Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Rejseguide – Los Angeles
En rejseguide til kunsten i Los Angeles og omegnDowntown LA
Foto © Flemming Jespersen

Introduktion til Los Angeles
Af Flemming Jespersen

Los Angeles er spredt over et område på størrelse med Sjælland og er Californiens største by og den næststørste by i USA, kun overgået af New York. Los Angeles er kendt for Hollywood, Beverly Hills, Disneyland og for de skønne strande i badebyerne Santa Monica og Venice. Hollywood og Beverly Hills tiltrækker alene omkring 10 mio. turister hvert år. En af hovedattraktionerne er Hollywood Walk of Fame, som er et æresfortov langs med gaderne Hollywood Boulevard og Vine Street. Svimlende milliardbeløb er investeret i det nyrenoverede downtown og i museer og samlinger i de seneste årtier. Los Angeles huser omkring 300 museer og endnu flere kunstgallerier.Los Angeles City Hall, 1928
Foto © Flemming Jespersen
Angels Flight, downtown LA
Foto © Flemming Jespersen


Los Angeles blev grundlagt i 1781 af den spanske guvernør Felipe de Neve. Byen hørte under det spansk kontrollerede Mexico og blev døbt El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles del Río de Porciúncula. Efter Mexicos uafhængighed af Spanien i 1821 tog Mexico kontrol over Californien, men i 1846 erklærede USA krig mod Mexico, og i 1847 kom Californien formelt under USA.

Los Angeles voksede eksplosivt i perioden 1880-1930. På 50 år steg byens indbyggertal fra 11 tusinde til over 1,2 millioner. Der blev skabt en stor havn og mange nye arbejdspladser opstod. Filmindustrien begyndte for alvor at tage form i 1910’erne og 1920’erne og Hollywood blev hurtigt verdens filmby nummer ét. Byens finansdistrikt voksede ligeledes eksplosivt i 1920’erne, hvor de største amerikanske banker og finansielle institutioner slog sig ned.Anlæg i downtown LA
Foto © Flemming Jespersen
Library Tower (1989), arkitekt I.M. Pei
Foto © Flemming Jespersen


Los Angeles er i dag en multietnisk storby med omkring 4 mio. indbyggere. I The Big Orange med 88 små og store byer omkring Los Angeles, er indbyggertallet 17. mio., heraf er mere end 30% af mexicansk oprindelse. Der findes desuden store befolkningsgrupper fra Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Puerto Rico, Nicaragua, Colombia, Argentina, Cuba, Filippinerne, Korea, Vietnam, Kina, Japan og Indien. The Big Orange har en af verdens største økonomier, der bygger på turisme, film- og underholdningsindustri, computer-software, elektronik, rumudstyr, flyproduktion og meget mere.

I 1980’erne og 1990’erne gennemgik downtown Los Angeles en enorm forandring, store dele af den indre by blev revet ned for at give plads til et helt nyt downtown, der bedre kunne matche New York City. Med en lang række imponerende skyskrabere og charmerende grønne anlæg samt flere monumentale skulpturer er det lykkedes at skabe et moderne og dynamisk miljø.Louise Nevelson. Night Sail, 1985. Jernskulptur
S. Grand Avenue, LA
Foto © Flemming Jespersen


Arkitekturen i downtown er i sig selv imponerende, der findes flere arkitektoniske perler, bl.a. Library Tower (1989), et bygningsværk i en cylindrisk form, tegnet af den kinesiske arkitekt I.M. Pei. Library Tower er med sine 310 meter det højeste bygningsværk i Los Angeles. Efter årtusindeskiftet er der yderligere opført to markante bygningsværker, begge i en postmodernistisk stil, - kirken Cathedral of Our Lady of the Angels (2002), tegnet af den spanske arkitekt Rafael Moneo, og koncerthuset Walt Disney Concert Hall (2003) med bølgende, blanke stålplader, tegnet af den amerikanske arkitekt Frank O. Gehry.Walt Disney Concert Hall, arkitekt Frank Gehry.
Foto © Flemming Jespersen
Cathedral of Our Lady of the Angels, arkitekt Rafael Moneo
Foto © Flemming Jespersen

KunstmuseerMuseum of Contemporary Art (MOCA)
Foto © Flemming Jespersen


MOCA
Museum of Contemporary Art
250 South Grand Avenue
Los Angeles, CA 90012
http://www.moca.org/

Los Angeles var den eneste større amerikanske by uden et betydeligt kunstmuseum udelukkende for moderne kunst indtil Museum of Contemporary Art (MOCA) blev oprettet i foråret 1979. En lille gruppe borgere, støttet af kunstnere, samlere, museumsdirektører og kuratorer gik sammen om at ændre dette forhold. Med støtte fra daværende borgmester Tom Bradley blev projektet hurtigt en realitet.

Museumsbygningen, der er opført i røde indiske sandsten, åbnede for publikum i 1986. Det er tegnet af den verdensberømte japanske arkitekt Arate Isozaki. Bygningsværket er i sig selv et besøg værd. Den lave bygning skiller sig markant ud fra de omkringliggende høje bygninger; indgangspartiet og store dele af museet ligger under gadeniveau. Arate Isozaki sagde under forberedelserne, at bygningen skulle være som en ”landsby i en dal blandt skyskrabere”. Udstillingslokalerne er udformet forskelligt, det største galleri har en lofthøjde på 20 meter med det fineste lys fra den pyramideformede ’skylight’.Nancy Rubins monumentale skulptur Mark Thompsons Airplane Parts (2001), MOCA
Foto © Flemming Jespersen


Museet indsamler og præsenterer moderne kunst i alle medier, der er skabt fra 1940 og frem til nutiden. MOCA er ikke et rigt museum og har ikke et stort budget til indkøb af kunst, men takket være mange betydningsfulde gaver fra en række store private samlere og fonde har museet i den korte årrække, det har eksisteret, formået at opbygge en af de fineste samlinger for moderne kunst i USA. Den permanente samling tæller omkring 6.000 værker.

Blandt MOCAs betydeligste donatorer hører Panza Collection, hvis samling omfatter abstrakt ekspressionisme og popkunst med skelsættende værker af Mark Rothko, Franz Kline, Antoni Tàpies, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg og Robert Rauschenberg; tv-direktør Barry Lowens samling indeholder minimalistisk og neo-ekspressionistisk kunst af bl.a. Dan Flavin, Ellsworth Kelly, Agnes Martin, Frank Stella, Joel Shapiro, Cy Twombly og Julian Schnabel; Rita og Taft Schreibers samling omfatter moderne klassikere som Piet Mondrian, Alberto Giacometti, Arshile Gorky og Jackson Pollock; Beatrice og Phil Gersh, der begge var medstiftere af museet, har bl.a. doneret Jackson Pollocks tidlige dryp-maleri nummer 3,1948 og David Smiths stålskulptur Cubi III, samt værker af samtidskunstnerne Ed Ruscha, Cindy Sherman, og Susan Rothenberg; Marcia Simon Weisman, en anden af museets vigtige medstiftere testamenterede et stort antal papirarbejder af bl.a. Willem de Kooning, Barnett Newman, Robert Motherwell, Mark Rothko, Jasper Johns, Richard Diebenkorn og Sam Francis; Hollywood-manuskriptforfatter Scott Spiegel donerede samtidsværker af bl.a. William Anastasi, Jean-Michel Basquiat, Robert Longo, Susan Rothenberg og David Salle; i 2004 modtog museet den hidtil største donation på 123 værker af tidligere tv-direktør E. Blake Byrne. Samlingen omfatter kunstnere som John Baldessari, Mike Kelley, Robert Gober, Ed Ruscha og Andy Warhol; endvidere en meget omfattende fotosamling fra Ralph M. Parsons Foundation med værker af bl.a. Diane Arbus, Brassaï, Robert Frank, Lee Friedlander, Helen Levitt og Garry Winogrand.

MOCA har også været begunstiget af mange gaver fra fremtrædende californiske kunstnere. Blandt de mest betydningsfulde hører 10 malerier af Sam Francis, 11 malerier af Ed Moses og 15 collager af Joseph Cornell; sidstnævnte regnes for en af de mest betydningsfulde amerikanske kunstnere i det 20. århundrede.Mark Rothko, MOCA
Foto © Flemming Jespersen


MOCA er ikke kun kendt for sin fine permanente samling, museet har også en særdeles aktiv udstillingspolitik og har fået et internationalt ry for sine mange fine udstillinger. Der arrangeres store soloudstillinger og komplekse tematiske udstillinger, samt forestillinger med performance, teater og dans. Museet er indrettet i tre faciliteter: MOCA Grand Avenue, som er hovedmuseet, The Geffen Contemporary på MOCA, kunsthal for samtidskunst og endelig MOCA Pacific Design Center i West Hollywood.


Wilshire View
Los Angeles County Museum of Art
Foto © 2008 Museum Associates/LACMA


LACMA
Los Angeles County Museum of Art
5905 Wilshire Blvd
Los Angeles, CA 90036
http://www.lacma.org/

Los Angeles County Museum of Art (LACMA) er det største kunstmuseum vest for Chicago og består af flere grupper af bygninger i det centrale Los Angeles. LACMA’s store kompleks ligger på tyve tønder land halvvejs mellem havet og downtown. Museet har omkring en million besøgende årligt, og der arrangeres mange særudstillinger på et højt niveau.

LACMA-samlingen tæller omkring 100.000 værker fra hele verden og stort set fra hele kunsthistorien: europæisk, asiatisk, islamisk, japansk og latinamerikansk kunst.

Den store europæiske samling spænder fra gotikken og tidlig renæssance til nutiden. Samlingen har en fin repræsentation af barokkunst, herunder mesterværker af Claude Lorrain, Guido Reni, Caravaggio, Georges de la Tour, Rubens, Jordaens, Anthony van Dyck, Rembrandt og Fans Hals. Øvrige retninger er også fint repræsenteret: rokoko, romantik og nyklassicisme, realisme og Barbizon-skolen, impressionisme og post-impressionisme med værker af Monet, Renoir og Cézanne.

Den nordamerikanske samling består primært af malerier, skulpturer og kunsthåndværk fra kolonitiden til anden verdenskrig, herunder malerier af John Singleton, John Singer Sargent, George Bellows, Paul Cadmus og Mary Cassatt. Den latinamerikanske kunst spænder fra præ-colombianske mesterværker til værker af førende moderne og nutidige kunstnere som Diego Rivera, Frida Kahlo og José Clemente Orozco.

Den moderne samling tæller tysk ekspressionisme, herunder nøgleværker af Ernst Ludwig Kirchner, og betydelige malerier og skulpturer af en lang række af modernismens største mestre: Matisse, Picasso, Braque, Léger, Klee, Kandinsky, Miró, Giacometti, Brâncuși og Magritte. Moderne amerikansk kunst er også rigt repræsenteret med værker af bl.a. Arshile Gorky, Mark Rothko, Franz Kline, Willem de Kooning, Jackson Pollock, Sam Francis, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein og Andy Warhol.Broad Contemporary Art Museum (BCAM)
Den nordlige facade, januar 2008
Foto © Weldon Brewster


Samlingen af samtidskunst, skabt mellem 1968 og frem til nutiden, indeholder næsten 2.000 værker fra Nord-og Sydamerika, Europa og Asien. En bred vifte af medier er repræsenteret: maleri, skulptur, installation, video og film. Samlingen tæller værker af John Baldessari, Chris Burden, Mona Hatoum, David Hockney, Anselm Kiefer, Edward Kienholz, Joseph Kosuth, Annette Messager, Hélio Oiticica, Nam June Paik, Edward Ruscha, Richard Serra, Nancy Spero, Bill Viola, Kara Walker og mange flere. I 2008 blev LACMA udvidet med Broad Contemporary Art Museum (BCAM), tegnet af arkitekt Renzo Piano.

Den store fotografiske samling regnes for en af mediets fineste i USA. Samlingen indeholder omkring 12.000 værker fra mediets opfindelse i 1839 til nutiden, herunder værker af Ansel Adams, Lewis Baltz, Bernd og Hilla Becher, Claude Cahun, Imogen Cunningham, Andreas Gursky, Andre Kertesz, Robert Mapplethorpe, László Moholy-Nagy, Cindy Sherman, Alfred Stieglitz, Thomas Struth, William Fox Talbot, Edward Weston og Minor White.Lynda and Stewart Resnick Exhibition Pavilon
Los Angeles County Museum of Art
Author: Alex Vertikoff
Foto © 2010 Museum Associates/LACMA


Historie
LACMA har sine rødder i Los Angeles Museum of History, Science and Art, etableret i 1910 i Exposition Park tæt på University of Southern California. I 1961 blev det besluttet, at Los Angeles County Museum of Art skulle være en uafhængig kunstinstitution, og i 1965 kunne det nye kunstmuseum åbne for offentligheden i Wilshire Boulevard, som det største museum i det vestlige USA.

Over flere årtier har museet og kunstsamlingen vokset betydeligt. I 1986 åbnede The Anderson Building, som huser moderne og nutidig kunst, det blev senere omdøbt til The Art of the Americas Building. I 1988 åbnede en af de mest interessante LACMA-bygninger, Pavilion for Japanese Art, tegnet af arkitekt Bruce Goff, og samme år åbnede B. Gerald Cantor Sculpture Garden med Rodins bronzeskulpturer. I 1994 erhvervede museet May Department Stores bygning på hjørnet af Wilshire og Fairfax, nu kendt som LACMA West, bygningen blev åbnet for offentligheden i 1998.

Senest i 2008-10 åbnede endnu en samling bygninger tegnet af Renzo Piano i den vestlige del af campus, herunder Lynda and Stewart Resnick Exhibition Pavilion. I alt 60.000 kvadratmeter plads til udstilling af efterkrigstidens kunst. Den seneste bygning, som åbnede for offentligheden i oktober 2010, er opkaldt efter en af museets største donatorer Lynda og Stewart Resnick.


Hammer Museum, Los Angeles
Foto © Elon Schoenholz


Hammer Museum
10899 Wilshire Blvd
Los Angeles, CA 90024
http://hammer.ucla.edu/

Hammer Museum drives af University of California, Los Angeles (UCLA). Museet har en omfattende permanent samling, der bl.a. består af Armand Hammer Collection, Hammer Daumier Collection, Grunwald Center for Graphic Arts, Franklin D. Murphy Sculpture Garden, samt Hammer Contemporary Collection. Desuden vises skiftende særudstillinger.

Armand Hammer Collection giver et imponerende overblik over de vigtigste bevægelser af det 19. århundredes franske kunst, heriblandt værker af Degas, Cézanne og van Gogh. Samlingen rummer også værker af ældre europæiske mestre, som Tizian, Tintoretto, Rembrandt, Rubens, Goya og Fragonard. Desuden findes værker af amerikanske kunstnere fra det 18., 19. og 20. århundrede, blandt dem George Bellows, Mary Cassatt, John Singer Sargent, Gilbert Stuart og Andrew Wyeth.Armand Hammer Collection. Hammer Museum, Los Angeles
Foto © Brian Forrest


Hammer Daumier Collection er den største samling af den franske satiriker Honoré Daumiers værker uden for Paris. Samlingen tæller omkring 7.500 værker af Daumier og hans samtidige. Den giver et humoristisk vindue til politik, kultur, og dagliglivet i det 19. århundredes Frankrig. Honoré Daumier (1808-79) var utrolig produktiv, han skabte mere end 4.000 litografier, 1.000 træsnit, flere hundrede tegninger og malerier, og mange skulpturer.

Grunwald Center for Graphic Arts på UCLA Hammer Museum omfatter mere end 45.000 tryk, tegninger, fotografier og kunstnerbøger fra renæssancen til nutiden. Samlingen blev etableret i 1956 med en stor gave på mere end 5.000 værker på papir til at etablere The Grunwald Center Collection. Samlingen tæller mere end 5.500 europæiske tryk og tegninger fra det 15. til det 18. århundrede. Den japanske samling indeholder 950 tryk fra Edo og Meiji-perioden. Flere af de japanske værker er erhvervet i 1965 fra boet efter den amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wright. Den japanske samling omfatter bl.a. værker af Kitagawa Utamaro, Katsushika Hokusai, Utagawa Hiroshige og Tsukioka Yoshitoshi.

Franklin D. Murphy Sculpture Garden blev indviet i 1967. Samlingen er en af de største udendørs skulptursamlinger i USA. Franklin D. Murphy Sculpture Garden strækker sig over mere end fem hektar i UCLA campus med over 70 skulpturer af kunstnere som Rodin, Matisse, Maillol, Archipenko, Arp, Lipchitz, Miro, Moore, Smith, Calder og Noguchi.

Hammer Contemporary Collection er den yngste af samlingerne. Her findes værker af bl.a. Louise Bourgeois, John Baldessari, Brice Marden, Agnes Martin, Ed Ruscha, Vija Celmins, Robert Gober, Raymond Pettibon og Kara Walker.Lobby Wall. Hammer Museum, Los Angeles
Foto © Hammer Museum


Historie
The Armand Hammer Museum of Art and Culture Center (AHMACC) åbnede for offentligheden i november 1990.

Museet blev grundlagt af Dr. Armand Hammer (født 1898 i New York). Han var tidligere formand for Occidental Petroleum Corporation. Dr. Hammer døde i december 1990, tre uger efter åbningen af museet. Efter hans død stoppede byggeriet, og bygningen blev aldrig afsluttet.

I 1992 begyndte museet forhandlinger med sin nabo, University of California, Los Angeles (UCLA) om at påtage sig ledelse og drift af institutionen. I april 1994 blev partnerskabet med UCLA afsluttet, og det følgende år overdrog Hammer sine samlinger til universitetet, og universitetet fik også ansvaret for Franklin D. Murphy Sculpture Garden, som ligger i den nordlige ende af UCLA campus.


Getty Center, Los Angeles
Foto © Flemming Jespersen


The Getty Center
1200 Getty Center Drive
Los Angeles, CA 90049
http://www.getty.edu/

Los Angeles har rigtig meget at byde på, men gå ikke glip af Getty Center, det er et af de smukkeste og mest imponerende kunstmuseer i verden, en arkitektonisk perle i skønne omgivelser, beliggende på en bakketop med en imponerende panoramaudsigt over Los Angeles.

Et moderne tog fører gæsterne op på toppen af Brentwood Hills, turen op til museet tager 5 minutter og er sammen med museumsbesøget gratis. Det var J. Paul Gettys eget ønske, at museet skulle kunne bruges frit af folk. Getty Center tiltrækker omkring 1,3 millioner besøgende om året.

Richard Meier er arkitekten bag det kæmpemæssige museumskompleks på 88.000 m2. Museet er bygget af 295.000 blokke (76 x 76 cm.) travertin fra Bagni di Tivoli, samme brud, der blev brugt til Colosseum i Rom. I alt 16.000 tons eller 110.000 m2 travertin blev fragtet fra Italien via 100 ture gennem Atlanterhavet og Panama-kanalen, til opbygning af centret.

Museet kan også byde på flere imponerende haver, som kaktushaven, palmehaven og ikke mindst den store centrale have, der er designet af den amerikanske kunstner Robert Irwin. Der findes omkring 500 forskellige planter i den 12.400 m2 store have, og der tilføres hvert år nye planter og farver.Getty Center garden designet af Robert Irwin
Foto © Flemming Jespersen


Samlingerne i Getty Center vises i fire separate bygninger, der er organiseret fra den ældste i nord-pavillonen til den nyeste i vest-pavillonen. I nederste etage vises skulpturer, møbler, kunsthåndværk og grafik. På øverste etage vises malerier.

Nord-pavillonen rummer malerier, illuminerede manuskripter og skulpturer fra før 1600. Her vises mesterværker af Lucas Cranach den ældre, Jan Brueghel den ældre, Mantegna, Tizian, Veronese, Pontormo, Antico, m.fl..

I øst- og syd-pavillonerne finder man samlingen fra perioden 1600-1800. Den rummer betydelige værker fra såvel italienske, franske, spanske, nederlandske og britiske skoler af Bernini, Poussin, Claude Lorrain, Guercino, Ribera, Anthony van Dyck, Jan Brueghel den yngre, Rembrandt, Albert Cuyp, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdal, Nicolaes Berchem, Van de Cappelle, Philips Koninck, Canaletto, Guardi og Thomas Gainsborough. I syd-pavillonen vises desuden fransk kunsthåndværk og møbler fra det 18. århundrede.

I vest-pavillonen udstilles værker efter 1800 + et udvalg af museets kæmpemæssige fotosamling. Malerisamlingen tæller betydelige værker af Goya, David, Turner, Caspar David Friedrich, Corot, Courbet, Monet, Renoir, Sisley, Pissarro, van Gogh, Gauguin, Cézanne og Munch og såmænd også vor danske maler Christen Købke! Den imponerende fotosamling inkluderer en lang række af fotokunstens største mestre, som Talbot, Hill & Adamson, Fenton, Nadar, Bayard, Watkins, Beato, Cameron, Baldus, Atget, Le Gray, Atkins, O’Sullivan, Muybridge, Sander, Lange, Modotti, Emerson, Curtis, Stietglitz, Hine, Man Ray, Sheeler, Kértesz, Strand, Moholy-Nagy, E. Weston, W. Evans, Alvares Bravo, Weegee, Steichen, Siskind, B. Weston, Penn, Winogrand, Eggleston og Sternfeld.Getty Center, Los Angeles
Foto © Flemming Jespersen


Research Institute huser et bibliotek og en film- og videosamling, der med omkring 5.000 bånd hører blandt verdens allerstørste med værker af pionerer som Nam June Paik, David Tudor, Allan Kaprow, Joan Jonas, John Baldessari og Bill Viola. Videokunsten har siden dens start i 1960’erne udviklet sig til at være det dominerende medie indenfor kunstverdenen i dag.

Museet har desuden et stort antal udendørs skulpturer af de betydeligste billedhuggere fra det 20. århundrede: Maillol, Giacometti, Miró, Moore, Calder, Hepworth, Noguchi, Mark di Suvero, Lichtenstein og Ellsworth Kelly.

I en separat udstillingsbygning, med udsigt til Central Garden, vises skiftende særudstillinger af høj kvalitet og med hovedvægten lagt på fotokunsten.Getty Center, Los Angeles
Foto © Flemming Jespersen


Historie
Den amerikanske oliemagnat J. Paul Getty opbyggede gennem mange år en stor privat kunstsamling af bl.a. antikke skulpturer og keramiske værker, samt europæisk malerkunst fra det 14. til det 20. århundrede. I 1954 åbnede han samlingen for offentligheden i hans private bolig, beliggende i Pacific Palisades. Der var åbent, efter aftale for publikum, onsdag og lørdag eftermiddag kl. 15-17. Besøgstallet var meget lille, men dem der kom, kunne se sjældne klassiske møbler og keramik og malerier af bl.a. Tizian, Rubens og Gainsborough, samt det mest berømte værk i samlingen og Gettys eget favoritværk, marmorskulpturen af Herkules fra omkring 125 e.Kr.. Skulpturen var blevet gravet frem fra ruinerne af den romerske kejser Hadrians villa i nærheden af Tivoli i 1790.

J. Paul Gettys private bolig blev imidlertid for lille til den hastigt voksende samling, og i 1960érne planlagde han at opføre et museum til samlingen på hans grund i Pacific Palisades. J. Paul Getty Museum åbnede for offentligheden i 1974. Efter J. Paul Gettys død i 1976 blev museet overgivet til Getty Foundation; siden er museet blevet omdøbt til Getty Villa.

Getty Villa blev imidlertid også for lille, og i 1983 købte Getty Foundation en stor grund på en bakketop, 270 meter over havet. Året efter blev Richard Meier valgt som arkitekt for det nye museum. Centret åbnede først for offentligheden 14 år efter i december 1997. Getty Villa gennemgik fra 1993 og frem til 2006 en halvanden mia. kroner dyr renovering.

Getty Foundation råder over en formue på mere end 30 mia. kroner. Foruden at drive museum støtter fonden en række af verdens førende kulturinstitutioner med restaurering og bevaring.


Luftfoto af Getty Villa
Foto © The J. Paul Getty Trust


Getty Villa
17985 Pacific Coast Highway
Pacific, Palisades, Californien
http://www.getty.edu/

Getty Villa ved Malibu huser J. Paul Gettys store antikke samling, der består af græsk, romersk og etruskisk kunst. Samlingen rummer omkring 44.000 genstande fra 6,500 f.Kr. til 400 e.Kr.. Getty Villa virker desuden som forsknings- og uddannelsescenter for arkæologisk og etnografisk konservering.

Getty Villa, som ligger på en bakke med udsigt over Stillehavet, er en kopi af Villa dei Papyri, der er den mest berømte villa fra romertiden. Den lå vest for byen Herculaneum og blev begravet efter vulkanen Vesuvs store udbrud i 79 e. Kr.. Villa dei Papyri var residens for Lucius Calpurnius Piso, en velhavende romersk samler af litteratur. Efter udgravningen af villaen i 1700-tallet fandt man et stort antal kunstskatte, herunder omkring 80 statuer i bronze og marmor. Hovedparten af samlingen befinder sig i dag i Museo Archeologico Nazionale di Napoli.Mythological Heroes gallery
Foto © The J. Paul Getty Trust


J. Paul Getty rejste meget i Grækenland og Italien og ejede to villaer i Italien. Han havde i flere år været optaget af Herculaneum og især af Villa dei Papyri, som han besluttede at genskabe som museum for sin store kunstsamling i Californien. Museumsbyggeriet blev indledt i 1971, og den 16. januar 1974 kunne J. Paul Getty Museum åbne dørene for offentligheden. J. Paul Getty døde to år efter i 1976, og selvom han aldrig så det færdige museum, var han ifølge sin selvbiografi stolt af resultatet. Han besluttede også at der skulle være gratis adgang til museet.Outer Peristyle

Foto © The J. Paul Getty Trust


Getty Villa indeholder mange imponerende haverum med omkring 300 forskellige planter. Haverne afspejler de oprindelige romerske haver fra antikken, hvilket er gjort muligt ved det varme klima i det sydlige Californien, der svarer nogenlunde til klimaet i Napolibugten. Frodige haver med skulpturer og springvand var en vigtig del af livet i det gamle Rom; hus og have var så tæt integreret, at det var vanskeligt at sige, hvor det ene sluttede, og det andet begyndte. Selv den mest ydmyge bolig havde en lille have til at dyrke urter.

I den indre gårdhave findes kopier af fund fra Villa dei Papiri. Den store ydre gårdhave - der er omringet af søjlegange - er prydet med bronzeskulpturer, en kopi af en statue fundet i Villa dei Papiri og gamle romerske planter, som roser, palmer, grape, laurbær, buksbom, myrte, oleander og efeu, plantet omkring en stor spektakulær pool.

Uden for museet ligger en frodig urtehave, som en prægtig mosaik af frugttræer og duftende urter, der blev anvendt af de gamle romere til madlavning og medicin.

Tæt ved museet ligger desuden et udendørs græsk amfiteater, der præsenterer musik, teater og dans. Teatret er opkaldt efter kunstsamlerne Barbara og Lawrence Fleischman, der har doneret en stor samling antikke værker til J. Paul Getty Museum.

J. Paul Gettys egen bolig, hvor det hele startede, er beliggende tæt ved Getty Villa. Ejendommen bruges i dag som kontorer og bibliotek.


Norton Simon Museums indgang
Foto © Norton Simon Art Foundation


Norton Simon Museum
411 West Colorado Boulevard
Pasadena, CA 91105
http://www.nortonsimon.org/

Norton Simon Museum har en meget fornem samling af europæisk og asiatisk kunst, der spænder fra det 14. århundrede til det 20. århundrede. Samlingen, der omfatter mere end 11.000 værker, tæller også nyere amerikansk kunst fra det 20. århundrede.

Den europæiske samling fra 14. til 16. århundrede rummer værker fra den tidlige renæssance til manierisme. Flere af de største italienske mestre er repræsenteret: Paolo Veneziano, Jacopo Bassano, Botticelli, Filippino Lippi, Rafael, Giorgione og Giovanni Bellini. Blandt de nordeuropæiske mestre er: Lucas Cranach den Ældre, Dieric Bouts og Hans Memling.

Det 17. århundredes barok er repræsenteret ved malerne Guido Reni, Guercino, Murillo, Zurbarán, Claude Lorrain, Poussin, Rubens og Rembrandt. Det 18. århundrede ved rokoko-malerne Chardin, Watteau, Fragonard, Boucher, Guardi, Canaletto og Tiepolo.Impressionistisk galleri med skulptur af Degas
Norton Simon Museum of Art
Foto © Norton Simon Art Foundation


Værker af Ingres og Goya markerer begyndelsen af det 19. århundrede og fører videre til midten af århundredet med værker af realismens mestre Corot, Courbet og Manet. Herefter følger impressionismen, som er rigt repræsenteret. Museet har en af de mest betydningsfulde samlinger af impressionistisk og post-impressionistisk kunst i Californien. Her finder man mesterværker af Monet, Renoir, Degas, van Gogh, Cézanne og Gauguin. I museets forhave suppleres den franske samling med monumentale bronzeskulpturer af Rodin. Endelig fører malerier af Vuillard og Bonnard os til indgangen af det 20. århundredes modernisme.

Samlingen af den moderne kunst omfatter en række af modernismens pionerer med skelsættende værker af Matisse, Picasso, Braque, Klee, Kandinsky og Diego Rivera. Amerikansk kunst fra 1950'erne til 1970'erne er repræsenteret ved Louise Nevelson, Joseph Cornell, Helen Frankenthaler, Kenneth Noland, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Donald Judd, Robert Irwin og Ed Kienholz. Kunst fra Californien fra samme periode er rigt repræsenteret ved Sam Francis, Richard Diebenkorn, Larry Bell, Edward Ruscha, Ron Davis, Charles Arnoldi og Ed Moses. I skulptursamlingen er en række af de store billedhuggere fra begyndelsen af det 20. århundrede repræsenteret med værker i bronze, bly og marmor, herunder Maillol, Brancusi, Henry Moore, Barbara Hepworth og Isamu Noguchi.Monumentale værker af Sam Francis
Norton Simon Museum of Art
Foto © Norton Simon Art Foundation


Historie
Museet blev oprindelig døbt Pasadena Art Institute, men skiftede navn til Pasadena Art Museum i 1954. Det blev kendt for en række meget progressive udstillinger og støttet af fremtrædende lokale kunstnere som John McLaughlin og Sam Francis. I 1962-63 blev der arrangeret en tidlig popkunst-udstilling, en retrospektiv udstilling med Marcel Duchamp, samt soloudstillinger af Kurt Schwitters og Joseph Cornell.

Det nuværende museumsbyggeri stod færdig i 1969, men få år efter kom museet ind i alvorlige økonomiske problemer. På det tidspunkt var industrimanden Norton Simon en af de mest fremtrædende kunstsamlere i verden, og han søgte en permanent placering til sin store samling på over 4.000 værker. I 1974 kom museet og Norton Simon til en aftale: Norton Simon fik museets gæld ud af verden, til gengæld blev museet omdøbt til Norton Simon Museum. Lukningen af Pasadena Art Museum - der var det eneste museum for moderne kunst i det sydlige Californien - blev stærkt kritiseret af lokalsamfundet og førte indirekte til grundlæggelsen af Museum of Contemporary Art i Los Angeles i 1979, et projekt der i øvrigt blev anført af bl.a. Norton Simons søster, kunstsamleren Marcia Simon Weisman.

Norton Simon døde i 1993, og hans enke, skuespillerinden Jennifer Jones blev herefter formand for bestyrelsen indtil 2003. I 1995 gennemgik museet en større renovering under ledelse af arkitekt Frank O. Gehry.