Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

San Francisco og omegn
1. Introduktion til San Francisco
2. Kunstmuseer
3. Links til kunst & arkitektur





Rejseguide - San Francisco
En rejseguide til kunsten i San Francisco og omegn





Union Square i hjertet af San Francisco.
Midt på pladsen står en 75 m høj korintisk søjle
til minde om sejren ved Manila-bugten i 1898
under den spansk-amerikanske krig.

Foto © Flemming Jespersen

Introduktion til San Francisco
Af Flemming Jespersen

San Francisco er uden tvivl den smukkeste og mest charmerende by i USA. Byens mange stejle gader og høje udsigtspunkter og mere end 40 kvarterer, heriblandt et kinesisk, japansk, cambodiansk, vietnamesisk, russisk, italiensk og irsk, giver en mangfoldighed af indtryk. Byen tiltrækker mange kreative personer, som kunstnere, designere, musikere, forfattere og forskere, og er kendt for stor tolerance og frisind, som især skyldtes tilstedeværelsen af The Beat Generation og hippiebevægelsen i 1950´erne og 60´erne.

San Francisco har et rigt kulturliv med koncerter, operaer, balletter og kunstmuseer i verdensklasse. Byen har omkring 740.000 indbyggere og besøges årligt af mere end 16 mio. turister. I det store område omkring bugten, San Francisco Bay Area, bor der 7 mio. mennesker.



San Francisco Skyline
Oakland Bay Bridge ses i venstre side af billedet

Foto © Flemming Jespersen


San Franciscos historie går tilbage til 1700-tallet, hvor spanske franciscanermunke missionerede på Amerikas vestkyst. Byen er opkaldt efter missionsstationen San Francisco de Asís, som blev grundlagt i 1776. Efter Mexicos uafhængighed af Spanien i 1821 tog Mexico kontrol over Californien og ændrede byens navn til Yerba Buena. I 1846 erklærede USA krig mod Mexico og indtog San Francisco, Los Angeles og flere andre byer i Californien, og i 1847 kom Californien formelt under USA. I 1848 boede der omkring 800 mennesker i San Francisco, men efter de første guldfund ved Sutter´s Mill ved American River, strømmede guldgravere fra hele verden til Californien, heriblandt mange kinesere. Kvarteret Chinatown opstod i 1850´erne og er i dag det største kinesiske kvarter udenfor Asien. To år efter de første guldfund i 1848 var San Franciscos indbyggertal steget til 25.000.



Golden Gate Bridge indhyllet i havgus
Den orangerøde bro er den mest beundrede hængebro i verden.
I dagtimerne er det tilladt at gå og cykle på broen.

Foto © Flemming Jespersen


I 1868 blev University of California, Berkeley grundlagt, og året efter blev den første transkontinentale jernbane færdig, og der kom for alvor gang i væksten, og byens befolkning voksede til mere end 230.000 i løbet af 10 år. I 1870 købte byen et 4 kvadratkilometer stort område til etablering af Golden Gate Park, og i 1890 indledte den skotske gartner og ildsjæl John McLaren det kæmpemæssige arbejde med at omdanne det store område til en attraktiv park med græs, træer og forskellige planter. Han opførte bl.a. flere hollandske vindmøller, der forsynede parken med vand. McLaren dedikerede sit liv til Golden Gate Park-projektet, som han arbejdede med i 53 år. Flere seværdigheder åbnede i parken, Conservatory of Flowers i 1878, Japanese Tea Garden i 1894 og samme år afholdtes den prestigefyldte verdensudstilling Midwinter Exposition med mere end 1.3 mio. besøgende. året efter åbnede M.H. de Young Memorial Museum i en museumsbygning opført i forbindelse med Midwinter Exposition.



Kabelsporvogn i Chinatown med gadelygter i kinesisk pagodestil.
Cable Cars er populære i San Francisco. De første sporvogne blev indviet i 1873.

Foto © Flemming Jespersen


Jordskælvet i 1906 betød et alvorligt tilbageslag for byen. Det meste af San Francisco lå i ruiner, omkring 1000 mennesker havde mistet livet, og 250.000 havde mistet deres hjem. Området vest for Van Ness Avenue gik dog fri af store ødelæggelser, og her findes stadig gamle velbevarede victorianske huse. Genopbygningen af byen skete hurtigt, og i 1915 fejrede San Francisco sin genfødsel med verdensudstillingen, Panama-Pacific International Exposition i det nyopførte City Hall. I 1924 åbnede endnu et kunstmuseum, California Palace of the Legion of Honor i Lincoln Park.

Byen kom igennem den store depression i 1920´erne og 30´erne uden lukning af en eneste San Francisco-baseret bank, og byen foretog endda to store anlægsprojekter i 1933-37 med Oakland Bay Bridge og Golden Gate Bridge. I 1935 åbnede San Francisco Museum of Art, som et af de første museer for moderne kunst i verden, og i 1939 afholdtes endnu en verdensudstilling i San Francisco.

Under 2. Verdenskrig modtog byens skibsværfter betydelige ordrer til operationsområdet i Stillehavet. Efter krigens afslutning i 1945 afholdtes San Francisco-konferencen, hvor man blev enige om at oprette FN og underskrive FN-pagten. Konferencen fandt sted i the War Memorial Veterans Building.



Victoriansk arkitektur, der overlevede jordskælvet i 1906
Grateful Dead boede i 710 Ashbury Street, Haight Asbury i 1960´erne

Foto © Flemming Jespersen


I sidste halvdel af 1950´erne opstod den litterære bevægelse The Beat Generation, som en modreaktion på Californiens velstand i 1950´erne, Forfattere som Jack Kerouac og Allen Ginsberg vakte stor opsigt med deres bøger og frie og anarkistiske levevis med brug af LSD og andre narkotiske stoffer. Lawrence Ferlinghetti, der åbnede City Lights Bookstore i North Beach i 1953, udgav Allen Ginsbergs forbudte bog "Howl" i 1957. The Beat Generation fik stor indflydelse på den litterære bevægelse San Francisco Renaissance og hippiekulturen.

Haight-Ashbury blev tilholdssted for hippierne og det var her Timothy Leary, Grateful Dead, Jefferson Airplane og Janis Joplin boede i 1960´erne. Det hele kulminerede i 1967 med Summer of Love, hvor 100.000 unge valfartede til hippiernes mekka.

Den såkaldte Free Speech Movement fandt sted i december 1964 på campus ved University of California, Berkeley. De studerende insisterede på større ytringsfrihed og retten til politiske aktiviteter. I 1965 var der endvidere store og voldsomme protestdemonstrationer imod Vietnamkrigen ved universitetet i Berkely.



Den 260 m høje bygning, Transamerica Pyramid,
fotograferet ved City Lights Bookstore.
Den uortodokse bygning var forhadt i de første år,
men regnes i dag for en arkitektonisk perle.

Foto © Flemming Jespersen


Downtown med det dyre finansdistrikt voksede betydeligt i 1970´erne og 80´erne med mange fornemme skyskrabere, der alle indeholder fine arkitektoniske detaljer. Den smukkeste og samtidig højeste bygning er Transamerica Pyramid fra 1972, tegnet af den amerikanske arkitekt William Leonard Pereira. Bygningen er blevet et vartegn for byen sammen med Golden Gate Bridge og Cable Cars. Ved nyopførelser af skyskrabere stiller byrådet høje krav til bygherren om arkitektur af høj klasse. Alle skyskrabere skal for eksempel indeholde unikke detaljer.

I 1989 blev San Francisco igen ramt af et større jordskælv. Det voldsomme Loma Prieta-skælv ødelagde mange veje og huse, bl.a. blev de Young Museum i Golden Gate Park beskadiget. Mere end 60 mennesker mistede livet, men det kunne være gået langt værre, hvis ikke der samtidig blev spillet en vigtig baseballkamp mellem Oakland Athletics og San Francisco Giants. Kampen blev transmitteret direkte i tv, og det holdt mange mennesker hjemme foran tv-skærmen. Efter de voldsomme skælv har Californiens Seismiske Sikkerhedskommission besluttet, at alle bygninger skal jordskælvssikres inden 2020.

I 1990´erne startede det store IT-eventyr i Silicon Valley. Forinden havde det lille nystartede computerfirma Apple udviklet den første personlige computer i en garage i San Francisco i 1977. Silicon Valley ligger i den sydlige del af San Francisco Bay Area ved San Jose, 90 km fra San Francisco City, og har flere tusinde teknologivirksomheder med Stanford University som forskningscenter. Blandt områdets største og mest kendte virksomheder er Apple, Google, Yahoo, eBay, HP, Intel, Cisco, Adobe, Oracle og Facebook.

I 1995 åbnede SFMOMA sit nye museum på Third Street, og i 2005 kunne de Young Museum indvie sit nye museum i Golden Gate Park.