Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

Statens Museum for Kunst
Henri Matisse - Det røde atelier
13. okt. 2022 - 26. feb. 2023

Louisiana Museum of Modern Art
Gruppeudstilling - Det kolde øje - Tyskland i 1920erne
14. okt. 2022 - 19. feb. 2023

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Leonora Carrington - Retrospektiv
17. sep. 2022 - 15. jan. 2023

Musée d´Orsay
Edvard Munch - Un poème de vie, d´amour et de mort
20. sep. 2022 - 22. jan. 2023

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Franciska Clausen - Hele billedet
8. okt. 2022 - 26. feb. 2023

Ordrupgaard
Vilhelm Lundstrøm - FARVENS OG FORMENS FORNYER
16. sep. 2022 - 15. jan. 2023

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Tal R og Mamma Andersson - Omkring Hill
14. okt. 2022 - 10. apr. 2023

Thorvaldsens Museum
Sean Scully - MATERIAL WORLD
2. sep. 2022 - 5. mar. 2023

Tate Modern
Paul Cezanne - CEZANNE
5. okt. 2022 - 12. mar. 2023

Den Hirschsprungske Samling
Ejnar Nielsen - Livstegn
24. aug. 2022 - 11. dec. 2022

Nivaagaards Malerisamling
Sofonisba Anguissola - SOFONISBA - HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL
3. sep. 2022 - 15. jan. 2023

Henie Onstad Kunstsenter
Niki De Saint-Phalle - Retrospektiv
16. sep. 2022 - 2. feb. 2023

Kunstmuseum Brandts
Gruppeudstilling - Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmartre
3. sep. 2022 - 15. jan. 2023

Trapholt
Gruppeudstilling - CONNECT ME
24. sep. 2022 - 13. aug. 2023

Louisiana Museum of Modern Art
Richard Prince - SAME MAN
17. nov. 2022 - 10. apr. 2023

Det Nationale Fotomuseum
Lee Miller - Fotograf. Ikon. Surrealist
17. jun. 2022 - 14. jan. 2023

Fondation Beyeler
Doris Salcedo - Palimpsest
9. okt. 2022 - 17. sep. 2023

Statens Museum for Kunst
Gruppeudstilling - Forbindelser - danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien
17. sep. 2022 - 19. feb. 2023

Sorø Kunstmuseum
Harald Giersing - MODERNISMENS FORTÆLLINGER
14. okt. 2022 - 5. feb. 2023

Nyheder

Fri og farverig sex på Kunsten
Gennem seks årtier har den næsten 90-årige og stadig aktive Dorothy Iannone dyrket et episk og stærkt personligt billedsprog. Med afsæt i sit eget liv og et væld af historiske referencer hylder hun den frie kærlighed, ekstasen og det både lystfyldte og åndelige møde mellem elskende.

Dorothy Iannone er født 1933 i Boston, USA, men har siden 1967 haft base i Europa. Hun bor og arbejder i Berlin. Hun er repræsenteret i Louisianas samling med to grafiske værker og indgår også i samlingerne på museer som Centre Pompidou, Musée dArt Moderne de la Ville de Paris, Berlinische Galerie og Tate Modern.

Dorothy Iannone åbner på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg 25. november 2022 og løber til 5. marts 2023.

Udstillingen er organiseret i samarbejde med Louisiana.

Læs mere om udstillingenStærk international profil til ARoS
Den 1. februar 2023 byder ARoS Catherine Ince velkommen som museets nye kunstneriske programdirektør. Hun indtræder i det nye ledelsesteam med museumsdirektør Rebecca Matthews i spidsen.

Catherine Ince kommer fra en stilling som overinspektør hos V&A East (Victoria & Albert Museum), et nyt museum og samlingsforskningscenter under opførelse i Queen Elizabeth Olympic Park London. På V&A East har hun gennem de seneste seks år stået for den kuratoriske og kreative programplanlægning. Forud for dette har hun været seniorinspektør ved V&A og inspektør ved Barbican Art Gallery, London.

ARoSRICHARD PRINCE - SAME MAN
LOUISIANA
17. november 2022 - 10. april 2023

Richard Prince (f. 1949) er en hovedfigur i USAs såkaldte Pictures Generation. Han bliver nu præsenteret i serien LOUISIANA ON PAPER med udstillingen SAME MAN. Billeder fra underholdnings-, fan- og forbrugskulturen tvistes af Richard Prince, så det almindelige forvandles til noget både mærkværdigt og forførende - det normale som special effects.

Louisiana Museum of Modern ArtDET KOLDE ØJE - Tyskland i 1920erne
Louisiana
14. okt. 2022 - 19. feb. 2023

Tag med! Louisiana inviterer nu på en rejse 100 år tilbage i tiden til det heftige og fascinerende tyske kunst- og kulturliv under Weimar-republikken. Til en periode - klemt inde mellem første Verdenskrig, krise og nazisternes magtovertagelse - der præges af kontraster, vilde nybrud og af den markante, kunstneriske bevægelse Neue Sachlichkeit og drømmen om at erstatte kaos og ekstase med en ny, kølig orden. Udstillingen rummer ca. 600 værker, foldes ud i syv tematiske kapitler og spænder over maleri, foto, arkitektur, design m.m.

Om udstillingen og dens temaerTal R & Mamma Andersson
Omkring Hill
14. okt. 2022 - 10. apr. 2023

To af Nordens mest markante samtidskunstnere dykker ned i skizofren kunstners værker.

Kunsten viser en række helt nye værker af Tal R og Mamma Andersson, som er inspireret af den store, svenske kunstner, C. F. Hill, og de værker, han skabte, mens han led af skizofreni.

Måske gør psykisk sygdom en kunstners værker mere intense, mere vedkommende. Måske skræller sygdommen sindets fernis af, og efterlader i den krakkelerede overflade sprækker, som skaberkraft og sårbarhed kan vælte ud af og bevæge os på et dybere plan? Og måske er kunsten en ventil for det plagede sind?

Om kunstnerne

Tal R og Mamma Andersson arbejder begge med en motivverden, der både er nær og fjern, velkendt og fremmed på samme tid. Hvad enten der er brag på paletten, eller skalaen består af enkle, mørke nuancer, så formår begge kunstnere at skabe en mystik, længsel og til tider et indre mørke i deres værker.

Selvom værkernes umiddelbare udtryk er vidt forskellige fra hinanden, forenes de to kunstnere i en fælles begejstring for - og fascination af - fortidens store mestre. Både Tal R og Mamma Andersson arbejder med kunsthistoriske referencer direkte i deres værker. Hos Tal R i form af egne versioner af Munchs Skriget og Et selskab af danske kunstnere i Rom efter Constantin Hansen. Hos Mamma Andersson bliver værker af malere som Peter Doig, Claude Monet, Edward Hopper m.fl. ofte en del af selve interiøret, mens hendes behandling af motiver bevæger sig inden for det mørke, nordiske maleri.

Carl Fredrik Hill
C.F. Hill blev i en alder af 28 år erklæret sindssyg med skizofreni. Dette blev markant i hans kunstneriske produktion. Han bevægede sig fra landskaber med rødder i det romantiske maleri og siden med inspiration fra samtidens franske malere, som han oplevede under sine år i Paris, til en mystisk billedverden, hvor han gengav sine indre syner. Det var i denne periode, at han skabte sine mest berømte sygdomstegninger, der ikke blot er en central inspiration for Tal R og Mamma Andersson til denne udstilling, men som også i sin egen ret er en central del i udstillingen Omkring Hill.

KunstenMatisse: Det røde atelier
Statens Museum for Kunst
13. okt. 2022 - 26. feb. 2023

I samarbejde med The Museum of Modern Art i New York forener Statens Museum for Kunst for første gang i mere end 100 år det ikoniske værk Det røde atelier med de kunstværker, som kan ses i maleriet. Udstillingen er en enestående chance for at opleve Det røde atelier i Danmark. Maleriet blev skelsættende både for kunstneren selv og hans eftertid, og det regnes i dag for at være et hovedværk i europæisk modernisme.

Læs mereARoS præsenterer Franciska Clausen
8. oktober - 26. februar 2022

Franciska Clausen - Hele billedet er den hidtil største præsentation af kunstneren Franciska Clausen, der til stadighed inspirerer gennem sit æstetisk skarpe og kompromisløse blik.

I forsøget på at samle hele billedet af Clausen giver udstillingen et dybdeborende indblik i Clausens kunstneriske udvikling og vilje til at eksperimentere og udfolde sig frit og forskelligartet igennem hele sit liv.

ARoSStor donation på 80 værker af Per Bak Jensen til Sorø Kunstmuseum
Det hører til de absolutte sjældenheder, at en kunstner donerer en så markant stor del af sin produktion til et kunstmuseum. Ikke desto mindre er det sket: Helt enestående har Sorø Kunstmuseum modtaget 80 værker samt arkivmateriale med værker fra 1960erne til i dag af den danske kunstner Per Bak Jensen (f. 1949).

Sorø KunstmuseumEfterårets store særudstilling på Trapholt
CONNECT ME
24.09.2022 - 13.08.2023

Udstillingen CONNECT ME fokuserer på vores relationer til og med verden. I en tid med klimakrise, voksende ulighed, utryghed og ensomhed er der behov for nye måder at forbindes på. Gennem udstillingens værker udforskes, hvordan relationer er med til at definere, hvem vi er: Er jeg natur? Er jeg relationer? Er jeg teknologi?

Udstillingen spreder sig over 1200 kvm fordelt på fire sale i museet og præsenterer danske og internationale samtidskunstnere.

Læs mereLeonora Carringtons magiske univers
ARKEN
17. september 2022 - 15. januar 2023

Leonora Carrington var en af surrealismens nøgleskikkelser. Hun gjorde oprør mod tidens konventioner og magthierakier med et magisk billedunivers fyldt med humor, heksekraft og livslyst, men forblev en overset figur i kunsthistorien. Interessen for Carrington er i dag enorm, og til september åbner ARKEN den første store Leonora Carrington-udstilling i Skandinavien.

Læs mereForbindelser - danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien
Statens Museum for Kunst
17. september 2022 . 19. februar 2023

Krig, migration, asylpolitik og følelsen af hjem. Syv toneangivende danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien indtager SMK med deres politiske og dybt personlige kunstværker.

I år er det 30 år siden, at Danmark tog imod 20.000 flygtninge fra krigene i det tidligere Jugoslavien, primært fra Bosnien og Hercegovina. Krigene sendte i 1990erne over en halv million mennesker på flugt og var ? på det tidspunkt ? den mest udfordrende flygtningesituation i Europa siden Anden Verdenskrig.

Mange af flygtningene valgte sidenhen at blive i Danmark, og den danske samtidskunstscene har i dag flere markante kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. I udstillingen samler SMK nu syv af disse toneangivende kunstnere. Med enkelte undtagelser er de alle kommet til Danmark som børn med deres familier på flugt fra krigen på Balkan.

Læs mereVILHELM LUNDSTRØM. FARVENS OG FORMENS FORNYER
Ordrupgaard
16. september 2022 - 15. januar 2023

Med en kronologisk indgangsvinkel viser udstillingen Lundstrøms kunstneriske udvikling fra de tidlige, kubistisk inspirerede collager efterfulgt af de ekspressive "krøllede billeder" og sidenhed af purismens indtog i 1924. Herefter finder han sit kendte, rolige udtryk i "den monumentale blå periode", der kulminerer med den store udsmykningsopgave til Frederiksberg Svømmehal. Udstillingens sidste del tager afsæt i 1930erne, hvor ovenstående afløses af en mere kulørt palet samt et blødere formsprog.

Læs mereSOFONISBA - HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL
3. september 2022 - 15. januar 2023

Hun var kendt som sin tids største kvindelige kunstmaler, et mirakel. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt. Fortællingen om Sofonisba Anguissolas lange, virksomme liv under italiensk renæssance og ind i barokken er helt usædvanlig. Nu skrives hun atter frem i historien med efterårets ambitiøse særudstilling på Nivaagaards Malerisamling, hvor publikum kan glæde sig til at opleve en stor del af Sofonisbas kendte, overleverede livsværk. Museet, der ejer et af Sofonisbas vigtigste hovedværker, bringer omkring 20 af hendes malerier sammen i den første udstilling i Nordeuropa om 1500-tallets mest anerkendte kvindelige kunstmaler.

Læs mere om udstillingenSEAN SCULLY MATERIAL WORLD
Til september kan publikum opleve en international udstilling af hidtil usete dimensioner på Thorvaldsens Museum, når verdensstjernen Sean Scully skaber monumentale, stedsspecifikke skulpturer specielt til museet med sin første danske soloudstilling. Et af udstillingens centrale værker, den 7,5 meter høje skulptur Oak Stacks, vil som noget helt særligt kunne opleves på Bertel Thorvaldsens Plads foran museet.

Hele museet bringes i spil, når Sean Scully til efteråret udstiller værker, der går i dialog med Thorvaldsens Museums arkitektur, farver og omgivelser i udstillingen SEAN SCULLY MATERIAL WORLD, der vil kunne opleves fra 2. september til 5. marts. Udstillingen er kurateret af Per Haubro Jensen i samarbejde med Thorvaldsens Museum, herunder direktør Annette Johansen og udstillingsleder Siri Buric.

Kunstneren har nøje udvalgt sine materialer til udstillingens nye værker med reference til Bertel Thorvaldsens liv og kunst samt Danmarks historie. Tre af værkerne er skabt specielt til museet og vil kunne opleves i helt stor skala: En 9 meter høj skulptur i museets forhal, en 4 meter høj skulptur til museets gård af sort marmor fra Carrara i Italien, og et 7,5 meter højt værk af lokalt dansk egetræ, der vil kunne opleves på pladsen foran museet. Udstillingen byder desuden på en række andre skulpturer og Scullys ikoniske malerier og tegninger.

Læs mereALEX DA CORTE - MR. REMEMBER
14. juli 2022 - 8. januar 2023

Louisiana præsenterer en stor udstilling, den første i Europa, med den venezuelansk-amerikanske kunstner Alex Da Corte (f. 1980). Da Corte indtager rum med farver, og til Louisianas Vestfløj har han udarbejdet en altomfattende og exceptionel scenografi med specialdesignede gulve, farvestrålende vægge, neonlys og karakteristiske dufte - og inviterer os ind i en parallel virkelighed, til en intens visuel oplevelse.

Læs mere om udstillingenDet nye Vejen Kunstmuseum - nu dobbelt så stort!
Lørdag d. 2. juli inviterer Vejen Kunstmuseum alle fra nær og fjern til indvielse af museets nybyggeri og genåbning af de ældre sale. Åbningsudstillingen præsenterer aspekter af museets samling i en fusion af malerier, tegninger, møbler, grafik, keramik, bøger og skulpturer. Tilsammen giver de et unikt indblik i kunsten omkring år 1900.

Vejen KunstmuseumGogo - Kirsten Ortwed, Rosemarie Trockel & Lawrence Weiner
Den Frie
22. juni - 14. august 2022

Flydende mexikansk onyx, manipulerede digitale prints og sætninger skaleret til facader i byrummet sammenfiltres i udstillingen Gogo med tre berømte og internationalt anerkendte kunstnere - Kirsten Ortwed, Rosemarie Trockel og Lawrence Weiner - som på hver sin måde har medvirket til at definere, hvad vi forstår ved samtidskunst.
Udstillingen Gogo er den anden i udstillingsserien Valgslægtskaber, der undersøger forbindelser mellem kunstnere på tværs af tid, sted og medier. Den Frie Udstillingsbygning har inviteret skulptøren Kirsten Ortwed, som præsenterer et stort udvalg af sine værker fra 1989 til i dag med hovedvægt på skulpturer og installationer fra de seneste år. Ortwed har også inddraget den tyske kunstner Rosemarie Trockel og den amerikanske kunstner Lawrence Weiner, som hun begge har kendt og arbejdet med i flere årtier. Rosemarie Trockel vil på udstillingen vise nye værker, herunder to store fotoinstallationer fra 2019 og 2021. Lawrence Weiner (som døde under udstillingsforberedelserne i december 2021) deltager med seks monumentale tekst-"skulpturer", lavet mellem 1988 og 2012, udformet specifikt til Den Frie Udstillingsbygnings kantede arkitektur. Det er tilsammen blevet en udstilling og en kunstnerisk samtale, der kredser om grænsen mellem fysik og metafysik, om det almene og det obskure.

Læs mereNy donation til The Next Level
Med en ny donation på 15 millioner kroner støtter Salling Fondene den yderligere udvikling af udbygningsprojektet af ARoS. Dermed er Salling Fondenes samlede donation til The Next Level nu på 95 millioner kroner.

Om The Next Level og James Turrell
The Next Level er en udvidelse af ARoS, der består af flere elementer: Et underjordisk udstillingsgalleri på 1000 kvadratmeter og det gigantiske værk The Dome af James Turrell. The Dome vil med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter, et kig til det uendelige himmelhvælv, og en inderside af rummet, der oplyses af skiftende farvet lys, byde på en international unik kunstoplevelse. The Dome bliver det største skyspace af sin slags i verden. Derudover bygges der en plads, som kommer til at hedde Art Square, som bliver en platform for kunst og kultur.
Den amerikanske kunster James Turrell (f. 1943) arbejder med lys, farver og ruminstallationer. Han har skabt permanente installationer i over 26 lande, hvor Roden Crater er det mest kendte, en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der i dag udgør verdens største kunstværk, som også er et skyspace. Mest af alt minder Turrells ofte farvestrålende ruminstallationer om tredimensionelle lysmalerier, hvor han, som en moderne Michelangelo, forbinder det jordiske med det himmelske samt krop og følelse med sind og tanke.

Udbygningen af ARoS forventes at åbne i løbet af 2025.

The Next LevelStor donation på over 100 værker til Sorø Kunstmuseum
Sorø Kunstmuseum har modtaget en stor samling værker af den danske billedkunstner Leif Lage (1933-2020). Det fejrer museet med udstillingen "Leif Lage: Liv og værk", der viser både malerier, akvareller og grafiske tryk. Det er en fokuseret, væsentlig repræsentation af en enkelt kunstner, der var lokalt forankret i Sorø, og som havde nationalt udsyn. En maler, der skabte kunst af høj kvalitet, og med stor betydning i sin tid.

Læs mereMaleri af Warhol sætter ny rekord
Andy Warhols ikoniske maleri af Marilyn Monroe fra 1964 er blevet solgt for 195 millioner dollar, det svarer til 1,37 milliarder danske kroner hos auktionshuset Christie's i New York, det er det dyreste værk fra det 20. århundrede, som nogensinde er blevet solgt på auktion.

Læs mere