Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Her & Nu

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Cindy Sherman - Tapestries
4. feb. 2023 - 5. jun. 2023

Gl Holtegaard
Isaac Grünewald og den dekorative ekspressionisme - Hoved i rosa lys
3. mar. 2023 - 6. aug. 2023

Trapholt
Michael Kvium & Kjell Erik Killi-Olsen - In Clay and Paper
23. mar. 2023 - 26. nov. 2023

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Tal R og Mamma Andersson - Omkring Hill
14. okt. 2022 - 10. apr. 2023

Louisiana Museum of Modern Art
Dana Schutz - BETWEEN US
9. feb. 2023 - 11. jun. 2023

Kunsthal Charlottenborg
Jeremy Deller - Welcome to the Shitshow!
17. mar. 2023 - 6. aug. 2023

Museo Thyssen-Bornemisza
Gruppeudstilling - In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine, 1900 - 1930s
29. nov. 2022 - 30. apr. 2023

Fondation Beyeler
Pablo Picasso - Künstler und Modell - Letzte Bilder
19. feb. 2023 - 1. maj. 2023

Trapholt
Gruppeudstilling - CONNECT ME
24. sep. 2022 - 13. aug. 2023

Louisiana Museum of Modern Art
Richard Prince - SAME MAN
17. nov. 2022 - 10. apr. 2023

Fondation Beyeler
Doris Salcedo - Palimpsest
9. okt. 2022 - 17. sep. 2023

Den Hirschsprungske Samling
Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed
11. jan. 2023 - 21. maj. 2023

Fuglsang Kunstmuseum
L.A. Ring - Årstiderne
3. feb. 2023 - 29. maj. 2023

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gruppeudstilling - REFIK ANADOL - NATURE DREAMS
10. feb. 2023 - 27. aug. 2023

Statens Museum for Kunst
Carl Bloch - Forført
11. feb. 2023 - 29. maj. 2023

Henie Onstad Kunstsenter
Marc Chagall - Verden i opprør
17. mar. 2023 - 18. jun. 2023

Centre Pompidou
Germaine Richier - Rétrospective
1. mar. 2023 - 12. jun. 2023

Nyheder

ARoS præsenterer Erró - The Power of Images
ARoS
1. april - 3. september 2023

Erró - The Power of Images er den hidtil største udstilling med Erró (f. 1932, Ólafsvík, Island) i Danmark og den første mulighed for at præsentere hans imponerende livsværk på den danske kunstscene. Det er også første gang, et internationalt publikum kan opleve et så bredt udsnit af Errós højspændte popkultur-kommentarer.

Udstillingen viser collageteknikken i en række af Errós værker, lige fra små papirklip til store malerier. Udstillingen viser, hvordan hans kunstneriske proces løbende er blevet fornyet og beriget. Hans værk spænder fra kunst og film til tegneserier, videnskab og teknologi, historie og politik, reklame og propaganda.

Se mere



GL STRAND viser den japanske kunstner Tabaimo
NEST
1. april 2023 - 27. august 2023

Med fortællinger, der folder sig ud mellem det virkelige og det fantastiske, udforsker den internationalt anerkendte japanske kunstner Tabaimo det moderne menneskes eksistens og mentale tilstande. De medrivende værker kan opleves for første gang, når kunstneren indtager GL STRAND med sin hidtil største soloudstilling i Skandinavien.

Udstillingen viser fem store totalinstallationer af videoværker og en række malerier og tegninger, der inviterer publikum med på en rejse mellem virkelighed og uvirkelige, næsten surrealistiske universer. Til udstillingen skaber Tabaimo desuden et stedspecifikt værk, der tegnes direkte på væggene i GL STRAND.

Grænsen mellem det offentlige og private
Med vid, humor og til tider direkte groteske handlingsforløb udforsker Tabaimo det moderne liv i Japan og hendes egen generations forsøg på at navigere mellem samtidens barske realiteter og landets traditionsbundne værdier. Hendes værker udspiller sig typisk i hjemmet eller i storbyens offentlige rum, hvor hun, med afsæt i hverdagssituationer, transformerer det velkendte og trygge og lader besynderlige og til tider direkte urovækkende situationer opstå. Værket public conVENience (2006) foregår på et offentligt toilet, og som beskuer kan vi vælge enten at være tilskuer eller deltager i de surrealistiske handlinger, der udspiller sig i det intime, men offentlige rum. I værket haunted house (2003) bliver publikum til en ?voyeur? til scener og handlinger, der fascinerer, men som også er potentielt overskridende og dybt private.

Tradition og samtid
Tabaimo er en af sin generations vigtigste kunstnere i Japan og har en lang international udstillingshistorik bag sig. Hendes animationer vokser ud af tusindvis af håndtegninger, der efterfølgende computeranimeres og præsenteres i scenografiske rum, der bygges i udstillingsrummet, og gør publikum til aktiv del af værket. Siden sit gennembrud for mere end 20 år siden har hun hentet inspiration i de traditionelle japanske trætryk, ukiyo-e og populærkulturens manga og anime.

GL STRAND



Michael Kvium & Kjell Erik Killi-Olsen på Trapholt
Den 23. marts 2023 åbner Trapholt en udstilling med Michael Kvium & Kjell Erik Killi-Olsen. Udstillingen In Clay and Paper markerer 20-års jubilæet for samarbejdet og venskabet mellem de to nordiske kunstnere.

In Clay and Paper henviser til det materialefællesskab, som Michael Kvium (f. 1955) og norske Kjell Erik Killi-Olsen (f. 1952) har skabt udstillingen ud fra. Lerets modellerbare og tredimensionelle natur har ført til nye erkendelser for kunstnerne, der har arbejdet side om side på et værksted i Risør Kunstpark i Norge. Resultatet er sanselige keramiske værker, hvor velkendte motiver fra maleri er overført til fade, krukker og vaser. Som kontrast til keramikken har kunstnerne skabt store værker på papir.

Kvium og Killi-Olsen kredser om eksistentielle tematikker, der kommer til udtryk gennem et fabelagtigt, surrealistisk billedunivers, hvor metamorfosen mellem menneske- og dyremotiver er et gennemgående motiv. Gennem det både attraktive og frastødende behandles centrale menneskelige relationer som kærlighed, seksualitet, ensomhed, sårbarhed og forgængelighed. Kviums karakteristiske billedsprog viser en dybtgående kritik af samfundstilstanden, i form af eksempelvis klimaforandringernes konsekvenser for menneskets forhold til naturen og sig selv. Gennem deformering af menneskekroppen, øde oversvømmede landskaber eller en forarmet natur skabes kompromisløse repræsentationer af aspekter af livet. I Killi-Olsens skulpturer ses myriader af figurer, der fremstår som totemmer af den menneskelige psyke i skærende kontrast til den forskønnende idealisering af mennesket, som vi møder i hverdagen. De keramiske skulpturer og papirværkerne viser underbevidsthedens drømmescenarier, kompleksiteten i forholdet mellem begær og fortrængning, samt spændingen mellem det skrøbelige, sårbare og livsbekræftende.

I år er det 20 år siden Kvium og Killi-Olsen udstillede på Esbjerg Kunstmuseum. De to kunstnere havde samarbejdet og arbejdet på en række store lerskulpturer ved Tommerup Teglværk. I anledningen af jubilæet mødtes de igen, denne gang i Norge, og igen har leret været omdrejningspunktet for arbejdet, flankeret af en række store arbejder på papir.

Kvium og Killi-Olsen har et fælles udgangspunkt i 1980ernes postmodernistiske maleri. Kunstnerne er blandt de fremmeste repræsentanter i Skandinavien for det fortællende, figurative maleri og har stor andel i dets opblomstring i Danmark og Norge. I løbet af de sidste 40 år har de udstillet på utallige museer og gallerier i Skandinavien, Europa, Asien og USA.

Trapholt



Isaac Grünewald og den dekorative ekspressionisme
HOVED I ROSA LYS
Gl. Holtegaard
3, marts - 6. august 2023

Den svenske maler Isaac Grünewald (1889-1946) forargede og fascinerede i begyndelsen af 1900tallet den svenske og danske offentlighed med sit farvestærke, moderne maleri, sin flamboyante livsstil og sin stålfaste tro på et nyt dekorativt og ekspressivt udtryk.

Udstillingen er en solopræsentation af den svenske avantgardekunstner, der dels demonstrerer Grünewalds påvirkning af læremesteren Matisses farvemættede ekspressionistiske kvaliteter, men også viser, hvordan Grünewald finder sine egne veje i en skandinavisk modernisme, der endnu ikke er set i hans tid. Grünewald var en ener, og hans virke peger mod en ny nordisk retning af dekorativ ekspressionisme, som fortjener at stå i egen ret.

Udstillingen sætter fokus på Grünewalds afgørende periode i 1910erne og -20erne, hvor han slår igennem internationalt. I disse år arbejder Grünewald eksperimenterende, frit og legende og undersøger samspillet mellem stærke og klare farver - ofte komplementærfarver. Naturalismens regler om naturtro farver, rum og perspektiver er ophævet til fordel for en ekspressionistisk dekorativ og fauvistisk farveleg, hvor en tro på originalitet i det kunstneriske udtryk og på farven som en egen udtryksfuld kraft er i højsædet. Udstillingen viser et stort udvalg af kunstnerens malerier med gennemgående temaer som storbyen, natur og landskaber, blomstermotiver samt selv- og venneportrætter.

Læs mere



Billedbarrikader på Sorø Kunstmuseum
24. februar - 21. maj 2023

Årets første særudstilling på Sorø Kunstmuseum ?Billedbarrikader? består af værker, der holder noget skjult - værker der pirrer øjets nysgerrighed. Der er billeder af barrikaderede, forladte huse; udsigter obstrueret af persienner og rullegardiner; store installationer der i sig selv er fysiske blokader; skulpturer der gemmer på hemmeligheder og værker der snyder øjet eller dækker sig til, som om de var generte. Den grundlæggende lyst til at se og magten til at tillade eller blokere blikket er omdrejningspunktet for denne udstilling med værker af danske og internationale samtidskunstnere.

Læs mere



Carl Bloch - Forført
11. februar - 29. maj 2023
SMK (Statens Museum for Kunst) viser den største udstilling i 100 år med Carl Bloch - en af Danmarks mest hyldede og spektakulære kunstnere, der led et brat fald fra superstjerne til prygelknabe. Udstillingen udfolder Blochs imponerende livsværk og hans evne til at tale til vores følelser dengang og nu.

Udstillingen præsenterer 79 af Blochs værker (malerier, raderinger og tegninger) - fra religiøse skildringer og Kristus-identifikationer, sentimentale og komiske genremotiver over opbyggelige skæbnefortællinger og Rembrandt-inspirerede raderinger til suveræne portrætter af det moderne livs kvinder. Bloch favnede det hele, og udstillingen og det tilhørende katalog inviterer til at genbesøge et imponerende og komplekst livsværk, der til stadighed kalder på nyfortolkning og revurdering.

Læs mere



L.A. Ring. Årstiderne
Fuglsang Kunstmuseum
3. februar - 29. maj 2023

Uden Naturen kan jeg slet ikke tænke mig en Fremtid for Malerkunsten.
L.A. Ring malede udenfor i al slags vejr. Han var om nogen årstidernes maler, for hans realistiske og sjælfulde billeder er skabt i pagt med naturen og landskabet. Sent i livet udtalte Ring i et interview, at Uden Naturen kan jeg slet ikke tænke mig en Fremtid for Malerkunsten.

Dette forår slår Fuglsang Kunstmuseum dørene op for en stor Ring-udstilling med kunstnerens fremragende skildringer af årets gang, som den opleves i naturen. Men med hans store forståelse for naturen er malerierne også allegorier på livets cyklus og forskellige faser.

Der er nemlig mere på spil end blot smukke motiver: for Ring handlede det også om de eksistentielle temaer som forelskelse, kærlighed og smerte, liv og død.

L.A. Ring, der levede 1854-1933, er en af dansk kunsts helt store profiler, som Fuglsang Kunstmuseum ejer en håndfuld væsentlige billeder af. I L.A. Ring. Årstiderne samles hele 65 værker fra offentlige og private samlinger i Danmark og udlandet - deriblandt nyerhvervelser og flere imponerende hovedværker i nordisk kunsthistorie. Udstillingens sal på Fuglsang er stemningsfuldt iscenesat med årstidernes farver.

Fuglsang Kunstmuseum



ARoS viser Cindy Sherman - Tapestries
Få kunstnere har defineret postmodernitetens æra så stærkt som Cindy Sherman. Hun er kendt for sin serie af fotografier, hvor hun iscenesætter sig selv i forskellige roller. Hendes klassiske fotografier er skabt over en lang årrække, men i 2017 dukkede en ny type billeder op online. Sherman begyndte at dele selfies. De opsigtsvækkende billeder, der kommenterer på hele fænomenet med digitalt ændrede ansigtstræk, har nu antaget en særlig storhed og permanens ved at blive omsat til et ganske andet medie, nemlig billedtæppet. I Tapestries lader Sherman det 21. århundredes ansigtsændrende teknologi møde hæderkronet traditionelt håndværk i form af gobeliner.

Cindy Sherman - Tapestries



Jesper Christiansen på Ordrupgaard
Den 1. februar åbner Ordrupgaard en stor retrospektiv udstilling med Jesper Christiansen, hvis omfattende værk er vokset i betydning og anerkendelse igennem de seneste 40 år - fra de minimalistiske begyndelser og op til i dag. Det sker i en sanselig og tæt iscenesættelse af malerier, tegninger og keramik samt personlige genstande, der har dannet inspiration for Christiansens storslåede billedsprog med referencer til kunsthistoriens, litteraturens og musikkens store mestre. Herved præsenteres et originalt værk, hvor tiden er mærkbart til stede i maleriernes detaljerigdom med de synlige fortrydelser og overmalinger - samt i den subtile dialog mellem den store europæiske kulturarv og vores egen tid. Og mon ikke museets gæster hurtigt overgiver sig til det drømmende univers, hvor erindringsbilleder dukker op i små fragmenter, mens meninger fortaber sig i rebuslignende gåder.

Med mere end 110 værker kommer udstillingen omkring alle de vigtigste faser i kunstnerskabet. Fra 1980ernes forholdsvis enkle temaer som mure, senge og stole over 90ernes mere komplekse bogstavsmalerier samt vindues- og drivhusmalerierne til 00ernes udprægede detaljerige udforskninger af større rum og landskaber. Med udgangspunkt i maleriets formelle problemstillinger arbejder Christiansen sig nemlig med årene igennem en lang række temaer og kunsthistoriske genrer, som han undersøger og sætter på stadig nye formler.

Ordrupgaard



Louisiana præsenterer Gauri Gill
GAURI GILL
ACTS OF RESISTANCE AND REPAIR
26. januar - 10. april 2023

Louisiana indleder 2023 med en omfattende udstilling af værker af den indiske fotograf Gauri Gill (f. 1970). Udstillingen er den første store præsentation af kunstnerens arbejde og indeholder mere end 200 værker fra hendes mest betydningsfulde serier.

Fra sin base i New Delhi har Gauri Gill vakt opmærksomhed på den internationale kunstscene, ikke mindst på documenta i 2017 og Venedig Biennalen i 2019, med et originalt værk, der rummer adskillige fotografiske genrer - fra klassisk dokumentarfotografi til iscenesatte tableauer, samt talrige værker skabt i samarbejde med andre.

Læs mere



Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed præsenterer i alt 65 værker
Den Hirschsprungske Samling
11. januar 2023 - 21. maj 2023

Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed sætter fokus på Anna Sybergs maleriske vildskab og sensibilitet, og viser hendes kunstneriske tilgang til akvarellen som et væsentligt bidrag til dansk kunsthistorie.

Anna Syberg fornyede blomstermaleriet og særligt karakteristisk, er hendes arbejde med akvarellen, hvor lag af blyantskitse, transparente lag af vandfarve og en sort konturstreg i tusch folder planter og blomster ud med en teknisk overlegenhed. Akvarelteknikken er hurtig og nådesløs, men Anna Syberg beherskede den til perfektion. På nær enkelte figurbilleder fandt hun sine motiver i blomster og planter, i hjemmets vaser og potter, i haven og i friluftsstudier i naturen.

Den Hirschsprungske Samling



Fri og farverig sex på Kunsten
Gennem seks årtier har den næsten 90-årige og stadig aktive Dorothy Iannone dyrket et episk og stærkt personligt billedsprog. Med afsæt i sit eget liv og et væld af historiske referencer hylder hun den frie kærlighed, ekstasen og det både lystfyldte og åndelige møde mellem elskende.

Dorothy Iannone er født 1933 i Boston, USA, men har siden 1967 haft base i Europa. Hun bor og arbejder i Berlin. Hun er repræsenteret i Louisianas samling med to grafiske værker og indgår også i samlingerne på museer som Centre Pompidou, Musée dArt Moderne de la Ville de Paris, Berlinische Galerie og Tate Modern.

Dorothy Iannone åbner på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg 25. november 2022 og løber til 5. marts 2023.

Udstillingen er organiseret i samarbejde med Louisiana.

Læs mere om udstillingen



Stærk international profil til ARoS
Den 1. februar 2023 byder ARoS Catherine Ince velkommen som museets nye kunstneriske programdirektør. Hun indtræder i det nye ledelsesteam med museumsdirektør Rebecca Matthews i spidsen.

Catherine Ince kommer fra en stilling som overinspektør hos V&A East (Victoria & Albert Museum), et nyt museum og samlingsforskningscenter under opførelse i Queen Elizabeth Olympic Park London. På V&A East har hun gennem de seneste seks år stået for den kuratoriske og kreative programplanlægning. Forud for dette har hun været seniorinspektør ved V&A og inspektør ved Barbican Art Gallery, London.

ARoS



RICHARD PRINCE - SAME MAN
LOUISIANA
17. november 2022 - 10. april 2023

Richard Prince (f. 1949) er en hovedfigur i USAs såkaldte Pictures Generation. Han bliver nu præsenteret i serien LOUISIANA ON PAPER med udstillingen SAME MAN. Billeder fra underholdnings-, fan- og forbrugskulturen tvistes af Richard Prince, så det almindelige forvandles til noget både mærkværdigt og forførende - det normale som special effects.

Louisiana Museum of Modern Art



DET KOLDE ØJE - Tyskland i 1920erne
Louisiana
14. okt. 2022 - 19. feb. 2023

Tag med! Louisiana inviterer nu på en rejse 100 år tilbage i tiden til det heftige og fascinerende tyske kunst- og kulturliv under Weimar-republikken. Til en periode - klemt inde mellem første Verdenskrig, krise og nazisternes magtovertagelse - der præges af kontraster, vilde nybrud og af den markante, kunstneriske bevægelse Neue Sachlichkeit og drømmen om at erstatte kaos og ekstase med en ny, kølig orden. Udstillingen rummer ca. 600 værker, foldes ud i syv tematiske kapitler og spænder over maleri, foto, arkitektur, design m.m.

Om udstillingen og dens temaer



Tal R & Mamma Andersson
Omkring Hill
14. okt. 2022 - 10. apr. 2023

To af Nordens mest markante samtidskunstnere dykker ned i skizofren kunstners værker.

Kunsten viser en række helt nye værker af Tal R og Mamma Andersson, som er inspireret af den store, svenske kunstner, C. F. Hill, og de værker, han skabte, mens han led af skizofreni.

Måske gør psykisk sygdom en kunstners værker mere intense, mere vedkommende. Måske skræller sygdommen sindets fernis af, og efterlader i den krakkelerede overflade sprækker, som skaberkraft og sårbarhed kan vælte ud af og bevæge os på et dybere plan? Og måske er kunsten en ventil for det plagede sind?

Om kunstnerne

Tal R og Mamma Andersson arbejder begge med en motivverden, der både er nær og fjern, velkendt og fremmed på samme tid. Hvad enten der er brag på paletten, eller skalaen består af enkle, mørke nuancer, så formår begge kunstnere at skabe en mystik, længsel og til tider et indre mørke i deres værker.

Selvom værkernes umiddelbare udtryk er vidt forskellige fra hinanden, forenes de to kunstnere i en fælles begejstring for - og fascination af - fortidens store mestre. Både Tal R og Mamma Andersson arbejder med kunsthistoriske referencer direkte i deres værker. Hos Tal R i form af egne versioner af Munchs Skriget og Et selskab af danske kunstnere i Rom efter Constantin Hansen. Hos Mamma Andersson bliver værker af malere som Peter Doig, Claude Monet, Edward Hopper m.fl. ofte en del af selve interiøret, mens hendes behandling af motiver bevæger sig inden for det mørke, nordiske maleri.

Carl Fredrik Hill
C.F. Hill blev i en alder af 28 år erklæret sindssyg med skizofreni. Dette blev markant i hans kunstneriske produktion. Han bevægede sig fra landskaber med rødder i det romantiske maleri og siden med inspiration fra samtidens franske malere, som han oplevede under sine år i Paris, til en mystisk billedverden, hvor han gengav sine indre syner. Det var i denne periode, at han skabte sine mest berømte sygdomstegninger, der ikke blot er en central inspiration for Tal R og Mamma Andersson til denne udstilling, men som også i sin egen ret er en central del i udstillingen Omkring Hill.

Kunsten



Matisse: Det røde atelier
Statens Museum for Kunst
13. okt. 2022 - 26. feb. 2023

I samarbejde med The Museum of Modern Art i New York forener Statens Museum for Kunst for første gang i mere end 100 år det ikoniske værk Det røde atelier med de kunstværker, som kan ses i maleriet. Udstillingen er en enestående chance for at opleve Det røde atelier i Danmark. Maleriet blev skelsættende både for kunstneren selv og hans eftertid, og det regnes i dag for at være et hovedværk i europæisk modernisme.

Læs mere



ARoS præsenterer Franciska Clausen
8. oktober - 26. februar 2022

Franciska Clausen - Hele billedet er den hidtil største præsentation af kunstneren Franciska Clausen, der til stadighed inspirerer gennem sit æstetisk skarpe og kompromisløse blik.

I forsøget på at samle hele billedet af Clausen giver udstillingen et dybdeborende indblik i Clausens kunstneriske udvikling og vilje til at eksperimentere og udfolde sig frit og forskelligartet igennem hele sit liv.

ARoS



Stor donation på 80 værker af Per Bak Jensen til Sorø Kunstmuseum
Det hører til de absolutte sjældenheder, at en kunstner donerer en så markant stor del af sin produktion til et kunstmuseum. Ikke desto mindre er det sket: Helt enestående har Sorø Kunstmuseum modtaget 80 værker samt arkivmateriale med værker fra 1960erne til i dag af den danske kunstner Per Bak Jensen (f. 1949).

Sorø Kunstmuseum



Efterårets store særudstilling på Trapholt
CONNECT ME
24.09.2022 - 13.08.2023

Udstillingen CONNECT ME fokuserer på vores relationer til og med verden. I en tid med klimakrise, voksende ulighed, utryghed og ensomhed er der behov for nye måder at forbindes på. Gennem udstillingens værker udforskes, hvordan relationer er med til at definere, hvem vi er: Er jeg natur? Er jeg relationer? Er jeg teknologi?

Udstillingen spreder sig over 1200 kvm fordelt på fire sale i museet og præsenterer danske og internationale samtidskunstnere.

Læs mere