Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

Louisiana Museum of Modern Art
Sonia Delaunay - SONIA DELAUNAY
12. feb. 2022 - 12. jun. 2022

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Else Alfelt - Else Alfelts livsværk
19. mar. 2022 - 18. sep. 2022

Louisiana Museum of Modern Art
Diane Arbus - Fotografier 1956-1971
24. mar. 2022 - 31. jul. 2022

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Gruppeudstilling - MARMOR
4. mar. 2022 - 21. aug. 2022

Skagens Museum
Gruppeudstilling - Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner
13. maj. 2022 - 18. sep. 2022

Den Hirschsprungske Samling
Bertha Wegmann - At male på mange sprog
9. feb. 2022 - 29. maj. 2022

Copenhagen Contemporary
Gruppeudstilling - Light & Space
3. dec. 2021 - 4. sep. 2022

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Paul Gernes, Per Kirkeby - Gernes x Kirkeby
11. feb. 2022 - 18. sep. 2022

Davids Samling
Niels Nedergaard - Fotografier fra Cairo
11. mar. 2022 - 4. sep. 2022

Glyptoteket
Paul Gauguin - Paul Gauguin og den danske forbindelse
1. maj. 2022 - 28. aug. 2022

La Biennale di Venezia
Gruppeudstilling - Venedigbiennalen
23. apr. 2022 - 27. nov. 2022

Nyheder

Maleri af Warhol sætter ny rekord
Andy Warhols ikoniske maleri af Marilyn Monroe fra 1964 er blevet solgt for 195 millioner dollar, det svarer til 1,37 milliarder danske kroner hos auktionshuset Christie's i New York, det er det dyreste værk fra det 20. århundrede, som nogensinde er blevet solgt på auktion.

Læs mereStørste internationale satsning på Skagens Kunstmuseer nogensinde
Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner

P.S. Krøyer er blevet kaldt lysets elsker af anmeldere og sidste år tog hans værker Paris med storm. Nu er malerens mesterværkerne tilbage i Danmark til en anderledes udstilling, hvor de udstilles sammen med en perlerække af internationale værklån. Udstillingen åbner 13. maj.

Kom helt tæt på Krøyer og hans franske inspiration i den kommende udstilling, når Skagens Museum denne sommer kan slå dørene op til museets hidtil største og mest prestigefyldte internationale udstilling, Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner. I udstillingen hænger Krøyers malerier side om side med en perlerække af den franske kunstscenes mest betydningsfulde malere og værker fra slutningen af 1800-tallet. Fra Claude Monets imponerende mesterværk, Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) fra 1872, til hele syv sjældne værker af en af Krøyers største idoler: Jules Bastien-Lepage.

Ikke siden den første store udstilling af fransk kunst i Danmark i 1888 har det været muligt at opleve så mange af den franske kunstscenes hovedværker fra slutningen af 1800-tallet samlet i Danmark. Udstillingen rummer foruden en række af Krøyers egne hovedværker en stribe spektakulære indlån fra en række internationale museer. Med navne som Bastien-Lepage, Léon Bonnat, Paul-Albert Besnard, Léon Pelouse, Jules Breton, Aimé Morot, Auguste Rodin og Alfred Philippe Roll - foruden Krøyer selv - er der tale om en særudstilling i, ja, særklasse. Men det er også muligt at opleve den af de danske kunstnere så beundrede realist Jean-François Millet og flere andre kunstnere, der har haft betydning for Krøyer. Dertil kommer en gruppe af den franske impressionisme, der præsenteres af bl.a. Monet, Caillebotte, og Sisley.

Læs mereMarie Nipper ny direktør for kunstmuseet ARKEN
Copenhagen Contemporarys (CC) direktør Marie Nipper fratræder sin stilling d. 1. august 2022 for at tiltræde som ny direktør for kunstmuseet ARKEN.Venedig Biennalen åbner 23. april
80 lande deltager når verdens ældste og mest prestigefulde kunstbegivenhed, Venedig Biennalen, åbner lørdag den 23. april. Kunstner Uffe Isolotto er udpeget af Statens Kunstfond til at repræsentere Danmark med sin installation "We Walked the Earth".

Uffe Isolotto (f. 1976) er født og opvokset nær Fjerritslev. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2007 og bor i København. Uffe Isolotto har deltaget på talrige udstillinger, navnlig i Danmark, men også i udlandet. I Danmark har han vist værker på ARKEN, Overgaden Institut for Samtidskunst, Nikolaj Kunsthal og Statens Museum for Kunst. I udlandet bl.a. på Malmø Kunsthal og den 14. Mediekunstbiennale i Santiago, Chile. Uffe Isolotto er repræsenteret med værker på SMK - Statens Museum for Kunst og Holstebro Kunstmuseum.

Læs mere om udstillingenNyt værk af William Kentridge på Louisiana
Et spektakulært værk af den sydafrikanske kunstner William Kentridge (f. 1955) indgår nu i den aktuelle udstilling Nye værker i samlingen på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk. Udstillingen præsenterer et stort udvalg af de over 200 værker, der er erhvervet til museets samling de seneste fem år. Værket Black Box / Chambre Noire (2005) er et af William Kentriges hovedværker. En hel forestilling i en teatermodel med mekaniske dukker, lys, lyd, filmprojektioner og tæpper, der går op og ned. Værket kan opleves i museets Sydfløj.

Nye værker i samlingen på LouisianaSean Scully skaber monumentale værker specielt til Thorvaldsens Museum
Til september kan publikum opleve en udstilling af hidtil usete dimensioner på Thorvaldsens Museum, når verdensstjernen Sean Scully gæster Danmark og skaber kæmpemæssige, stedsspecifikke skulpturer specielt til museet med sin første soloudstilling på dansk jord.

Hele museet bringes i spil, når Sean Scully til efteråret udstiller værker, der går i dialog med Thorvaldsens Museums arkitektur, farver og omgivelser i SEAN SCULLY MATERIAL WORLD. Kunstneren har nøje udvalgt sine materialer til udstillingens nye værker med reference til Bertel Thorvaldsens liv og kunst samt Danmarks historie.

SEAN SCULLY MATERIAL WORLD kan opleves på Thorvaldsens Museum i perioden
2. september 2022 - 5. marts 2023.Louisiana præsenterer Diane Arbus
24. marts - 31. juli 2022

New York, 1971: Efter en karriere på kun 15 år, hvor hun har søgt at indfange spændvidden af menneskelig forskellighed - par, børn, nudister, cirkusartister, high society-fruer og outsidere - vælger fotografen Diane Arbus at tage sit eget liv. Hun har opnået en vis anerkendelse, men er brændt ud. Året efter vises hun, som den første fotograf nogensinde, på Venedig Biennalen og præsenteres på MoMA. Hendes værk betegnes som "en sensation" og udstillingen bliver den hidtil mest sete i museets historie. I dag står Arbus som en af foto- og portrætkunstens sande mestre, og fra på torsdag kan du på Louisiana komme helt tæt på 150 af hendes sort-hvid billeder, der brænder igennem med et nærmest dirrende nærvær og en uafrystelig intensitet.

Læs mereElse Alfelts livsværk på ARKEN
Den første store Else Alfelt-udstilling i mere end 20 år åbner snart på ARKEN. Udstillingen fortæller historien om en banebrydende kvindelig kunstner, hvis lysende bjerge og indre landskaber har en særlig aktualitet i vores tid.

Fra den 19. marts udfolder ARKEN Else Alfelts fascinerende livsværk i en stor retrospektiv udstilling med fokus på kunstnerens stærke vision om at skabe heling i verden gennem kunsten. Med en særlig følsomhed viser Else Alfelt med sine akvareller og oliemalerier af indre og ydre landskaber, hvordan vi alle er del af en større helhed.

Else Alfelt var en central og banebrydende avantgardekunstner i tiden omkring anden verdenskrig, hvor dansk kunst definerede sig selv på ny. Hun slog igennem på den internationale scene, udstillede i både USA, Frankrig og Holland og deltog i flere kunstnergrupper sammen med Carl-Henning Pedersen, som hun dannede par med.

Læs mereKunsten fylder 50 år og viser stjernespækket udstilling
Som en del af jubilæumsfejringen åbner Kunsten nu sin hidtil tungeste udstilling, hvor kunstnere som Auguste Rodin, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Robert Jacobsen, Jeff Koons og Marc Quinn er repræsenteret.

Marmor bærer magi med ind i verden. Især når materialet har været i hænderne på nogle af verdens mest anerkendte kunstnere.

Og det er naturligvis ikke tilfældigt, at marmor bliver centralt i jubilæumsåret. Materialet er synonymt med Kunsten, hvis marmorbygning af Alvar Aalto i 2022 fejrer 50-års fødselsdag.

Læs mereNy udstilling med Gernes og Kirkeby på Kunsten
Gernes x Kirkeby 11. februar - 18. september 2022

Som unge vendte de op og ned på den etablerede kunstverden og satte et markant aftryk på dansk kunsthistorie med deres vilde eksperimenter. Nu åbner Kunsten en udstilling med værker af Paul Gernes og Per Kirkeby.

Ud med akademiet, parnasset og kunstnerens status som geni. Ind med geometri, kitch, kulørte blade og demokratisk kunst.
De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterer den nye kunst i en opbrudstid samt utallige eksperimenter. Samtidig havde de to kunstnere vidt forskellige udtryk og forståelser af det kunstneriske eksperiment.

Gernes og Kirkeby var en del af kernen i Den Eksperimenterende Kunstskole i 1960erne (Eks-skolen). Skolen var tænkt som en form for kunstnerisk laboratorium og som et nytænkende modstykke til kunstakademiet. Eks-skolen står stadig som et fænomen i dansk kunsthistorie.

Paul Gernes var med til at grundlægge skolen i 1961, og ikke længe efter deltog den unge geologistuderende, Per Kirkeby. Gernes, der underviste i materialebrug og eksperimenter, udbredte idéen om, at kunstnerne i fællesskab skulle dyrke det upersonlige og kollektive. Dermed var kunstneren som enestående geni og maleri i traditionel forstand dømt ude.
Gernes udviklede en minimalistisk og geometrisk stil, mens Kirkeby malede på masonitplader med referencer til kitsch og kulørte blade.

Fra avantgarde til folkeeje
Gernes og Kirkeby var som unge progressive og avantgardistiske kunstnere, der siden blev nogle af de mest ophøjede og berømte, danske kunstnere. Gernes har lavet adskillige dekorationer af blandt andet offentlige bygninger, og Kirkeby er berømt langt ud over Danmarks grænser.

KunstenLouisiana præsenterer Sonia Delaunay
12. februar 2022 - 12. juni 2022

Lørdag den 12. februar åbner forårets store udstilling på Louisiana med en af modernismens mest originale stemmer, Sonia Delaunay (1885-1979). Det er den hidtil største præsentation af den russisk-franske kunstner i Skandinavien, og den viser hendes arbejde på tværs af billedkunst og design med præsentationer af blandt andet maleri, tegning, grafik, tekstildesign og beklædning.

Sonia Delaunay hører til blandt pionererne i den abstrakte kunsts udvikling i 1910erne og i høj grad også i dens udbredelse. Hun arbejdede ikke alene med maleriet men svingede frit ind og ud af ismer og roller - på tværs af skellet mellem kunst og håndværk og både som avantgardist og iværksætter. Hendes værk peger frem mod nutidens eksperimenterende samarbejder inden for billedkunst og design.

Sonia Delaunay tilhører den første generation af kunstnere, der rendyrkede det nonfigurative formsprog i 1910erne, hvor den abstrakte kunst løb som en steppebrand på den vestlige kunstscene i et væld af retninger. I sin kobling af abstrakt kunst og beklædning var hun med til at komponere 1920ernes moderne kvinde, og hun inkarnerede selv en sådan i et livslangt kunstnerisk projekt, der handlede om at forbinde det nye, abstrakte formsprog med den pulserende virkelighed.

Hendes værk er et lysende eksempel på, hvordan det abstrakt-geometriske formsprog fra starten udviklede og udbredte sig på tværs af forskellige medier og materialer, og trak på adskillige inspirationskilder - hos Sonia Delaunay eksempelvis både russiske kunsthåndværkstraditioner, den moderne storby, samt naturligvis de eksperimenterende strømninger i billedkunst, litteratur, musik, scenekunst, reklame og beklædning, som hun stod midt i og var en del af.

Hendes vidtfavnende praksis har i lang tid dømt hende delvist ude af modernismens kanon, der især har haft fokus på udviklingen af det abstrakte maleri og på forskellene mellem ismerne - mens Sonia Delaunay netop har et ben i mange lejre.

Louisiana Museum of Modern ArtBertha Wegmann. At male på mange sprog
Den Hirschsprungske Samling
9. februar - 29. maj 2022

Bertha Wegmann (1847-1926) er en af dansk kunsts bedst bevarede hemmeligheder. Hun var kendt og anerkendt i sin samtid, hvor hun deltog i store udstillinger i ind- og udland, fik tildelt poster i Akademiets centrale organer og var en efterspurgt portrætmaler. På trods af en imponerende karriere er Wegmann stort set et ubeskrevet blad i dag. Glemslen trådte allerede ind i hendes egen levetid, hvor hun hverken fik plads i kunsthistorien eller kunne sælge sine værker til de danske kunstmuseer. Denne skæbne deler Wegmann med mange andre samtidige kvindelige kunstnere.

Bertha Wegmann var født i Schweiz og flyttede med familien til Danmark som femårig. Som kvinde var det vanskeligt at få en professionel uddannelse som kunstner i Danmark og i store dele af sit liv rejste og uddannede Wegmann sig i Europa. Ikke mindst et 13 år langt ophold i München skulle få stor betydning for hendes kunstneriske og menneskelige udvikling. Hjemme i Danmark hæftede kritikerne sig ved hendes internationale stil. At hun ikke var født i Danmark, gjorde ikke sagen bedre - også selvom hun følte sig som dansk. Skønt hun udstillede flittigt i Danmark såvel som udlandet, var det i høj grad et netværk af private samlere, der købte hendes værker. Salg til de danske museer skete først efter hendes død.

Udstillingen vises efterfølgende på Skovgaard Museet.

Læs mereArken præsenterer udstillingen Kvinder i opbrud
Udstillingen Kvinder i opbrud udfolder den vestlige kunsthistories skildringer af kvinder fra det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet til den nyeste samtidskunst. I et væld af kunstværker af danske og internationale kunstnere kan du gå på opdagelse i, hvordan kunstnere gennem de seneste 150 år har spejlet og svaret igen på skiftende tiders opfattelser af både kvinder og køn: Fra impressionistiske portrætter til performativ kropskunst. Fra frodige nøgenstudier til kritiske undersøgelser af historieskrivningen.

Udstillingen præsenterer værker af Marina Abramovic, Genesis Belanger, Bolette Berg og Marie Høeg, Dara Birnbaum, Benedikte Bjerre, Louise Bourgeois, Elina Brotherus, Nancy Burson, Arvida Byström, Claude Cahun, Sophie Calle, Cassils, Franciska Clausen, Kate Cooper, Anne Katrine Dolven, Marlene Dumas, Ditte Ejlerskov og EvaMarie Lindahl, Paul Gauguin, Guerrilla Girls, Gudrun Hasle, Lea Guldditte Hestelund, Astrid Holm, Olivia Holm-Møller, Sophie Holten, Kirsten Justesen, Lena Johanson, Birgit Jürgenssen, Marie Krøyer, P.S. Krøyer, Johannes Larsen, Marie Laurencin, Sarah Lucas, Vilhelm Lundstrøm, Ana Mendieta, Lee Miller, Carla Colsmann Mohr, Berthe Morisot, Emilie Mundt, Wangechi Mutu, Kai Nielsen, Astrid Noack, Frida Orupabo, Lene Adler Petersen, Laure Prouvost, Paula Rego, Tabita Rezaire, Pipilotti Rist, Niki de Saint Phalle, Luna Scales, Tschabalala Self, Cindy Sherman, Apolonia Sokol, Alina Szapocznikow, Vibeka Tandberg, Mickalene Thomas, Andy Warhol, Gerda Wegener, Sif Itona Westerberg, J.F. Willumsen, Francesca Woodman, Kristian Zahrtmann og Cajsa von Zeipel.

Læs mereGauguin og hans venner
Den 26. januar åbner Ordrupgaard gruppeudstillingen "Gauguin og hans venner", og det sker med exceptionelle udlån fra førende museer og private kunstsamlere i hele verden. Udstillingen viser, hvordan Paul Gauguin og kunstnerkredsen omkring ham skabte et helt nyt malerisk udtryk i slutningen af det 19. århundrede. Et symbolistisk maleri hvor drømme, steder og forestillinger blev flettet sammen i farvestærke og dristige kompositioner uden dybdevirkning. Gauguin ønskede at befri kunsten fra naturalismens lænker, og han længtes tilbage til en uspoleret tid forud for civilisationens dogmer. Inspirationen fandt han i Bretagne i de afsondrede byer Pont-Aven og Le Pouldu, hvor landbefolkningens primitive livsførelse, dybe religiøsitet og folklore var med til at sætte hans kunst fri. Nybruddet kom til at danne skole for en kreds af yngre kunstnere, som går under gruppebetegnelsen Pont-Aven-skolen. Med på udstillingen er flere hovedværker af Gauguin, som aldrig før har været vist i Danmark.

Læs mereThe Lost Leonardo får premiere den 27. januar
En enestående film om kunst, magt og mysteriet Salvator Mundi - THE LOST LEONARDO får premiere i danske biografer landet over den 27. januar.
The Lost Leonardo er instrueret af den prisvindende danske instruktør Andreas Koefoed. Filmen havde international premiere på Tribeca Film Festival i New York i juni og har fået blændende anmeldelser både i USA og i UK og Tyskland.

The Lost Leonardo er hele historien bag Salvator Mundi - verdens hidtil dyreste maleri solgt til 450 millioner dollars. I 2008 samledes verdens mest fremtrædende Leonardo Da Vinci eksperter omkring et staffeli på National Gallery i London for at undersøge et mystisk maleri. Selvom eksperterne på ingen måde er enige præsenterer National Gallery maleriet "Salvator Mundi", som et ægte signaturbærende Leonardo da Vinci maleri i deres blockbuster udstilling i 2011. Dette bliver begyndelsen på en af de mest forførende og forvirrende kunsthistorier i vores tid. Og det er den historie, som filmen her præsenterer.

Filmet over en treårig periode afslører The Lost Leonardo omhyggeligt hele historien bag Salvator Mundi og filmen udfolder sig som en gribende thriller med hovedpersoner fra kunst, finans og international politik inklusiv restauratoren Dianne Modestini, som for første gang nogensinde fortæller sin del af historien.

Filmen går på opdagelse i de aktører, som spiller en rolle i historien om maleriet og stiller blandt andet spørgsmålet: Er dette maleri, som blev solgt for flere millioner dollars, rent faktisk af Leonardo, eller vil visse magtfulde spillere bare have det sådan?

Se traileren herPETER COOK - CITY LANDSCAPES på Louisiana
Den første udstilling på Louisiana i 2022 præsenterer den britiske avantgarde-arkitekt Sir Peter Cook. CITY LANDSCAPES indgår i udstillingsserien LOUISIANA ON PAPER. Med Peter Cooks værker er det første gang, at serien præsenterer tegninger af en arkitekt. Udstillingen viser, hvordan Peter Cook, med tegningen som sit vigtigste værktøj, gennem seks årtier har præget og inspireret arkitekturen med sine visionære ideer om nye by- og livsformer.

Peter Cook (f. 1936) har markeret sig som en af vores tids mest betydningsfulde arkitekter, når det gælder arkitekturteori og -visioner. Han produktion ligger overvejende i tegningsmaterialet, mens antallet af opførte bygninger, som eksempelvis kunstmuseet i den østrigske by Graz, har et mindre omfang.

LouisianaKunsten fylder 50 år i 2022
2022 bliver det mest ambitiøse i Kunstens historie. Museet fylder 50 år, og det markeres med et væld af aktiviteter, arrangementer og udstillinger.

Museet genåbner med Pia Arkes fotografiske værk. Den grønlandsk-danske kunstner Pia Arke (1958-2007) døde tidligt og nåede ikke at opleve den nu støt stigende interesse for hendes kunst, også på internationalt plan. I dag betragtes hun som en ener og forud for sin tid i forhold til at beskrive drømme, fortrængninger, tavshed, splittelse og slægtskab i forbindelse med den grønlandsk-danske kolonihistorie.

Derefter sættes der fokus på to centrale skikkelser i dansk kunsthistorie Poul Gernes og Per Kirkeby. De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterer den nye kunst i en opbrudstid samt utallige eksperimenter. Samtidig havde to kunstnere vidt forskellige udtryk og forståelser af det kunstneriske eksperiment.
Gernes og Kirkeby var en del af kernen i den Eksperimenterende Kunstskole i 1960erne (Eks-skolen). Skolen var tænkt som en form for kunstneriske laboratorium og som et nytænkende modstykke til kunstakademiet. Eks-skolen står stadig som et fænomen i dansk kunsthistorie.

Se kommende udstillingerFremtidens SMK Thy
Der er fundet en vinder i arkitektkonkurrencen om ombygningen af Doverodde Købmandsgård i Thy. Stedet er nytænkt af firmaet Reiulf Ramstad Arkitekter og skal huse en permanent filial af Statens Museum for Kunst.
Natur, kunst og kulturhistorie forenes i det projekt, der netop har vundet arkitektkonkurrencen om at skabe en samlet plan for ombygningen af Doverodde Købmandsgård ved Limfjorden i det sydlige Thy.
Her har SMK - Statens Museum for Kunst i samarbejde med Thisted Kommune siden 2018 inviteret besøgende til at opleve og udforske kunsten. Med ombygningen omdannes stedet nu til en permanent museumsfilial takket være en donation på 37,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

SMK ThyKvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag
Gennembrud - Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag.
Strandberg Publishing A/S

Gennembrud er den første bog, der giver et overblik over
kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag. Med udgangspunkt
i mange års interesse og viden om kvinder i dansk kunst
præsenterer kunsthistoriker Eva Pohl et personligt og
perspektiverende oversigtsværk. Bogen byder på godt 100
kunstnerportrætter og giver et indblik i pionerernes kamp for
at kunne træde ind på kunstens scene og bryde igennem. Den
præsenterer også vigtige bevægelser samt forbindelsestråde
mellem generationer og inspirerende kunstnerfællesskaber:
Fra traditionelle blomstermalerier, modelstudier og portrætter
til eksperimenterende værker, der arbejder med krop, rum og
erindring.
Siden de første generationer er kvindelige kunstnere blevet
mødt af ringe uddannelsesmuligheder, manglende accept
og ofte fordomsfuld modtagelse. Talent og værker er blevet
overset, og kunstværker af høj kvalitet har i mange tilfælde ikke
mødt et publikum og har befundet sig under radaren, hvad
angår eksponering og indkøb til museerne. Værkerne er derfor
ikke blevet indskrevet i kunsthistorien.

Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dagStorslået udstilling om rum- og lyskunst til Danmark
Light & Space
03.12.2021 - 04.09.2022

For første gang i Europa samler Copenhagen Contemporary (CC) en lang række af den internationale kunsts absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.

Den enestående udstilling er CCs største til dato og strækker sig over alle kunstcentrets fem udstillingshaller og foyer, hvor den blænder op for en verden af lys, farver og gigantiske installationer i årets mørkeste måneder.

Træd ind i en verden af lys, farver og monumentale installationer i Light & Space, når CC for første gang i Europa samler en lang række af den internationale kunstscenes absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.
Gå på opdagelse i historiske værker af James Turrell, Doug Wheeler, Helen Pashgian, Robert Irwin, Larry Bell, Bruce Nauman og Mary Corse og mange flere, der udstilles side om side med europæiske samtidskunstnere, hvis praksis går i dialog med den banebrydende kunstbevægelse som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens og Jeppe Hein.
Den enestående udstilling - CCs største til dato - strækker sig over alle CCs fem udstillingshaller og ender i et interaktivt laboratorie, hvor I selv kan eksperimentere med lys, farve og rum samt bygge med gennemsigtigt LEGO og lys.

B&Ws gamle giganthaller lægger ramme om en række storslåede værker, som på tværs af skala og materialer eksperimenterer med kunstoplevelsen: Fra Robert Irwins 16×8 meter store værk oplyst af 115 lysstofrør til Anish Kapoors berømte sorte tomrum, der suger lyset til sig. Fra Connie Zehrs sirligt skulpturerede landskab af sandtoppe til Doug Wheelers over 20 meter store kuppelformede installation, hvor rummets grænser opløses i en lysende horisont. Fra Larry Bells menneskehøje glaskuber inspireret af tågen, der ruller ind over Venice Beach til James Turrells endeløse rum af lys og atmosfære, Aftershock, som er et af hans verdensberømte Ganzfeld-værker, skabt særligt til udstillingen på CC.

Light & Space viser både historiske og helt nye værker fra den amerikanske lys- og installationskunst, der opstod i Californien i 1960erne. Det var en tid, hvor en række unge kunstnere eksperimenterede med at skabe kunst af lys og nye industrielle materialer inspireret af Californiens særegne blanding af sol, surferkultur, Hollywood-glamour, spiritualitet, ørkenlandskab og bilkøer. I tiden arbejdede kunstnerne hver for sig, men kaldes i dag for Light and Space bevægelsen, og flere af dem er blevet nogle af de mest eftertragtede i verden.

De nye materialer, som vandt frem efter 2. Verdenskrig, satte gang i undersøgelser af rum og lys, og Light and Space kunstnerne bidrog på hver deres måde til et radikalt skift i kunsten fra et fokus på objekt til en opmærksomhed på det at erfare kunsten kropsligt. I deres søgen efter nye kunstneriske muligheder og udtryk indgik de samarbejder med Californiens voksende rumindustri og med forskere ved University of California, hvor fælles eksperimenter med lys, rum og materialer fandt sted.
Glasfiber, epoxy og tonet glas gjorde det bl.a. muligt at skabe glatte og reflekterende overflader, som banede vejen for en ny kunstnerisk stil, der udvidede traditionelle kategorier som maleri og skulptur, og deres arbejde med rum forandrede den måde, vi oplever kunsten på.

De nybrud og eksperimenter, som Light and Space kunstnerne introducerede i anden halvdel af det 20. århundrede, har inspireret og formet flere af vor tids populære arkitekter og samtidskunstnere. Bevægelsens medlemmer har ageret foregangsmænd og -kvinder for europæiske kunstnere som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, AVPD, Ann Veronika Janssens, Jeppe Hein og mange flere, som også deltager med værker i Light & Space.

Udstillingen belyser forbindelserne mellem kunsten fra den amerikanske vestkyst og den europæiske samtidskunst på tværs af tid og sted. Den viser nye perspektiver på den ofte oversete kobling mellem Light and Space bevægelsens kunst og den fænomenologisk orienterede europæiske samtidskunst.

Copenhagen Contemporary