde mellem kunst og design
KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
9. juli - 14. november

Formens magi - design og kunst
Formens magi er en markant anderledes udstilling, der viser slægtskabet mellem dansk design og andre kunstneriske udtryksformer. Udstillingen er desuden Designmuseum Danmarks første besøg i provinsen.

Dansk design er kendt og elsket i hele verden for enkel, organisk og funktionel formgivning. Snart kan du på Kunsten rejse gennem dansk designs historie, strømninger og inspiration.

Formens magi er en nytænkende udstilling, der viser forbindelser mellem dansk design og andre kunstneriske udtryksformer. Først og fremmest billedkunst, skulptur og arkitektur, men også scenekunst vil indgå.

Formens magi - design og kunstOrdrupgaard genåbner med Tal R-udstilling
25. juni - 19. september 2021

Ordrupgaards kommende særudstilling - Tal R. Alene hjemme - viser helt nye værker af den internationalt anerkendte samtidskunstner Tal R. Som altid er der meget på færde i Tal Rs koloristiske og suggestive univers. Udstillingen falder i tre tematiske afsnit, der aktualiserer klassiske motiver i Ordrupgaards samling. I Tal Rs hænder flettes det figurative og det ornamentale sammen i monumentale værker, der åbner sluserne for fantasien og nydelsen.

Udstillingen består af 20 malerier samt et stort antal papirarbejder. En hel sal, udstillingens største, er dedikeret til værker skabt på papir. Papirmediet ligestilles herved med maleriet, hvilket yderligere understreges af papirarbejdernes til tider store formater.

Udstillingens temaer fordeler sig på tre serier. Fugle i bur blev påbegyndt lige inden, covid-19 pandemien for alvor satte sine spor i verden. Serien viser pragtfulde overdimensionerede fugle i små bure, og udstillingens titel er inspireret af denne serie. I Blomster i vase fabulerer Tal R over et klassisk forgængelighedstema, hvor de afskårne blomsters flygtige skønhed fastholdes i vasens form. Husfacader har været et tilbagevendende tema for Tal R igennem længere tid. Her kredser Tal R om facaden som den maske, bag hvilken privatlivet udfoldes.

Motiver som Fugle i bur, Blomster i vase og Husfacader optræder tillige i Ordrupgaards faste samling. Tal R forholder sig således til den kunsthistoriske tradition, men han går nye veje. Med naivt legende og koloristiske virkemidler får han os til at spærre øjnene op, så vi oplever noget uventet nyt og for længst glemt, der hvor vanetænkningens træghed har taget over.

At Ordrupgaard tager sit afsæt i en privat kunstsamling og fortsat har rødder i stifterparrets private bolig, smitter af på udstillingens kuratering. Tal R. Alene hjemme peger på det hjemlige - både som noget stedspecifikt og som et universelt begreb, der vedrører os alle.

OrdrupgaardSvenske Mamma Andersson på Louisiana
Mamma Andersson - Humdrum Days
17.6.21 - 10.10.21

Drømmende, dragende, fascinerende, men også gådefulde og foruroligende: der er noget på færde under de billedskønne og ofte farvestærke overflader i Mamma Anderssons billeder. Den svenske maler, der internationalt regnes for en af sin generations største, føjer nye lag og fortællinger til klassiske genrer som landskabet og interiøret: et særligt nordisk lys, men også et nordisk mørke, filmisk tyst og tilbageholdt. "Mamma Anderssons billeder er smukke og underlige, og de bare vokser og vokser i øjet på den, der ser," siger Louisianas direktør Poul Erik Tøjner. Sommerens store maleriske oplevelse på Louisiana åbner torsdag d. 17. juni.

Læs mere om udstillingenLAWRENCE WEINER - CLOSE TO A RAINBOW
HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM, 5. juni - 31. oktober 2021

Lawrence Weiner (f. 1942) har udarbejdet et storstilet udstillingsprojekt skabt specifikt til Holstebro Kunstmuseums Færchfløj. CLOSE TO A RAINBOW er den til dato mest omfattende præsentation af kunstneren i Danmark.

Weiner opfatter sproget som et skulpturelt medium - som objekt, struktur og billedskabende materiale i ét. Udstillingen består som sådan af ti monumentale tekstværker, heraf et nyproduceret værk, samt en række papirarbejder.

De for kunstneren så karakteristiske ordsammenstillinger er opsat og malet direkte på vægge og gulve, og de tilbyder tilsammen et levende indtryk af det kunstneriske virke.

Læs mereBilledhugger Ingvar Cronhammar er død - 73 år gammel
Cronhammar har gennem mange år præget den danske kunstscene med monumentale skulpturer i det offentlige rum.
Hans mest kendte værk er Elia i Birk ved Herning fra 2001.

Se portræt af Ingvar Cronhammar